Ο Μπεν Άφλεκ θριαμβεύει και στη Βρετανία

2013-02-10 23:23:30
Από τη Χριστίνα Λιάπη

Τα BAFTA, τα βρετανικά Όσκαρ, βράβευσαν την «Επιχείρηση: Argo» ως καλύτερη ταινία και τον Άφλεκ ως Καλύτερο Σκηνοθέτη, επικυρώνοντας το τίτλο του φαβορί για τα επερχόμενα Όσκαρ

Μπορεί η «Επιχείρηση: Argo» να είδε τους βασικούς του ανταγωνιστές να μοιράζονται τα πρώτα βραβεία της βραδιάς, ήταν όμως εκείνη που τελικά έφυγε θριαμβεύτρια από την απονομή των βραβείων BAFTA, έχοντας κερδίσει στις κυριότερες κατηγορίες, αυτές της Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας. Στις κατηγορίες ερμηνείας επικράτησαν ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις, η Εμανουέλ Ριβά, ο Κρίστοφ Βαλτς και η Αν Χάθαγουεϊ, ενώ τα βραβεία Σεναρίου κέρδισαν το «Django ο Τιμωρός» και ο «Οδηγός Αισιοδοξίας».

Παραλαμβάνοντας το βραβείο Σκηνοθεσίας, ο Άφλεκ ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και την οικογένειά του, και συμπλήρωσε: «Αυτή είναι η δεύτερη πράξη μου, η βιομηχανία μού την έδωσε και είμαι τόσο ευγνώμων, τόσο περήφανος. Άρα θέλω να αφιερώσω αυτό το βραβείο σε όποιον εκεί έξω προσπαθεί να κερδίσει την δική του δεύτερη πράξη - μπορείτε να τα καταφέρετε!».

 

Ο ευχαριστήριος λόγος του Μπεν Άφλεκ για το βραβείο Σκηνοθεσίας

Σε αυτό το κομμάτι του λόγου του αναφέρθηκε λίγο αργότερα επί σκηνές ο Τζορτζ Κλούνεϊ, που παρέλαβε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας ως παραγωγός του «Argo», λέγοντας στον Άφλεκ ότι «αν αυτή είναι η δεύτερη πράξη σου, δεν ξέρω τι θα κάνεις στην τρίτη. Είσαι εξαιρετικός σε αυτό που κάνεις, είσαι έξυπνος, ξέρεις τι θέλεις και, πάνω από όλα, αγαπάς αυτό που κάνεις.»

Οι παραγωγοί του «Argo», Τζορτζ Κλούνεϊ, Γκραντ Χέσλοβ και Μπεν Άφλεκ, κέρδισαν το βραβείο Καλύτερης Ταινίας

Η μεγαλύτερη έκπληξη της απονομής, και σίγουρα η πιο ευχάριστη, ήταν η βράβευση της Εμανουέλ Ριβά (που απουσίαζε από την τελετή) στην κατηγορία Α' Γυναικείας Ερμηνείας για τον συγκλονιστικό ρόλο της στην «Αγάπη» του Μίχαελ Χάνεκε.

Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις παραλαμβάνει το βραβείο του

Στην κατηγορία της Α' Ανδρικής Ερμηνείας, από την άλλη, επικράτησε το απόλυτο φαβορί, δηλαδή ο Ντάνιελ Ντέι Λιούς για τον «Λίνκολν» του. Στον καλύτερο και αστειότερο ευχαριστήριο λόγο της βραδιάς, ο Ντέι Λιούις αναφέρθηκε στην εμμονή των μίντια για τις ιδιόρρυθμες μεθόδους προετοιμασίας του, λέγοντας αστειευόμενος: «Έχω παραμείνει ο εαυτός μου εδώ και 55 χρόνια, προσπαθώντας να προετοιμαστώ για την απονομή. Προμηθεύθηκα μερικά παλιά σκηνικά των BAFTA και τα έβαλα σε κάθε δωμάτιο κάθε σπιτιού που έχω ποτέ ζήσει. Κάθε φορά που σηκώνομαι από μια καρέκλα, ακούγονται ηχογραφημένα χειροκροτήματα, γιουχαΐσματα και κάποιοι μεθυσμένοι να φωνάζουν.»

Φυσικά τίποτα δεν μπορούσε να σταματήσει την Αν Χάθαγουεϊ από το να προσθέσει ακόμη ένα βραβείο Β' Γυναικείας Ερμηνείας στη συλλογή της για το ρόλο της ως Φαντίν στους «Άθλιους». «Παρ' ολίγο να ξεχάσω να αγκαλιάσω τον [σ.σ. παρουσιαστή του βραβείου] Τζορτζ Κλούνεϊ, τι ηλίθιο που θα ήταν αυτό! Μοιράζομαι αυτό το βραβείο με όλο το καστ, που είναι υπέροχοι άνθρωποι. Το να δουλεύω μαζί τους με έκανε τόσο χαρούμενη,» είπε η Χάθαγουεϊ.

Επίσης αναμενόμενα, ο Κρίστοφ Βαλτς κέρδισε στην κατηγορία Β' Ανδρικής Ερμηνείας για το ρόλο του στο «Django ο Τιμωρός» και ευχαρίστησε τους συμπρωταγωνιστές του αλλά πάνω από όλους τον Κουέντιν Ταραντίνο, από τον οποίο «ξεκινούν και στον οποίο τελειώνουν όλα».

Λιγότερο αναμενόμενη, από την άλλη, ήταν η νίκη του «Django» στην κατηγορία Πρωτότυπου Σεναρίου. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης ευχαρίστησε τους ηθοποιούς του για την φοβερή δουλειά που έκαναν με τους διαλόγους που τους έδωσε, καθώς και την Βρετανική Ακαδημία, της οποίας θα ήταν υπερήφανο μέλος, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Φυσικά δεν μπορούσε να μην ευχαριστήσει και τον Χάρβεϊ Γουάινστιν για την στήριξή του και την προθυμία του να κάνει την ταινία «σωστά».

Το ίδιο μπορεί κανείς να πει για την Κατηγορία Διασκευασμένου Σεναρίου και την νίκη του Ντέιβιντ Ο'Ράσελ σε αυτήν για τον «Οδηγό Αισιοδοξίας», σίγουρα όχι ένα από τα φαβορί. «Είναι μια υπέροχη χρονιά για το σινεμά και τους σεναριογράφους, όλες οι ταινίες είναι πολύ διαφορετικές και είναι δύσκολο να τις συγκρίνεις. Η δική μας ταινία είναι για αισθήματα και ανθρώπους, και αφιερώνω αυτό το βραβείο σε όλες τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα κάθε μέρα.»

Η «Ζωή του Πι» επιτέλους κατάφερε να διακριθεί σε σημαντική κατηγορία, αυτή της Διεύθυνσης Φωτογραφίας για τον Κλαούντιο Μιράντα το οποίο παρέλαβε εκ μέρους του ο Ανγκ Λι, αλλά και για τα εκπληκτικά Ειδικά Εφέ της. 

Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία ανακηρύχθηκε η «Αγάπη» του Μίχαελ Χάνεκε, Καλύτερο Ντοκιμαντέρ το «Searching for Sugar Man» που προβλήθηκε στις ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ COSMOTE, και Ανερχόμενο Αστέρι η Τζούνο Τεμπλ («Killer Joe», «Εξιλέωση»).

Πέρα από το βραβείο της Αν Χάθαγουεϊ, οι «Άθλιοι» βραβεύτηκαν - δικαίως - για τον Ήχο (όλα τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν ζωντανά στο γύρισμα, τεράστιο επίτευγμα για μια παραγωγή τέτοιας κλίμακας), το Μακιγιάζ και την γενικότερη Καλλιτεχνική Διεύθυνση. Η «Άννα Καρένινα» βραβεύτηκε για τα εντυπωσιακά Κοστούμια της.

Το «Brave» μοιάζει να έχει τελείως ανατρέψει το κακό κλίμα που δημιουργήθηκε γύρω του την περίοδο της κυκλοφορίας του, κάτι που επιβεβαιώθηκε με την επικράτησή του στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων. Και οι δύο σκηνοθέτες του πρότζεκτ ήταν εκεί για να παραλάβουν το βραβείο, και ο Μαρκ Άντριους υπογράμμισε ότι «το να είσαι γενναίος για μένα σημαίνει το να είσαι αληθινός στον εαυτό σου, και να επιτρέπεις στους αγαπημένους σου το ίδιο.»

Το «Skyfall», που έχει σε μεγάλο βαθμό αγνοηθεί στις υπόλοιπες τελετές απονομής, παρηγορήθηκε με το βραβείο Καλύτερης Βρετανικής Ταινίας και Καλύτερης Μουσικής. Ο Σαμ Μέντες παρέλαβε το πρώτο βραβείο «εκ μέρους των πάνω από 1.500 ανθρώπους που έκαναν την ταινία. Είχαμε υψηλές προσδοκίες για αυτήν και τις ξεπέρασε. Θέλω επίσης να ξεχωρίσω τον άνδρα γύρω από τον οποίο χτίσαμε την ταινία, και αυτός είναι ο Ντάνιελ Κρεγκ.»

Τέλος, ο Άλαν Πάρκερ («Το Εξπρές του Μεσονυχτίου», «Fame», «Angel Heart», «Εβίτα») τιμήθηκε με την διάκριση BAFTA Fellowship για το σύνολο της καριέρας του.

Δείτε αναλυτικά τους νικητές (με έντονα γράμματα):

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ
Επιχείρηση: Argo
Οι Άθλιοι
Η Ζωή του Πι
Λίνκολν
Zero Dark Thirty

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Μίκαελ Χάνεκε – Αγάπη
Μπεν Άφλεκ - Επιχείρηση: Argo
Κουέντιν Ταραντίνο - Django ο Τιμωρός
Ανγκ Λι – Η Ζωή του Πι
Κάθριν Μπίγκελοου - Zero Dark Thirty

Α ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
Μπεν Άφλεκ - Επιχείρηση: Argo
Μπράντλεϊ Κούπερ - Οδηγός Αισιοδοξίας
Ντάνιελ Ντέι Λιούις - Λίνκολν
Χιου Τζάκμαν - Οι Άθλιοι
Γιοακίν Φίνιξ - The Master

Α ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ
Τζέσικα Τσαστέιν - Zero Dark Thirty
Μαριόν Κοτιγιάρ - Σώμα με Σώμα
Τζένιφερ Λόρενς - Οδηγός Αισιοδοξίας
Ελεν Μίρεν - Χίτσκοκ
Εμανουέλ Ριβά - Αγάπη

Β ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
Άλαν Άρκιν - Επιχείρηση: Argo
Κριστόφ Βαλτζ - Django ο Τιμωρός
Χαβιέ Μπαρδέμ - Skyfall
Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν - The Master
Τόμι Λι Τζόουνς - Λίνκολν

Β ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ
Εϊμι Άνταμς - The Master
Τζούντι Ντεντς - Skyfall
Σάλι Φιλντ - Λίνκολν
Ελεν Χαντ - Μαθήματα Ενηλικίωσης
Αν Χάθαγουεϊ - Οι Άθλιοι

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ
Άννα Καρένινα
Εξωτικό Ξενοδοχείο Μάριγκολντ
Οι Άθλιοι
Επτά Ψυχοπαθείς
Skyfall

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΥ, ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ Ή ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ
Μπαρτ Λέιτον, Ντιμίτρι Ντογκάνις - The Imposter
Ντέιβιντ Μόρις, Ζακί Μόρις - McCullin
Ντέξτερ Φλέτσερ, Ντάνι Κινγκ - Wild Bill
Τζέιμς Μπόμπιν - The Muppets
Τίνα Γκαράβι- I Am Nasrine

ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΤΑΙΝΙΑ
Αγάπη
Headhunters
Το Κυνήγι
Σώμα με Σώμα
Άθικτοι

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
The Imposter
Marley
McCullin
Searching For Sugar Man
West Of Memphis

ANIMATΙΟΝ
Brave
Frankenweenie
Paranorman: Μια Μεταφυσική Ιστορία

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Μίκαελ Χάνεκε - Αγάπη
Κουέντιν Ταραντίνο - Django ο Τιμωρός
Πολ Τόμας Άντερσον - The Master
Γουές Άντερσον, Ρομάν Κόπολα – Ο Έρωτας του Φεγγαριού
Μαρκ Μπόουλ - Zero Dark Thirty

ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Κρις Τέριο - Επιχείρηση: Argo
Λούσι Άλιμπαρ, Μπεν Τσάιτλιν – Τα Μυθικά πλάσματα του Νότου
Ντέιβιντ Μάγκι – Η Ζωή του Πι
Τόνι Κούσνερ - Λίνκολν
Ντέιβιντ Ο. Ράσελ - Οδηγός Αισιοδοξίας

ΜΟΥΣΙΚΗ
Ντάριο Μαριανέλι - Άννα Καρένινα
Αλεξαντρ Ντεσπλά- Επιχείρηση: Argo
Μίκαελ Ντάνα - H Ζωή του Πι
Τζον Γούιλιαμς - Λίνκολν
Τόμας Νιούμαν - Skyfall

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Σίμους ΜακΓκάρβεϊ - Άννα Καρένινα
Ντάνι Κόεν - Οι Άθλιοι
Κλαούντιο Μιράντα - Η Ζωή του Πι
Γιάνους Καμίνσκι - Λίνκολν 
Ρότζερ Ντίκινς - Skyfall

ΜΟΝΤΑΖ
Γουίλιαμ Γκόλντεμπεργκ - Επιχείρηση: Argo
Φρεντ Ράσκιν - Django ο Τιμωρός
Τιμ Σκουίρες - Η Ζωή του Πι
Στιούαρτ Μπερντ - Skyfall
Ντίλαν Τίσενορ, Γουίλιαμ Γκόλντεμπεργκ - Zero Dark Thirty

ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟ ΑΣΤΕΡΙ
Ελίζαμπεθ Όλσεν
Άντρεα Ράισμπορο
Σουράι Σάρμα
Τζούνο Τεμπλ
Αλίσια Βικάντερ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ