Το «12 Χρόνια Σκλάβος» καλύτερη ταινία στα Independent Spirit Awards

2014-03-02 11:23:57
απο τον Κωστή Θεοδοσόπουλο

Η ταινία του Στιβ Στιβ ΜακΚουίν κέρδισε βραβεία και εντυπώσεις στην χθεσινή απονομή, ένα μόλις 24ωρο πριν την τελετή των φετινών Βραβείων Όσκαρ.

Το «12 Χρόνια Σκλάβος» θριάμβευσε χθες βράδυ στην τελετή απονομής των Independent Spirit Awards, στην παραλία της Σάντα Μόνικα επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά τα προγνωστικά που το θέλουν να είναι το μεγάλο φαβορί της αποψινής απονομής των Όσκαρ.

Το φιλμ του Στιβ ΜακΚουίν, εκτός από το βραβείο καλύτερης ταινίας, κέρδισε επίσης τα βραβεία Σκηνοθεσίας, για την δουλειά του Βρετανού δημιουργού, Β' Γυναικείου Ρόλουγια την ερμηνεία της Λουπίτα Ναϊόνγκ'ο, Σεναρίου για την διασκευή του Τζον Ρίντλεϊ και Φωτογραφίας για τα κάδρα του τον Σον Μπόμπιτ, ο οποίος αξίζει να αναφέρουμε πωςαπουσιάζει από τις υποψηφιότητες των Όσκαρ στην συγκεκριμένη κατηγορία.

Όπως ήταν αναμενόμενο, Μάθιου ΜακΚόναχι και Τζάρεντ Λέτο βραβεύτηκαν στην κατηγορίες του Α' Ανδρικού και Β΄ Ανδρικού Ρόλου αντίστοιχα, για τις ερμηνείες τους στο «Dallas Buyers Club» ενώ η Κέιτ Μπλάνσετ μας υπενθύμισε πως μάλλον παίζει χωρίς αντίπαλο στην κατηγορία του Α’ Γυναικείου ρόλου, κερδίζοντας ένα ακόμη βραβείο για την «Θλιμμένη Τζάσμιν».

Η τελετή έλαβε χώρα κάτω από μια στημένη τέντα στην παραλία της Σάντα Μόνικα και την παρουσίασε ο stand-up κωμικός, Πάτον Όσγουολτ. Εντύπωση προκάλεσε ο ευχαριστήριος λόγος του Τζάρεντ Λέτο, στον οποίο ο ηθοποιός ανέφερε δεκάδες ονόματα ενώ δεν δίστασε να απευθυνθεί και στην Λουπίτα Νιόνγκ’ο, αποκαλώντας την -μελλοντική πρώην γυναίκα- του. Στον αντίποδα η Κέιτ Μπλάνσετ δήλωσε πως η Γκρέτα Γκέργουιγκ ήταν μια ηχηρή απουσία από τις υποψηφιότητες των βραβείων ενώ ανέλαβε και το συγκινησιακά φορτισμένο έργο να αναφερθεί στις πρόσφατες μεγάλες απώλειες του αμερικάνικου σινεμά, αυτές των Φίλιπ Σίμορ Χόφμαν, Τζέιμς Γκαντολφίνι και Ρότζερ Ίμπερτ.  Ακολουθεί η πλήρης λίστα των νικητών:

 

Καλύτερη Ταινία: «12 Χρόνια Σκλάβος»

Σκηνοθεσία: Στιβ ΜακΚουίν, «12 Χρόνια Σκλάβος»

Α' Ανδρικός Ρόλος: Μάθιου ΜακΚόναχι, «Dallas Buyers Club»

Α' Γυναικείος Ρόλος: Κέιτ Μπλάνσετ, «Θλιμμένη Τζάσμιν»

Β' Ανδρικός Ρόλος: Τζάρεντ Λέτο, «Dallas Buyers Club»

Β' Γυναικείος Ρόλος: Λουπίτα Ναϊόνγκ'ο, «12 Χρόνια Σκλάβος»

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ: «20 Feet From Stardom»

Καλύτερη Φωτογραφία: Σον Μπόμπιτ, «12 Χρόνια Σκλάβος»

Καλύτερο Σενάριο: Τζον Ρίντλεϊ, «12 Χρόνια Σκλάβος»

Καλύτερο Μοντάζ: Νατ Σάντερς, «Short Term 12»

Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία: «Η Ζωή της Αντέλ (Κεφάλαια 1&2)»

Καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης: Ράιαν Κούγκλερ, «Fruitvale Station»

Καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος σεναριογράφος: Μπομπ Νέλσον, «Nebraska»

17ο Βραβείο Piaget Producers: Τόμπι Χάλμπρουκς, Τζέιμς Μ. Τζόνστον

Βραβείο Ρόμπερτ Άλτμαν: «Mud» του Τζεφ Νίκολς

Βραβείο Τζον Κασσαβέτης : «This Is Martin Bonner» του Τσαντ Χάρτιγκαν

Βραβείο Someone to Watch: «Newlyweeds» του Σάκα Κινγκ

Βραβείο Stella Artois Truer Than Fiction: «Let The Fire Burn» του Τζέισον Όσντερ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ