Λεβιάθαν - ταινιες , παιζονται τωρα || cinemagazine.gr

Λεβιάθαν

Leviathan

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2014
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ρωσία
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ, Όλεγκ Νέγκιν
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Αλεξέι Σερεμπριάκοφ, Έλενα Λιάντοβα, Ρομάν Μαντιάνοφ, Βλαντιμίρ Βντοβιτσέκοφ
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Μιχαήλ Κρίτσμαν
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Αντρέι Ντεργκατσέφ, Φίλιπ Γκλας
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 140'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Seven
    Λεβιάθαν

Δύο χρόνια πριν με τη θαυμάσια «Elena», ο πολύ σημαντικός 50χρονος σκηνοθέτης κέρδισε το βραβείο σεναρίου του περσινού Φεστιβάλ Καννών και αποτελεί το φαβορί για το φετινό Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, εμπνευσμένος από τη βιβλική ιστορία του Ιώβ γι’ αυτή την αποκαλυπτική και δραματικά δυνατή καταβύθιση στη σκοτεινή νύχτα της ρωσικής ψυχής.

Από τον Λουκά Κατσίκα

Ο διεφθαρμένος δήμαρχος μιας παραθαλάσσιας τοποθεσίας στη βορειοδυτική Ρωσία έχει βάλει εδώ και καιρό στο μάτι του την περιουσία ενός πεισματάρη και περήφανου μηχανικού, ο οποίος ζει απομονωμένος με τη γυναίκα και τον γιο του σε ένα σπίτι που φαίνεται να έχει περάσει στην οικογένειά του από γενιά σε γενιά και είναι χτισμένο σε μια πανέμορφη περιοχή του χάρτη. 

Σωστός γκάνγκστερ στους τρόπους και στις μεθόδους του, ο δήμαρχος χρησιμοποιεί κάθε είδους εκβιασμούς προκειμένου να αποσπάσει το οίκημα αυτό από τον ιδιοκτήτη του και να απαλλοτριώσει συνεπακόλουθα την περιοχή.

Ο μηχανικός παραμένει ανένδοτος, σε μια προσπάθεια να διαφυλάξει τα υπάρχοντα που με κόπο έχει αποκτήσει και μαζί τα πάτρια εδάφη του. 

Και καθώς ο ακήρυχτος αυτός πόλεμος μεταξύ των δυο αντρών σιγοβράζει, μια σειρά από γεγονότα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τον ένα από τους δυο αντιπάλους στην βέβαιη συντριβή του. 

Με βάση αυτή την ξεκάθαρη και σαφέστατων θρησκευτικών αναφορών ιστορία, που βρίσκεται μεν τοποθετημένη σε μια αντιπροσωπευτική σημερινή Ρωσία αλλά αποκτά μεμιάς οικουμενικές διαστάσεις και σημασίες, ο Αντρέι Σβιάγκιντσεφ υπογράφει, στην τέταρτη μεγάλου μήκους δημιουργία του, μια δήλωση απαισιοδοξίας για μια δυσοίωνη νέα εποχή η οποία δείχνει να ξημερώνει στη χώρα του.

Αυστηρή και επιβλητική, με μια ομορφιά, η οποία δανείζεται από τα φυσικά τοπία που μοιάζουν με παγωμένα, σκουρόχρωμα γλυπτά, η ταινία παίρνει τη μορφή μιας πολιτικής παραβολής, στηλιτεύει ευθέως τη ρωσική πραγματικότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν και προειδοποιεί για ένα επικείμενο ξεπούλημα των πάντων υπό τη συνενοχή των ίδιων των κατοίκων.

Μέσα από μια απόλυτη κυριαρχία στα πλάνα και στην έκβαση της πλοκής του, ο δημιουργός της αριστουργηματικής «Επιστροφής» ξεκινά από ένα ειρωνικό χρονικό ζωής για να συλλάβει σιγά σιγά την ανησυχητική εικόνα ενός κόσμου, καθόλου μακριά από τον δικό μας, ο οποίος τελεί σε πλήρη ηθική κατάπτωση, και μάλιστα το κάνει με τις ευχές και τη συγκατάθεση του κράτους, του νόμου και της εκκλησίας. 

Πρόκειται για ένα όραμα απελπισμένο, όσο και σε απόλυτη συνάφεια με την τωρινή πραγματικότητα, το οποίο ο Ζβιάγκιντσεφ μεταμορφώνει σε μια από τις πιο αξιομνημόνευτες και επίκαιρες δημιουργίες της χρονιάς.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Λεβιάθαν
  • Λεβιάθαν
  • Λεβιάθαν
  • Λεβιάθαν
  • Λεβιάθαν
  • Λεβιάθαν
  • Λεβιάθαν
  • Λεβιάθαν