Φύγαμε - ταινιες , παιζονται τωρα || cinemagazine.gr

Φύγαμε

Onward

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2020
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ:ΗΠΑ
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:Νταν Σκάνλον
    ΣΕΝΑΡΙΟ:Νταν Σκάνλον, Τζέισον Χέντλεϊ, Κιθ Μπιούνιν
    ΦΩΝΕΣ: Ανδρέας Καρτσάτος, Δημήτρης Σάρλος, Σοφία Τσάκα, Ζωή Ρηγοπούλου, Ανδρέας Ευαγγελάτος,
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:Σάρον Κάλαχαν, Άνταμ Χαμπίμπ
    ΜΟΥΣΙΚΗ:Τζεφ Ντάνα, Μάικλ Ντάνα
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ:102'
    ΔΙΑΝΟΜΗ:Feelgood Entertainment
    Φύγαμε

Δυο ξωτικά έχουν την ευκαιρία να φέρουν πίσω στη ζωή τον πατέρα τους που έχει πεθάνει και η Pixar-Disney την ευκαιρία να «αναστήσει» μαγικά έναν συγκινητικό (και ξεκαρδιστικό) ύμνο στην αδελφική αγάπη.

Από τον Πάνο Γκένα

Η κινηματογραφική σύμπραξη Pixar - Disney φαίνεται πως δεν θα απογοητεύσει ποτέ. Από την πρωτότυπη σύλληψη των «Toy Story», «Wall-E», «Τα Μυαλά που Κουβαλάς» μέχρι τις πιο συμβατικές, οικογενειακές ταινίες «Brave» και «Ο Καλόσαυρος», το κινηματογραφικό ζευγάρι του animation έχει αποδείξει πως κατέχει μία επιτυχημένη φόρμουλα που χωρά γενναιόδωρα ιδέες και συγκίνηση, έτοιμη να προκαλέσει θαυμασμό. Ακόμα κι όταν ξεκινάς με χαμηλές προσδοκίες.

Το «Φύγαμε» του Ντον Σκάνλον (πρωτότυπος τίτλος «Onward») έρχεται χωρίς τη δυναμική του επόμενου εμπορικού κράχτη, λίγο μετά την οσκαρική νίκη του «Toy Story 4» και μερικούς μήνες πριν την κυκλοφορία του φιλόδοξου «Soul». Τοποθετημένο σε έναν κόσμο μαγείας, που έχει ξεχάσει όμως να τη χρησιμοποιεί, έχει πρωταγωνιστές δυο ξωτικά, τον Ίαν και τον Μπάρλεϊ (με τις φωνές των «μαρβελικών» Τομ Χόλαντ και Κρις Πρατ), οι οποίοι μεγαλώνουν μαζί με την στοργική μητέρα τους Λόρελ (Τζούλια Λούις-Ντράιφους) και τον καλοπροαίρετο πατριό τους. Ο πατέρας τους έχει πεθάνει πριν χρόνια, αλλά στα γενέθλια του Ίαν ένα αναπάντεχο δώρο τους δίνει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν λίγη μαγεία ώστε να τον «φέρουν πίσω» για 24 ώρες. Μόνο που το ξόρκι πάει εντελώς λάθος και ο πατέρας τους επιστρέφει από τη μέση και κάτω! Τα δυο αδέρφια έχουν ελάχιστες ώρες για να βρουν τον πολύτιμο κρύσταλλο που θα τους δώσει την ευκαιρία να προσπαθήσουν ξανά για ένα τελευταίο «αντίο».

Τρυφερό, έξυπνο, συγκινητικό, με άλλα λόγια «Φύγαμε»

Εμπνευσμένο από την προσωπική ιστορία του σκηνοθέτη Ντον Σκάνλον, ο οποίος μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του και κάποια στιγμή ανακάλυψε μία κασέτα με τη φωνή του, το «Φύγαμε» καταπιάνεται με το βαρύ θέμα της απώλειας ενός γονιού, αλλά το ξορκίζει με έντονα χρώματα και λυτρωτικό χιούμορ. Μετά το πρώτο 20λεπτο, στο οποίο η ταινία αναπαράγει άτσαλα (κατι εντελώς περίεργο για Pixar) κλισέ εφηβικής κομεντί, το «Φύγαμε» χαράζει σωστή πορεία και βρίσκει το χαρακτηριστικό μαγικό άγγιγμα της Pixar μετά τη σκηνή της ημι-ανάστασης. Η διαδρομή που ακολουθεί είναι απολαυστική και πατάει γκάζι με σεναριακά ευρήματα, απίστευτο γέλιο και γνήσιο συναίσθημα. 

Οι Τομ Χόλαντ και Κρις Πρατ ζωντανεύουν με τη φωνή τους τα δυο αδέρφια «σχεδιάζοντας» ολοκληρωμένους χαρακτήρες. Ο ντροπαλός Ίαν που δεν αποδέχεται το μαγικό παρελθόν και ο χοντροκομμένος Μπάρλεϊ που ζει στο δικό του μυθικό κόσμο, δημιουργούν ένα απολαυστικό δίδυμο αντι-ηρώων. Οι συγκρούσεις, η ανεμελιά, τα παράπονα, η σκληράδα και η τρυφερότητα που επιδεικνύουν στη σχέση τους θυμίζουν αυθεντικές (αξέχαστες αν έχετε αδέλφια) οικογενειακές στιγμές. Αυτή είναι άλλωστε και η σχέση-κλειδί της ταινίας. Στο παρελθόν, οι ταινίες της Pixar έχουν δοξολογήσει τους προβληματικούς, μα ειλικρινείς, οικογενειακούς δεσμούς με σαφές επίπεδο αναφοράς τη σχέση γονιών - παιδιών («Ψάχνοντας τον Νέμο», «Τα Μυαλά που Κουβαλάς», «Coco»). Εδώ το «Φύγαμε» χρησιμοποιεί ως αφηγηματικό εργαλείο την ανάμνηση του πατέρα, αλλά τελικά υπερθεματίζει τη σχέση των δυο αδερφών και την αποδοχή του ρόλου τους. Έτσι το «Φύγαμε» εξελίσσεται σταδιακά σε έναν άψογο κινηματογραφικό ύμνο στην αδελφική αγάπη.

Στην πορεία το ταξίδι εμπλουτίζεται από περιπετειώδη επεισόδια, ανατροπές και σινεφίλ κλεισίματα ματιού. Ταινία δράσης και μυθικό οδοιπορικό δυο περίεργων ιπποτών (το βανάκι τους με σήμα τον Πήγασο λέγεται Γκουίνεβιρ), το «Φύγαμε» είναι ένα ξεκαρδιστικό animation με απρόσμενους χαρακτήρες (απίθανη η συμμορία των μοτοσυκλετιστών) που δεν διστάζει να κάνει χαβαλέ (η φιγούρα του μισού πατέρα είναι σαν να βγήκε από το «Τρελό Γουίκεντ στου Μπέρνι»), να ενσωματώσει θαρραλέα στοιχεία LGBTQ+ αντιπροσώπευσης και - φυσικά - να μην αφήσει μάτι στεγνό στο φινάλε. Τρυφερό, έξυπνο, συγκινητικό, με άλλα λόγια «Φύγαμε».

Δείτε που προβάλλεται με υπότιτλους εδώ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Φύγαμε
  • Φύγαμε