Αντίπαλος - ταινιες , παιζονται τωρα || cinemagazine.gr

Αντίπαλος

Opponent

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2023
  ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Σουηδία/Νορβηγία
  ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μιλάντ Αλαμί
  ΣΕΝΑΡΙΟ: Mιλάντ Αλαμί
  ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Παϊμάν Μααντί, Μπγιορν Έλγκερντ, Αχμέντ Αμπντουλαχί
  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Σεμπάστιαν Βίντερο
  ΜΟΥΣΙΚΗ: Γιον Έκστραντ, Καρλ-Γιόχαν Σεβεντάγκ
  ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 118
  ΔΙΑΝΟΜΗ: AMA Films
  Αντίπαλος

Μετά την προβολή της στις Νύχτες Πρεμιέρας, η επίσημη πρόταση της Σουηδίας για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας καταφθάνει στις αίθουσες, με αιχμή του δώρατος μια ηλεκτρισμένη, σωματική ερμηνεία από τον Παϊμάν Μααντί του «Ένας Χωρισμός».

Από τον Γιάννη Βασιλείου

Ένας Ιρανός αθλητής της πάλης αναγκάζεται να φύγει από τη χώρα του μετά της οικογενείας του υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και καταλήγει στη Σουηδία. Αυτός, η έγκυος γυναίκα του και τα δυο παιδιά τους ζουν προσωρινά σε ένα προσφυγικό κατάλυμα του παγωμένου σουηδικού Βορρά, αναμένοντας την έγκριση (ή την απόρριψη) της αίτησής τους για άδεια παραμονής. Προκειμένου να βοηθήσει την πορεία της αίτησης, ο ήρωας δέχεται να διαγωνιστεί σε αγώνες πάλης για λογαριασμό της Σουηδίας.

Η ταινία του Μιλάντ Αλαμί αφιερώνει μεν χρόνο και αρκετά καρέ στο μεταναστευτικό δράμα του ήρωα και άλλων ανθρώπων που βρίσκονται σε αντίστοιχη θέση με τη δική του, στην πραγματικότητα, όμως, όλο αυτό πρόκειται για έναν μεγάλο αντιπερισπασμό. Το κεντρικό θέμα της κρύβεται άλλου, ο αντίπαλος του τίτλου είναι τόσο εξωτερικός, όσο και εσωτερικός και ο ήρωας θα διαπιστώσει σύντομα ότι, ειδικά από τον τελευταίο, δεν θα μπορέσει να ξεφύγει ακόμα κι αν κρυφτεί στην άλλη άκρη του κόσμου και ότι μοναδική λύση είναι να σταματήσει να τον αντιμετωπίζει ως τέτοιον – ως αντίπαλο.

Η δομή ταινίας μυστηρίου βοηθά να συντηρηθεί το ενδιαφέρον, ταυτόχρονα, όμως, το σενάριο αφήνει εκτός κάδρου τον …εξωτερικό αντίπαλο , ο οποίος συστήνεται, oυσιαστικά, στην κατακλείδα, αφήνοντας την αίσθηση μιας ημιτελούς προσπάθειας. Ημιτελούς, πλην απορροφητικής, έτσι όπως μεταχειρίζεται (ήπια) θριλερικά τεχνάσματα  και όπως στηρίζεται στις καλοσμιλεμένες πλάτες ενός ικανότατου ερμηνευτή, του Παϊμάν Μααντί,τον οποίο είχαμε θαυμάσει στο «Ένας Χωρισμός» του Ασγκάρ Φαρχαντί. Επίσημη πρόταση της Σουηδίας για Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας και συμμετοχή στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα των 29ων Νυχτών Πρεμιέρας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 • Αντίπαλος
 • Αντίπαλος