Πίτερ Ράμπιτ: Ο Λαγός το' Σκασε - ταινιες , παιζονται τωρα || cinemagazine.gr

Πίτερ Ράμπιτ: Ο Λαγός το' Σκασε

Peter Rabbit 2: The Runaway

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2021
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Η.Π.Α., Αυστραλία, Ινδία
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γουίλ Γκλουκ
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Γουίλ Γκλουκ, Πάτρικ Μπουρλί
    ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΤΩΝ: Φάνη Μουρατίδη, Τζίνης Παπαδοπούλου, Δημήτρη Σάρλου, Στεφανίας Λυμπεράκη, Κατερίνας Μάντζιου
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Πίτερ Μέντζις Τζούνιορ
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Ντόμινικ Λιούις
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 93'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Feelgood Entertainment
    Πίτερ Ράμπιτ: Ο Λαγός το' Σκασε

Η Μπι κι ο Τόμας υποσχέθηκαν στο τέλος της ταινίας του Πίτερ Ράμπιτ να ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Πόσο ανάγκη ήταν να δούμε αυτό το «καλά» σε μια δεύτερη ταινία, που μονάχα δυσφορία προκαλεί για τις περιπέτειες του Πίτερ, που ζει μια περιπέτεια στην πόλη;

Από τον Χρήστο Πολίτη

Τα sequels, αυτή η μάστιγα. Όπως και την περασμένη εβδομάδα που στις αίθουσες βγήκε το δεύτερο μέρος της «Οικογένειας Άνταμς», έτσι σήμερα κυκλοφορεί το «Πίτερ Ράμπιτ 2: Ο Λαγός το' Σκασε» μετά από αρκετές αναβολές από τη Sony, ένεκα της πανδημίας. 

Δύσκολα λοιπόν μια δεύτερη ταινία θα τονώσει το υπάρχον υλικό της πρώτης για να φτιάξει ένα franchise ικανό να συντηρήσει τη φήμη και τη δόξα, και τα χρήματα των παραγωγών. Πάρτε για παράδειγμα το «Toy Story» ή το «Ξενοδοχείο για Τέρατα» ή την «Εποχή των Παγετώνων» στην εποχή του. Κρατήθηκαν και κράτησαν το κοινό τους.

Εδώ συμβαίνει το αντίθετο. Το δεύτερο μέρος του υβριδικού αυτού μοντέλου ταινίας, όπως είναι ο «Πίτερ Ράμπιτ» -που μπλέκει animation και live action δράση- ασθμαίνει για να φανεί αντάξια των προσδοκιών των μυθιστορηματικών αφηγήσεων της Μπέατριξ Πότερ, που έφεραν έναν ρομαντισμό, μια δράση ήπιων τόνων, ακόμα κι όταν οι ξέφρενες περιπέτειες του σκανδαλιάρη λαγού περιοριζόταν στους (ανεπιθύμητους) κήπους του Τόμας. 

Τι έχουμε εδώ; Ένα ταξίδι έξω από τον κήπο. Όπως και η «Οικογένεια Άνταμς» στο δεύτερο κεφάλαιό της, όπως και τα «Ξενοδοχεία για Τέρατα», όταν η έμπνευση πάει περίπατο, τότε και οι ήρωες «αναγκάζονται» να βρουν την έμπνευση μακριά από το ασφαλές πεδίο δράσης. Και εδώ, ο περίπατος είναι η λύση.

Η Μπι γίνεται διάσημη από τα βιβλία της, ή τουλάχιστον αυτός είναι ο σκοπό της. Και ενώ ο Πίτερ θα έπρεπε να φουσκώνει σαν παγώνι δίπλα της, μπλέκει με ύποπτες παρέες, του μπαίνει και η ανάγκη να γνωρίσει το γενεαλογικό του δέντρο, δυο εκ διαμέτρου αντίθετες πορείες και ιστορίες, κάπου συναντώνται, κάπου αποκλείνουν και η ταινία -δυστυχώς, γιατί θα μπορούσε να φτιάξει ένα εξαιρετικό σύμπαν- ολισθαίνει.

Και ολισθαίνει κυρίως γιατί αναλαμβάνει τον άχαρο ρόλο να προσπαθήσει πολύ για να φανεί οτι υπήρξε λόγος που έγινε, κι όχι γιατί σκοπός ήταν το ταμείο. 

Κρατήστε ένα υπόγειο χιούμορ που πάει κι έρχεται σαν το τρένο που φιλοξενεί τις περιπέτειες του Πίτερ, αλλά παραμένει τόσο «ήρεμο», ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει τον πυρήνα της έμπνευσης για αυτή τη συνέχεια και να απογειώσει το δεύτερο κεφάλαιο αυτό. 

Ευχάριστο, ενθουσιώδες, τίμιο τουλάχιστον σε αυτά που υπόσχεται, αλλά εντελώς «αχρείαστο» για να σταθεί σαν «ταινία», ακόμα κι αυτή είναι η συνέχεια μιας εισπρακτικής επιτυχίας. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Πίτερ Ράμπιτ: Ο Λαγός το' Σκασε
  • Πίτερ Ράμπιτ: Ο Λαγός το' Σκασε