Ζήτημα Χρόνου - ταινιες , παιζονται τωρα || cinemagazine.gr

Ζήτημα Χρόνου

Stillwater

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2021
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΗΠΑ
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τομ Μακάρθι
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Τομ Μακάρθι, Μάρκους Χίντσεϊ, Τομά Μπιντεγκέν, Νοέ Ντεμπρέ
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ματ Ντέιμον, Αμπίγκαϊλ Μπρέσλιν, Καμίλ Κοτίν
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Μασανόμπου Τακαγιανάκι
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Μάικλ Ντάνα
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 139'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Spentzos Film
    Ζήτημα Χρόνου

Οι αφοσιωμένες ερμηνείες των Ματ Ντέιμον και Καμίλ Κοτίν διασώζουν τα «ζητήματα» της νέας ταινίας του Τομ Μακάρθι, η οποία θέλει να είναι ταυτόχρονα αστυνομικό θρίλερ, οικογενειακό δράμα και πολιτικό σχόλιο.

Από τον Πάνο Γκένα

Ο Μπιλ (Ματ Ντέιμον), εργάτης διύλισης πετρελαίου από την Οκλαχόμα, επισκέπτεται στην Μασσαλία την κόρη του (Άμπιγκεϊλ Μπρέσλιν). Εκείνη βρίσκεται φυλακισμένη για τον φόνο της κοπέλας της, αν και ισχυρίζεται πως δεν τον έχει διαπράξει, και εκείνος προσπαθεί να την δικαιώσει όταν νέα στοιχεία υποδεικνύουν τον πραγματικό δολοφόνο. Ταυτόχρονα, οι πολιτισμικές διαφορές Ευρώπης και Αμερικής, η δυσκολία στην επικοινωνία λόγω ξένης γλώσσας και το πολύπλοκο νομικό σύστημα της Γαλλίας, θα προκαλέσουν αντίξοα προβλήματα στην έρευνα και στη νέα ζωή του Μπιλ.

Ο Τομ Μακάρθι επιστρέφει έξι χρόνια μετά το βραβευμένο με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας «Spotlight: Όλα στο Φως» με ένα σενάριο που συνυπογράφουν οι στενοί συνεργάτες του Ζακ Οντιάρ, Τομά Μπιντεγκέν («Ο Προφήτης», «Σώμα με Σώμα») και Νοέ Ντεμπρέ («Dheepan»). Συνηγορώντας σε μία ενδιαφέρουσα κι αυθεντική καταγραφή των περιπετειών ενός «ξένου σε ξένο τόπο», ο Μακάρθι παρατηρεί την πολυπολιτισμικότητα και τις εναλλαγές του τοπίου της Μασσαλίας, εμπνέεται από την αληθινή υπόθεση της Αμάντα Νοξ (που πέρασε 4 χρόνια σε ιταλικές φυλακές κατηγορούμενη για το φόνο της Μέρεντιθ Κέρτσερ, αλλά αθωώθηκε μετά από 8 χρόνια) και παραδίδει δυο (άνισες) ταινίες στην συσκευασία της μιας. 

Στα 140 λεπτά του «Stillwater», ο Μπιλ προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητα της κόρης του και να βρει εκείνους που την έμπλεξαν έχοντας ως απρόσμενη σύμμαχο μία γαλλίδα ηθοποιό (Καμίλ Κοτίν του «Call My Agent») και την κόρη της. Αν το παραπάνω σας θυμίζει ταινία Νίσον, ευτυχώς ο Μακάρθι δεν ενδιαφέρεται για άλλο ένα «Taken». Ηθοποιός ο ίδιος, δίνει βάρος στους χαρακτήρες της ταινίας, παρακολουθεί την αμήχανη αγωνία του Μπιλ με μία α λα «Spotlight» ευθύτητα και έχει το χαρισματικό πρωταγωνιστικό δίδυμο Ντέιμον και Κοτίν, πλήρως αφοσιωμένο στην ταινία. Οι δυο τους, σκιαγραφούν δυο πολύ πιστευτούς χαρακτήρες, ολοκληρωμένους στον σχεδιασμό τους, που άγουν την πλοκή και το ενδιαφέρον του κοινού.

Παράλληλα όμως, και κάπου εδώ το «Ζήτημα Χρόνου» αντιμετωπίζει τα δικά του «ζητήματα», η ταινία στο δεύτερο μισό αλλάζει κέντρο και ενδιαφέρεται περισσότερο για τη νέα ζωή που ανακαλύπτει ο Μπιλ στην Μασσαλία, τη νέα «οικογένεια» που σχηματίζει με την Βιρζινί (Κοτίν) και την (γλυκύτατη) Μάγια (Λιλού Σιαβό) και μεταλλάσσεται τελικά σε μία νέα ταινία που θέλει να σχολιάσει το διαπολιτισμικό χάσμα ΗΠΑ - Ευρώπης και να «στρογγυλέψει» τον θρησκόληπτο, συντηρητικό χαρακτήρα του Μπιλ. Αν στα παραπάνω προστεθούν οι σεναριακές ευκολίες του αμφιλεγόμενου φινάλε, που απλουστεύει την αφήγηση και ολοκληρώνει ασύμβατα το «Stillwater» με επιβεβλημένο twist, έχετε μία εικόνα των προαναφερόμενων «ζητημάτων».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Ζήτημα Χρόνου
  • Ζήτημα Χρόνου