Ο Tενόρος - ταινιες , παιζονται τωρα || cinemagazine.gr

Ο Tενόρος

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2022
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Γαλλία
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Kλοντ Ζιντί Jr.
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Σιρίλ Ντρου, Ραφαέλ Μπενολιέλ, Κλοντ Ζιντί Jr.
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: ΜΒ14, Mισέλ Λαρόκ, Μαρί Οπέρ, Στεφάν Ντεμπάκ
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Λοράν Νταϊλάντ
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Λοράν Περέζ ντελ Μαρ
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 100
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Feelgood Entertainment
    Ο Tενόρος

Γαλλικό crowdpleaser χαμηλών πτήσεων και ευγενών προθέσεων, που επιχειρεί να παντρέψει τη ραπ με την όπερα, πατά σε όλες τις γνώριμες νότες και δανείζεται την coda του από τις παρτιτούρες της «Οικογένειας Μπελιέ».

Από τον Γιάννη Βασιλείου

Αν υπάρχει κάτι κοινό ανάμεσα στην όπερα και τη ραπ, πέρα από το ότι και οι δύο ανήκουν στην ευρύτερη ομάδα της μουσικής, είναι ότι ξεκίνησαν ως είδη απευθυνόμενα σε λαϊκά στρώματα. Με την πάροδο των  ετών η όπερα συνδέθηκε με μια προνομιούχο ελίτ, έγινε ένα μουσικό είδος κυρίως ειδικού κοινού. Ποιος ξέρει, ίσως σε έναν αιώνα από σήμερα να μετατραπεί και η ραπ σε ένα μουσικό είδος «πολυτελείας» και οι μονομαχίες ραπ να εξελίσσονται αποκλειστικά σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, όπου το εισιτήριο θα ξεκινά σε τιμές ίσες με το ¼ του βασικού μισθού. Ανεξάρτητα από το κόστος μια παράστασης όπερας, όμως, η μουσική καθαυτή μπορεί να ακουστεί και δυνητικά να εκτιμηθεί από τον οποιονδήποτε. Αλλωστε η μουσική ενώνει τους ανθρώπους, όπως λέει και το γνωστό κλισέ.

Στο φινάλε του «Τενόρου» που στοχεύει στους δακρυγόνους αδένες, το κλισέ αυτό επιβεβαιώνεται, αφού βέβαια καταπολεμηθούν αρκετές προκαταλήψεις, πάντα  με τον ανώδυνο τρόπο ενός κινηματογραφικού crowdpleaser. O Aντουάν είναι ένας μετανάστης που ζει σε παριζιάνικο προάστιο. Ραπάρει, αν και χάνει τις μάχες λόγω…καλοσύνης, σπουδάζει λογιστική, παραδίδει φαγητό σε πακέτο και φυλάει τσίλιες στον αδερφό του, που βγάζει χρήματα μοιράζοντας μπουνιές σε παράνομους πυγμαχικούς αγώνες. Τα κάνει όλα, κάποιες φορές περισσότερο από ανεκτά, μα ακόμα δεν έχει βρει την κλίση του. Σε μια παράδοση delivery σε σχολή όπερας, η καθηγήτρια εκεί θα τον ακούσει τυχαία να βγάζει κοροϊδευτικά μια κορώνα και θα τον αναζητήσει. Βλέπεις, ο Αντουάν είναι ακατέργαστο ταλέντο, στο στέρνο του φωλιάζει, εν αγνοία του, το βιμπράτο ενός σπουδαίου τενόρου. Ξεκινά λοιπόν  μαθήματα και του αρέσουν, αλλά φοβάται πως αν το μάθουν στη γειτονιά θα γίνει ρεζίλι των σκυλιών. Οπότε το κρύβει από όλους και οι συγκρούσεις δεν θα αρχίσουν να εμφανιστούν.

Γράφαμε πιο πάνω για το κλισέ που επιβεβαιώνεται στο τέλος. Μακάρι να ήταν το μοναδικό. Η ταινία μεταχειρίζεται πάσης φύσεως κλισέ σχετιζόμενα με τη συνταγή του χαρισματικού ήρωα που έρχεται από αναπάντεχο background και του μέντορα που τον βοηθά να τιθασεύσει το ταλέντο του, αποκομίζοντας κι αυτός συναισθηματικό όφελος. Επειδή, δε, η παραγωγή είναι γαλλική και σχετίζεται με τη μουσική, η «Οικογένεια Μπελιέ»  λειτουργεί ως πατρόν, με την οντισιόν του φινάλε να παραπέμπει εκεί στα όρια της ξεδιαντροπιάς. Ευγενείς οι γενικότερες προθέσεις, πάντως, και γλυκύτατη η φιγούρα του MB14, ενός ράπερ ευρύτατων φωνητικών ικανοτήτων, ο οποίος από το γαλλικό The Voice βρέθηκε πρωταγωνιστής στο σελιλόιντ και μάλιστα ως οπερετικό ταλέντο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Ο Tενόρος
  • Ο Tενόρος