Το Μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού - ταινιες , παιζονται τωρα || cinemagazine.gr

Το Μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού

The Shop on Main Street

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

1965
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Τσεχία
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γιαν Καντάρ, Έλμαρ Κλος
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Λάντισλαβ Γκρόσμαν, Γιαν Καντάρ, Έλμαρ Κλος
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: ντα Καμίνσκα, Γιόζεφ Κρόνερ, Φράντισεκ Ζβάρικ, Χάνα Σλίβκοβα, Μάρτιν Χολύ, Φράντιτσεκ Ζβάρικ
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Βλαντιμίρ Νοβότνι
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Ζντένεκ Λίσκα
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 125'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: New Star
    Το Μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού

Μία θρυλική δημιουργία, από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές επιτυχίες της δεκαετίας του '60, δίκαια τιμημένη με το Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας και με ειδική μνεία στο Φεστιβάλ Καννών, κυκλοφορεί σε ψηφιακά αποκατεστημένη έκδοση.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Ένας φτωχοδιάβολος μαραγκός στη ναζιστική Σλοβακία τοποθετείται από τους δοσίλογους ως επιστάτης ενός εβραϊκού μαγαζιού που πουλάει κουμπιά. Εκεί γνωρίζεται με την εβραϊκή κοινότητα αλλά και την καλοκάγαθη ηλικιωμένη ιδιοκτήτρια που δεν καταλαβαίνει τι αρχίζει να συντελείται. Το πρώτο από τα δύο Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας της Τσεχοσλοβακίας είναι ένα καταπληκτικό έργο πάνω στο πώς «ο φόβος τρώει τα σωθικά», πώς ο ανθρώπινος χαρακτήρας αδυνατεί, εκτός κι αν είναι «συνεργατικός», να αντέξει ζυγό ανελευθερίας.

Πρόκειται περί διαυγούς αριστουργήματος, επιδεικτικής τεχνικής αρτιότητας, μεγάλων ερμηνειών (αξέχαστη η Ίντα Καμίνσκα), άπταιστης σεναριακής διαλεκτικής, θαυμάσιων ευρημάτων (η πυραμίδα και ο ντελάλης είναι δύο) και μνημειώδους τρίτης πράξης με τη νύχτα πριν το σχεδιαζόμενο πογκρόμ να παίρνει, αναλογικά, τη θέση της σαν μια από τις σκοτεινότερες στιγμές της ιστορίας του σινεμά.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Το Μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού
  • Το Μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού