The Suicide Squad - ταινιες , παιζονται τωρα || cinemagazine.gr

The Suicide Squad

The Suicide Squad

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2021
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΗΠΑ, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / ΣΕΝΑΡΙΟ: Τζέιμς Γκαν
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Μαργκό Ρόμπι, Ίντρις Έλμπα, Τζον Σένα, Μάικλ Ρούκερ, Βαιόλα Ντέιβις, Τάικα Γουαιτίτι
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Χένρι Μπράχαμ
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Τζον Μέρφι
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 132'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Tanweer
    The Suicide Squad

Πως θα ήταν οι «Φύλακες του Γαλαξία» αν ήταν στo κινηματογραφικό σύμπαν της DC ή πως θα ήταν οι απόκληροι της DC αν τριγυρνούσαν στα σαλόνια της Marvel; Κάπως έτσι μοιάζει το «The Suicide Squad» του Τζέιμς Γκαν, που δεν έχει τον φόβο να αρματωθεί τις αμαρτίες του προηγούμενου φιλμ. 

Από τον Χρήστο Πολίτη

Το «The Suicide Squad» δεν είναι ούτε ριμέικ, ούτε μια «κανονική» συνέχεια του «Suicide Squad» του 2016. Είναι ένα καινούργιο διάβασμα της ιδέας της DC να κοντράρει την Marvel με τον πλέον ουσιαστικό τρόπο. Διακωμωδώντας το genre. Βάζοντας το «The» στη νέα ταινία, αυτομάτως την χρίζει και πρώτη στη σειρά πλέον, «ακυρώνοντας» με κάποιο τρόπο την προηγούμενη του Ντέιβιντ Άγιερς, κρατώντας για εδώ μονάχα τα απολύτως απαραίτητα. Εκείνα δηλαδή, που θα χρειαζόταν ο Τζέιμς Γκαν για να σκηνοθετήσει το magnus opus της DC.

Δεν υπάρχει καμία χρονική συνέχεια γεγονότων ή συμβάντων. Ένας θεατής, υποψιασμένος γιατί έγινε αυτή η ταινία, αντιλαμβάνεται και την ουσία αυτού του φιλμ. Η DC δεν αποφάσισε, αλλά αντιθέτως στάθηκε τυχερή να βρει στον δρόμο της έναν ελεύθερο από την Marvel και τη Disney, Τζέιμς Γκαν -μετά την απόλυσή του για παλιότερα ρατσιστικά tweets- που μετά τα δυο πρώτα μέρη των «Φυλάκων του Γαλαξία», της πιο ποπ και μεταμοντέρνας κωμικής ανάγνωσης της υπερηρωικής σκαλέτας της Marvel ήταν περιζήτητος. Και τι καλύτερο, από το να τον βάλεις να σκηνοθετήσει το «Suicide Squad» πέντε χρόνια μετά το κύμα έντονων αντιδράσεων που έβαλε την ταινία εκείνη στο περιθώριο.

Ο Γκαν γράφει μια ιστορία για μια χούφτα απολαυστικούς απόκληρους και αντιήρωες -χαμένα κορμιά, θα τα έλεγε κανείς-, ανάμεσά τους φυσικά η Χάρλεϊ Κουίν, το «πρωτοπαλίκαρο» πια της DC, που απέκτησε και δική της ταινία, να ρίξουν την αρχηγία στο αποξενωμένο νησί Κόρτο Μαλτέζε, αλλά στ’ αλήθεια να εξουδετρώσουν ένα πειραμτικό όπλο, που απειλεί τις ζωές του πλανήτη. Ορθά, κοφτά και ήρεμα αυτή είναι η ιστορία, που διαθέτει ατόφιο fun, πολύ αίμα και splastick σκηνές δράσης, αλλά κυρίως απενοχοποιημένο entertaining, κάτι που οι υπερηρωικές ταινίες, και ειδικά τέτοιων «μεγατόνων» μοιάζουν να το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Κάνει όμως και κάτι άλλο: Χαρτογραφεί τη νέα αυτή περιπέτεια σαν να μην υπήρξε η παλιά -έχει όμως και τη Βαιόλα Ντέιβις να θυμίζει τη πρώτη εκείνη ταινία, αλλά το κάνει επειδή αντέχει το στούντιο να υπακούσει στις απαιτήσεις του-, και το αποτέλεσμα είναι ένα αθυρόστομο, φασαριόζικο, καταιγιστικό, σαν δυναμίτης κεφάλαιο στη φιλμική εγκυκλοπαίδεια της DC, που μπορεί να λειτουργήσει ως μπούσουλας για τα επόμενα μονοπάτια που θα θέλει να χαράξει το στούντιο.

Χωρίς φόβο και με περίσσιο πάθος, με τρωτά σημεία που καμουφλάρονται όμως πολύ εύκολα, το «The Suicide Squad» διαθέτει σκηνές ανθολογίας σε ένα πολύπαθο genre, που αυτό που φανερώνει πως θέλει, είναι άξιους καθοδηγητές, στούντιο που δεν φοβούνται να αφήσουν ελεύθερα τα γκέμια, μα κυρίως να δίνουν στο κοινό αυτό που περιμένουν. Αγνή και άδολη διασκέδαση με τέρμα τα ντεσιμπέλ. Γιατί έτσι βλέπεται και ακούγεται το «The Suicide Squad».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • The Suicide Squad
  • The Suicide Squad