Το Βιβλίο της Ζούγκλας - ταινιες , παιζονται τωρα || cinemagazine.gr

Το Βιβλίο της Ζούγκλας

The Jungle Book

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2016
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΗΠΑ
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζον Φαβρό
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Τζάστιν Μαρκς
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Νιλ Σέτι και τις φωνές των Σκάρλετ Γιόχανσον, Ίντρις Έλμπα, Μπιλ Μάρεϊ, Μπεν Κίνγκσλεϊ, Κρίστοφερ Γουόκεν, Λουπίτα Νιόνγκο
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Μπιλ Πόουπ
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Τζον Ντέμπνεϊ
    ΜΟΝΤΑΖ: Μαρκ Λιβόλσι
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 106'
    ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ: Κατάλληλο
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Feelgood
    Το Βιβλίο της Ζούγκλας

Ο Τζον Φαβρό («Iron Man») «φρεσκάρει» ψηφιακά τις σελίδες του κλασικού βιβλίου του Κίπλινγκ και μεταμορφώνει τη διαχρονική ιστορία του ορφανού Μόγλη στο πιο τίμιο και συγκινητικό blockbuster των τελευταίων χρόνων.

Από τον Πάνο Γκένα

Ο γεννημένος στην Ινδία και βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, έγραψε την κλασική σειρά των «Βιβλίων της Ζούγκλας» πριν από 122 χρόνια, εμποτίζοντας στις σελίδες τους το ανθρώπινο δέος για τον φυσικό κόσμο. Λίγες δεκαετίες μετά την «Καταγωγή των Ειδών» του Δαρβίνου, ο Κίπλινγκ συνέλαβε τις περιπέτειες του Μόγλη, του ανθρώπινου κουταβιού που εγκαταλείπεται στη ζούγκλα και μεγαλώνει με μία αγέλη λύκων, ως αφορμή για μία εμπνευσμένη αλληγορία που εντοπίζει τις διαφορές, αλλά και τις στενές συγγένειες των ειδών. Παρέδωσε έτσι ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα και παράλληλα μία συγκινητική καταγραφή της φυσικής νομοτέλειας που ορίζει τον πολύπλοκο αγώνα για επιβίωση.

Πολλά χρόνια (και αρκετές κινηματογραφικές διασκευές) μετά, ο Τζον Φαβρό («Iron Man») ξανανοίγει το «Βιβλίο της Ζούγκλας» και έχοντας ως πρώτη ύλη κάτι κλασικό, εκσυγχρονίζει με όλα τα τεχνολογικά μέσα την αφήγηση, παραδίδοντας ένα από τα πιο φαντασμαγορικά, τίμια, εντυπωσιακά και συγκινητικά blockbuster των τελευταίων χρόνων.

Ο μικρός Μόγλη (εξαιρετικός ο πιτσιρικάς Νιλ Σέθι που ουσιαστικά ερμηνεύει ολομόναχος) απομακρύνεται από την αγέλη του, όταν ο οργισμένος τίγρης Σιρ Χαν απειλεί πως θα τον εξοντώσει για να αποκαταστήσει τη φυσική ισορροπία που δεν περιλαμβάνει τη σχέση ανθρώπων και άγριων θηρίων. Ο Μόγλη εγκαταλείπει την ασφάλεια της ιδιαίτερης οικογένειάς του με σκοπό να γνωρίσει το ανθρώπινο είδος που ζει εκτός της ζούγκλας και στο ταξίδι του θα συναντήσει εχθρούς και φίλους.

Γυρισμένο εξολοκλήρου σε στούντιο και έχοντας βάση την αγαπημένη, ομώνυμη ταινία κινουμένων σχεδίων του 1967, το «Βιβλίο» ανοίγει και κλείνει με έναν παλιομοδίτικο, νοσταλγικό τρόπο. Στο ενδιάμεσο κερδίζει πολλαπλά στοιχήματα που αφορούν στη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και της τολμηρής (για τα μέτρα της Ντίσνεϊ) σκοτεινής κινηματογράφισης. Μέσα στο εκθαμβωτικό, φωτορεαλιστικό περιβάλλον θα ξαναδείτε τον Μόγλη να κατεβαίνει το ποτάμι πάνω στην κοιλιά του Μπαλού, τους μεγαλοπρεπείς ελέφαντες, τον πύθωνα Κάα με τα μάτια που υπνωτίζουν και το βραβευμένο με Όσκαρ τραγουδιού «Bare Necessities» θα ηχήσει και πάλι, ταιριαστά άτακτο.

Μερικοί από τους διασημότερους ηθοποιούς του κινηματογράφου εμψυχώνουν τα ζωικά avatars αυτής της ζούγκλας. Ο Μπεν Κίνγκσλεϊ είναι ο βλοσυρός, μα προστατευτικός πάνθηρας Μπαγκίρα, η Λουπίτα Νιόνγκο δανείζει τη φωνή της στην αιώνια μητέρα-λύκαινα Ράκσα, ο Ίντρις Έλμπα είναι ο επιβλητικός Σιρ Χαν, η Σκάρλετ Γιόχανσον ο σαγηνευτικός πύθωνας Κάα, ο Κρίστοφερ Γουόκεν «ντύνεται» τον θηριώδη γιγαντοπίθηκο Βασιλιά Λούι και ο Μπιλ Μάρεϊ το καταδιασκεδάζει ως μποέμ αρκούδος Μπαλού. Όλοι τους αποτυπώνουν σε τρεις διαστάσεις, ολοζώντανους χαρακτήρες που εξυπηρετούν αποκλειστικά την ιστορία και ο Φαβρό με σεναριακή οικονομία που δεν ξεφεύγει ποτέ για χάρη εντυπωσιασμού, αποφεύγει ένα ψηφιακό όργιο και οπτικοποιεί ευρηματικά ένα ταξίδι αυτογνωσίας.

Το «Βιβλίο της Ζούγκλας» παρατηρεί τον «κύκλο της ζωής» και βλέπει τον άνθρωπο ως κομμάτι του και όχι ως κέντρο του. Μέσα από την ιστορία επιβίωσης του καλύτερα προσαρμοσμένου, ο Φαβρό εμπνέεται από το έργο του Κίπλινγκ και σε πλήρη συνάρτηση με την ενέργεια της Φυσικής Επιλογής, επιστρέφει το μεγάλο θέαμα στη μεγάλη οθόνη. Τι πιο φυσικό!

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Το Βιβλίο της Ζούγκλας
  • Το Βιβλίο της Ζούγκλας