Ψήφος στο Σινεμά: 10+1 ταινίες για τις εκλογές, τις διαδικασίες και τα παρασκήνια ? αφιερωματα , photo gallery || cinemagazine.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ / PHOTO GALLERY
10:00
4/11

Ψήφος στο Σινεμά: 10+1 ταινίες για τις εκλογές, τις διαδικασίες και τα παρασκήνια

«Εκλογικά Σκάνδαλα» (The Great McGinty, 1940) του Πρέστον Στάρτζες  Η πρώτη σκηνοθεσία του μεγάλου Στάρτζες, συναρπαστικά αστεία σάτιρα της εκλογικής διαδικασίας, της όπισθεν διαφθοράς αλλά και της δι
«Εκλογικά Σκάνδαλα» (The Great McGinty, 1940) του Πρέστον Στάρτζες

Η πρώτη σκηνοθεσία του μεγάλου Στάρτζες, συναρπαστικά αστεία σάτιρα της εκλογικής διαδικασίας, της όπισθεν διαφθοράς αλλά και της διαρκούσας μικρότητας των διαφθορέων, που στην αρχομανή τους μέθη ξεχνούν πως κάποτε όλα (εδώ) πληρώνονται. Στο μεταξύ βέβαια έχει πληγωθεί θανάσιμα η δημοκρατία, αλλά ο Στάρτζες σε αφήνει να το καταλάβεις μόνος σου.

Με αφορμή τις κρίσιμες εκλογές στις ΗΠΑ, 10+1 ταινίες εκλογικών αναμετρήσεων που κερδίζουν σινεφιλική ψήφο εμπιστοσύνης.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

 

Το σινεμά είναι καθρέφτης της πραγματικότητας. Άλλοτε παραμορφωτικός στην υπερβολής μιας σάτιρας, μιας ειρωνείας, άλλοτε κυριολεκτικός στην αποτύπωση του τι συμβαίνει εκεί έξω. Το σινεμά που καταπιάνεται με την εκλογική διαδικασία βρίσκεται, ακόμα και χωρίς να το ξέρει μερικές φορές, στην τραμπάλα ανάμεσα στην πολιτικολογία και την πολιτική. Το πρώτο είναι ακίνδυνο, το δεύτερο εκθέτει και (θέλει να) ταρακουνάει τα νερά.

Διαλέξαμε 10+1 ταινίες από την ιστορία του κινηματογράφου που παρατηρούν το εκλέγεσθαι αλλά επιτηρούν και το εκλέγειν, εκπέμποντας σημαντικούς λόγους για την συμπεριφορά, τις επιλογές μας, τις διαδικασίες και την φύση της δημοκρατίας - και όχι μόνο. Έντεκα ταινίες που καλούν σε σκέψη και σύνεση, διάλογο και τεκμηρίωση αντί τσιτάτα, εντυπωσιασμό και δωρεάν διχόνοια.