Ο Τιμοτέ Σαλαμέ στον πυρετό της δόξας - αφιερωματα , photo gallery || cinemagazine.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ / PHOTO GALLERY
10:46
27/12

Ο Τιμοτέ Σαλαμέ στον πυρετό της δόξας

Butchers Hill/Sweet Tooth (2008) των Ρόρι Κίντερσλι και Τζέισον Νότο
Butchers Hill/Sweet Tooth (2008) των Ρόρι Κίντερσλι και Τζέισον Νότο

28α γενέθλια για τον Αμερικανό ηθοποιό που εκτός από κτηνώδες hype κουβαλά και την υπόσχεση μιας από τις πιο ελπιδοφόρες παρουσίες της νεότερης ερμηνευτικής γενιάς.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

 

Δεν είναι απαραίτητα και το πιο εύκολο πράγμα να δει κανείς πίσω από το παραβάν της ελκυστικότητας που κάνει τα media να παραμιλούν με τον τρόπο που μόνο αυτά ξέρουν (ή και δεν ξέρουν καθόλου). Ο νεαρός δίγλωσσος Αμερικανός ηθοποιός, που έχει γαλλική καταγωγή και από τους δύο γονείς, έχει μια διαδρομή που πιστοποιεί ότι η ζωή του θα είναι μπροστά στον φακό για τα επόμενα 15-20 χρόνια, σε μια διαδρομή που όχι άδικα παραλληλίζεται με αυτήν του Λεονάρντο ΝτιΚάπριο. Θα χρειαστεί βέβαια κάποια τεράστια επιτυχία, που δεν τις βρίσκεις στο περίπτερο, αλλά και την σοφία του ΝτιΚάπριο που σαν χαρακτήρας έχει φροντίσει υποδειγματικά το καλλιτεχνικό του προφίλ από τον «Τιτανικό» και μετά.

Ως τότε θα ήταν καλό να προσέξει να μην καεί είτε από υπερέκθεση (διότι παίζει ασταμάτητα) ή από το μπαγιάτεμα που εύκολα καραδοκεί στις σημερινές ταχύτητες. Πάντως, παρών ήδη εδώ και 12-13 χρόνια (παίζει από παιδάκι σε μικρού μήκους), φανταχτερά παρών από το 2017 και το «Να με Φωνάζεις με τ' Όνομά σου», ο Σαλαμέ, τυχερός ή ενστικτώδης, οδηγείται σε μια δυσανάλογη αριθμητικά σειρά από ταινίες που προσθέτουν στην διασημότητα και τις μετοχές του και, τουλάχιστον, δεν του στοιχίζουν σοβαρά όταν δεν είναι ιδιαίτερα αξιόλογες. Πάντως μια φορά, στην τετραετία που αριθμεί το κτηνώδες hype του, δεν του χρεώνεται ούτε μισή καλλιτεχνική αποτυχία.

Οι συνεργασίες του με τον Λούκα Γκουαντανίνο, τον Γούντι Άλεν (που είχε την απρέπεια να αποποιηθεί για τους γνωστούς ανυπόστατους λόγους), τον Γουές Άντερσον, τον Ντενί Βιλνέβ, τον Άνταμ ΜακΚέι, τον Σκοτ Κούπερ και την Γκρέτα Γκέργουιγκ, υποδηλώνουν ότι δεν είναι απλά μια διασημότητα που επιχειρείται να απομυζηθεί από τους δημιουργούς, αλλά «κάτι» που ο ηθοποιός διαθέτει. Για την ώρα δεν είναι πολλά παραπάνω από μια γοητευτική μπλαζέ σύνθεση της γενιάς του με την μιλένιουμ χολιγουντιανή φωτογένεια, δύσκολα όμως μπορείς να αρνηθείς (και γιατί να το κάνεις) ότι έχει την στόφα του σταρ που δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω του (και δύσκολα να σταθεί άλλος στο πλάνο δίπλα του). Θυμηθείτε επίσης τις απρόσμενες, γεμάτες αυτοπεποίηθηση εμφανίσεις του στα κόκκινα χαλιά.

Ενώσεις κριτικών κι Ακαδημίες τον έχουν ήδη βαρυ-φορτώσει με το άγχος της υπόσχεσης, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ, στα 27 του έχει ήδη οσκαρική υποψηφιότητα (ο τρίτος νεότερος στην ιστορία του Α' Ανδρικού - για το «Να με Φωνάζεις»), τρεις υποψηφιότητες BAFTA, 5 υποψηφιότητες Critics' Choice και, σημαντικότερα ίσως, 4 υποψηφιότητες του Σωματείου των Ηθοποιών. Πέρσι τον καταβρωχθήσαμε στο «Bones and All» και του φέτος ως «Γουόνκα», ενώ σε λίγους μήνες επιστρέφει στο δεύτερο μέρος του «Dune».

Να είναι καλά, να είναι γερός, ο κόσμος είναι δικός του, αρκεί να αποκτήσει δικό του έρμα και να είναι και όσο αρμόζει τυχερός.