Γιορτάζουμε την St.Patrick’s day με 7 ταινίες τρόμου από την Ιρλανδία - αφιερωματα , photo gallery || cinemagazine.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ / PHOTO GALLERY
11:43
17/3

Γιορτάζουμε την St.Patrick’s day με 7 ταινίες τρόμου από την Ιρλανδία

Γιορτάζουμε την St.Patrick’s day με 7 ταινίες τρόμου από την Ιρλανδία

Για να γιορτάσουμε την St. Patrick's Day, ετοιμάσαμε ένα μικρό αφιέρωμα σε ταινίες τρόμου από την χώρα του Τζέιμς Τζόις, του Bono και του Ρόι Κιν.

Από τον Γιάννη Βασιλείου

 

St. Patrick’s day σήμερα, μέρα χαράς για τους απανταχού ιρλανδόφιλους και τους καταναλωτές μπύρας. Για να το γιορτάσουμε κι εμείς στο cinemagazine, ετοιμάσαμε ένα μικρό αφιέρωμα σε ταινίες τρόμου από την χώρα του Τζέιμς Τζόις, του Bono και του Ρόι Κιν.

Η παράδοση της Ιρλανδίας στη μυθοπλασία τρόμου είναι μακρά. Από τη μία έχεις την κέλτικη μυθολογία, που διαθέτει μια εκλεκτή πινακοθήκη τεράτων, από το changeling και τα ξωτικά, ως τον Μπάνσι, έναν πολυμορφικό μάντη κακών. Κι από την άλλη υπάρχουν φαντασματικές αναφορές σε λογοτεχνία, θέατρο και κάθε μορφής τέχνη. Το μοτίβο του νεκρού που επιστρέφει για να αφηγηθεί την ιστορία του απαντάται συχνά, με ενδεικτικό (και αριστουργηματικό) παράδειγμα τον «Θαυματοποιό» του Μπράιαν Φρίελ, όπου ο επηρμένος ήρωας του τίτλου, η παραμελημένη σύζυγός του και ο κρυφά ερωτευμένος ατζέντης του ξετυλίγουν το κουβάρι των τραγικών υπάρξεων τους μέσα από μια σειρά μονολόγων - φαντάσματα που μιλούν για το φάντασμα της ζωής που δεν έζησαν.

Μολαταύτα, η ιρλανδική κινηματογραφία μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε να αξιοποιεί πιο ενεργά αυτή την παράδοση. Στις ταινίες τρόμου που ξεπήδησαν από την χώρα η γεωγραφία συνήθως υποδεικνύει και τον τόνο. Πένθιμη ατμόσφαιρα, μουντά χρώματα και η θεματική της απώλειας πρωτοστατούν, θα βρεις όμως και πιο fun εκδοχές ιρλανδικού τρόμου. Καμία από αυτές τις ταινίες  δεν είναι αριστούργημα, αποτελούν όμως μικρές, λαχταριστές δημιουργίες, ενδεδειγμένες για μεταμεσονύκτιες προβολές.