Her Majesty: 10 ηθοποιοί που υποδύθηκαν τη Βασίλισσα Ελισάβετ - αφιερωματα , photo gallery || cinemagazine.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ / PHOTO GALLERY
9:57
9/9

Her Majesty: 10 ηθοποιοί που υποδύθηκαν τη Βασίλισσα Ελισάβετ

Έλεν Μίρεν (The Queen, 2006) Σε πλήρη έλεγχο των εκφραστικών της μέσων η Μίρεν βασιλεύει στα κάδρα της ταινίας του Στίβεν Φρίαρς και φτάνει μέχρι τα Όσκαρ, σε μια ταινία που πραγματεύεται τη διαχείρισ
Έλεν Μίρεν (The Queen, 2006)
Σε πλήρη έλεγχο των εκφραστικών της μέσων η Μίρεν βασιλεύει στα κάδρα της ταινίας του Στίβεν Φρίαρς και φτάνει μέχρι τα Όσκαρ, σε μια ταινία που πραγματεύεται τη διαχείριση του θανάτου της πριγκίπισσας Νταϊάνα.

Ο θάνατος της Βασίλισσας Ελισάβετ Β' στέκεται αφορμή για να ανατρέξουμε στις κατά καιρούς ενσαρκώσεις της στη μεγάλη και στη μικρή οθόνη.

Από τον Γιάννη Βασιλείου

 

Τhe Queen is dead, τραγουδούσαν οι Smiths. Έφυγε από τη ζωή και το άλλο μέλος της βασιλικής οικογένειας που συμμετείχε στο όνειρο του Νιλ Τέναντ, στο μελαγχολικό «Dreaming of the Queen» απο το Very των Pet Shop Boys. Δεν ήταν μόνο αναπόσπαστο μέρος της pop κουλτούρας η βασίλισσα Ελισάβετ Β'. Αποτελούσε σίγουρα έναν δεσμό με τον περασμένο αιώνα που έσπασε. Ο θανατός της μπορεί να μην λέει πολλά σε μη Βρετανούς, που δεν έχουν εκείνη την ειδική σχέση με τον θεσμό της μοναρχίας που συνδέει μια μεγάλη μερίδα όσων ζουν εκεί, πάνω από το στενό της Μάγχης, αλλά αποτελεί ακόμα μια υπενθύμιση ότι ο χρόνος τρέχει για όλους και ότι στον θάνατο ταξική διάκριση δεν υφισταται. 

Ως μία από τις βασικές προσωπικότητες του εικοστού αιώνα και με δεδομένη τη δίψα μιας μεγάλης μερίδας του κοινού για μοναρχική μυθοπλασία, για τον βίο και την πολιτεία της βασιλικής οικογένειας και, ας είμαστε ειλικρινείς, για τα κουτσομπολιά γύρω από αυτή, η βασίλισα Ελισάβετ Β' εμφανίστηκε αρκετές φορές στην οθόνη μας. Θυμόμαστε δέκα χαρακτηριστικές περιπτώσεις ενσάρκωσής της, ξεκινώντας από την Έλεν Μίρεν, η οποία την αποχαιρέτισε μέσω του λογαριασμού της στο instagram, αναφέροντας ότι «θρηνούμε μια γυναίκα, η οποία με ή χωρίς το στέμμα υπήρξε η επιτομή της ευγένειας».