Βίντεο: Το ασυμβίβαστο «Μίσος» του Ματιέ Κασοβίτς - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
12:28
20/8

Βίντεο: Το ασυμβίβαστο «Μίσος» του Ματιέ Κασοβίτς

Ένα βίντεο για την σύνθετη δομή της ταινίας του Ματιέ Κασοβίτς που την αναδεικνύει ως ένα φοβερά πολυεπίπεδο έργο τέχνης.

Από τον Γιάννη Σμοΐλη

Το 1995 ο Ματιέ Κασοβίτς συγκλόνισε τον κινηματογραφόφιλο κόσμο με το δυνατό, οργισμένο «Μίσος». Όλοι τότε υποκλίθηκαν μπροστά στην καλλιτεχνική γέννηση ενός πηγαίου κινηματογραφικού ταλέντου, το οποίο όμως δεν επαλήθευσε, δυστυχώς, τις προσδοκίες που δημιούργησε εκείνη η εκπληκτική πρώτη ταινία του.

Περισσότερες από δυο δεκαετίες μετά, το συγκεκριμένο βίντεο μας καλεί να επιστρέψουμε στον κόσμο του «Μίσους», να θυμηθούμε τον επιδέξιο τρόπο που συνδυάζει τα στυλ και τις τεχνικές, όντας ακατάτακτο και αυθεντικά μοντέρνο, ένα διαχρονικό φιλμ άμα τη εμφανίσει.

Πρόκειται για μια από τις πιο αιχμηρές πολιτικές ταινίες που έγιναν ποτέ, μια καταγραφή κοινωνικών, φυλετικών και ταξικών συγκρούσεων που λειτουργεί ακόμα και σήμερα ως καθρέφτης των αντιθέσεων που σπαράσσουν εκ των έσω, τον ευρωπαϊκό (και όχι μόνο) πολιτισμό.

Ο δημιουργός του βίντεο, όμως, ενδιαφέρεται περισσότερο να εξετάσει τον τρόπο που χτίζεται το φιλμ από τον Κασοβίτς, την αφηγηματική δεξιοτεχνία με την οποία ο Γάλλος σκηνοθέτης προσδίδει διαστάσεις θρίλερ σε ένα κοινωνικό δράμα, αυξάνοντας μεθοδικά την αγωνία και το σασπένς σε μια ταινία χωρίς ουσιαστική πλοκή, η οποία απλώς παρακολουθεί τις ζωές τριών νέων παιδιών που υπάρχουν ως παρίες στο περιθώριο των παρισινών προαστίων.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μελέτη των θεματικών και της σύνθεσης του «Μίσους», που σίγουρα θα σας κάνει να θέλετε να ξαναδείτε αυτό το υπέροχο φιλμ, ένα από τα πιο ασυμβίβαστα, αναρχικά και πολύπλοκα κινηματογραφικά έργα της τελευταίας τριακονταετίας.