Είναι «H Επιστροφή» η καλύτερη ταινία της χρονιάς; - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
10:39
22/1

Είναι «H Επιστροφή» η καλύτερη ταινία της χρονιάς;

Η απαράμιλλη σκηνοθετική δεξιοτεχνία του Ινιάριτου και η σπαρακτική ερμηνεία του Λεονάρντο Ντι Κάπριο δεν είναι οι μόνες αρετές αυτής της αριστουργηματικής ταινίας που μιλάει για την αιώνια επιστροφή και την εκδίκηση.

Από τον Ορέστη Ανδρεαδάκη

Μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς που μόλις αρχίζει και προτάθηκε δίκαια για 12 Όσκαρ θα οδηγήσει τον Λεονάρντο Nτι Κάπριο στην κατάκτηση του βραβείου που θα έπρεπε να είχε κερδίσει εδώ και πολλά χρόνια.

Πρόκειται για μια συγκλονιστική ιστορία βίαιης επιβίωσης και εκδίκησης με ήρωα ένα Καζαντζακικό Οδυσσέα. Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Σινεμά, Λουκάς Κατσίκας, έχει διαφορετική άποψη, διαβάστε εδώ, εγώ ωστόσο έμεινα ακινητοποιημένος στην καρέκλα μου επί 156’ παρακολουθώντας την συγκλονιστική «Επιστροφή» του Χιου Γκλας (Λεονάρντο Ντι Κάπριο) στην Ιθάκη του.

Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος, όπως και ο Οδυσσέας, εγκαταλείφθηκε στην μέση ενός ταξιδιού, προδόθηκε από τους συντρόφους του και τώρα ζητάει εκδίκηση.

«Η εκδίκηση όμως είναι στα χέρια του Θεού» όπως λέει χαρακτηριστικά ένας Ινδιάνος.

Κι αυτή η φράση διατρέχει όλη την συγκλονιστική ταινία του Ινιάριτου από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό.

Ο Χιου Γκλας λοιπόν, μόνος σε ένα αχανές παγωμένο τοπίο κατέρχεται την καρδιά του ερέβους, ζωντανός και ταυτόχρονα νεκρός – όπως ο Τζόνι Ντεπ στον «Νεκρό» του Τζάρμους ή και ο αυθεντικός Οδυσσέας του Ομήρου που κατεβαίνει ζωντανός στον Άδη.

Μέσα σε ένα περιβάλλον επώδυνου ρεαλισμού και ποιητικής φαντασίας ο Μεξικάνος δημιουργός του «Birdman» δανείζεται στοιχεία από τον Τέρενς Μάλικ ακόμα κι από τον Βέρνερ Χέρτζογκ και φτιάχνει ένα εκπληκτικό χαρακτήρα, ο οποίος στην πραγματικότητα δεν αντιμετωπίζει παρά τον ίδιο τον εαυτό του – και βέβαια τον Θεό.

Με ελάχιστες κουβέντες, άναρθρους φθόγγους, απελπισμένες κραυγές, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο τσαλακώνει την κομψότητά του, σέρνεται στα χιόνια, εκλιπαρεί και ολοκληρώνει έναν από τους πιο πλήρεις και πρωτότυπους κινηματογραφικούς χαρακτήρες των τελευταίων χρόνων.

Αυτό που βλέπετε στην οθόνη είναι η μοναδική συνεργασία ενός εμπνευσμένου σκηνοθέτη και ενός μεγάλου ηθοποιού.

Δείτε την «Επιστροφή», είναι μια ταινία ρεαλιστική και ποιητική, μια σιωπηρή κραυγή, ένα μεγαλειώδες δράμα για την τραγωδία της ανθρώπινης ύπαρξης.