Honest Trailers: Η «Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ» έτσι όπως θα έπρεπε να είναι - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
12:54
13/1

Honest Trailers: Η «Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ» έτσι όπως θα έπρεπε να είναι

26 χρόνια μετράει η ταινία με τη μεγαλύτερη βαθμολογία στο IMDB, ever. Ήταν όμως πάντα τόσο ανθηρά τα πράγματα για την ταινία που είχε το μεγαλύτερο spoiler στην ελληνική της, τουλάχιστον, μετάφραση;

Από τον Χρήστο Πολίτη

Στο σωτήριο έτος 1994, όπου το ενδιαφέρον μονοπώλησε ο «Φόρεστ Γκαμπ», που σφράγισε την καριέρα του Τομ Χανκς και του έδωσε το δεύτερο Όσκαρ Α’ Ανδρικού ρόλου ένα χρόνο μετά την «Φιλαδέλφεια», υπήρχε κι άλλη μια ταινία - όχι το «Speed», μήτε το «Pulp Fiction» - με έντονο παρασκήνιο.

Το «The Shawshank Redemption» του Φρανκ Ντάραμποντ, ένα δικαστικό δράμα, που πλασαρίστηκε ως δράμα φυλακών (βασισμένο σε νουβέλα του Στίβεν Κινγκ), αλλά παρέμεινε πάντα αισιόδοξο και αγαθό στις προθέσεις του, άλλαξε πολλά χέρια παραγωγών, και κάποια στιγμή προτάθηκε στον Τομ Χανκς για να παίξει τον ρόλο του Άντι, ο οποίος κατέληξε στον Τιμ Ρόμπινς.

Δεν ήταν όμως μονάχα ο Τιμ Ρόμπινς, που έλαβε δεύτερος στη σειρά τον ρόλο. Και ο Μόργκαν Φρίμαν ως Ρεντ - που σε συνέντευξή του δήλωσε πως παραμένει η αγαπημένη του ταινία, από όσες έχει κάνει - ήταν η τελευταία επιλογή, μετά τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ, τον Κλιντ Ίστγουντ, τον Πολ Νιούμαν, τον Σίντνει Πουατιέ και τον Χάρισον Φορντ. 

Τελικα φτάνει στη μεγάλη οθόνη τον Σεπτέμβρη του 1994, και έχοντας να αντιμετωπίσει τον «Φόρεστ Γκαμπ» του Ρόμπερτ Ζεμέκις (κι έναν Τομ Χανκς, που θα μπορούσε να ήταν στο δικό του στρατόπεδο), μαζεύει το πενιχρό, αναλογικά, ποσό των 16 εκατομμύριων δολαρίων σε εισπράξεις, την στιγμή που τα τρεχαλητά του Φόρεστ βρίσκονταν στην μέση μιας τρελής κούρσας στα ταμεία, η οποία κράτησε 42 ολόκληρες εβδομάδες, μέχρι περίπου τα Όσκαρ.

Εκεί ήταν που πόνταρε και η «Τελευταία Έξοδος». Στις υποψηφιότητες, και δη στις βραβεύσεις. Τελικά καρπώνεται 7 υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων και για Καλύτερη Ταινία, βγαίνει ξανά στις αίθουσες και μαζεύει λιγότερα, περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια. Την βραδιά της Απονομής δεν ευτυχεί, φεύγοντας με άδεια χέρια. 

Εκείνο όμως που έκανε την ταινία ένα θρύλο, κάπως από χέρι σε χέρι κι από στόμα σε στόμα, μέχρι που έφτασε να φιγουράρει πρώτη στη λίστα του IMDb με τις πιο δημοφιλείς δημιουργίες, είναι τα 350.000 αντίτυπα που πούλησε η ταινία (μονάχα στην Αμερική!) τηn χρονιά που κυκλοφόρησε σε βιντεοκασσέτα.

Σε μια χρονιά, που ο Χανκς θα μπορούσε να υποδυθεί τον φυλακισμένο και να κερδίσει μια υποψηφιότητα αντί για τον Τομ Ρόμπινς, εκείνος υποδύθηκε τον Φόρεστ και έκανε την μεγαλύτερη επιτυχία της ζωής του, αφήνοντας την «Έξοδο» να στέκεται μέχρι και σήμερα, ως η πιο δημοφιλής των δημοφιλέστερων, γιατί δεν έκανε κάτι λάθος. Ήταν καθ’ όλα σωστή στο φτιάξιμο και στις προθέσεις της, σωστά καμωμένη, και με περίσσεια μυστικά, όπως το δωμάτιο 237 του Μόργκαν Φρίμαν, κάτι που έδωσε την ευκαιρία στον Στίβεν Κινγκ να κλείσει το μάτι στη «Λάμψη» του. Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλωστε, η «Λάμψη» δεν έτυχε επιτυχημένης μεταφοράς στο σινεμά, αντίθετα με την «Τελευταία Έξοδο» που την θεωρεί από τις πλέον ευτυχέστερες συγκυρίες.