Βίντεο: Πώς το Νέο Χόλιγουντ άνοιξε τον δρόμο για το ανεξάρτητο σινεμά - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
12:05
28/1

Βίντεο: Πώς το Νέο Χόλιγουντ άνοιξε τον δρόμο για το ανεξάρτητο σινεμά

Σε μια εποχή μακρινή, αλλά όχι απαραίτητα τόσο διαφορετική από τη δική μας, μια σειρά από προβλήματα ήταν το έναυσμα μιας λαμπρής, δημιουργικής περιόδου.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Μια θεσμική αλλαγή στα τέλη του '40, άλλαξε δια παντός το σινεμά. Ως τότε τα μεγάλα στούντιο είχαν τα μέσα της παραγωγής, της διανομής και των αιθουσών, δημιουργώντας ένα μονοπώλιο που το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ως αντισυνταγματικό. Τα στούντιο τότε έπρεπε να διαλέξουν τι θα απωλέσουν και διάλεξαν τις αίθουσες. Κι από αυτό, που δεν τους στοίχισε και λίγο (και στην αίθουσα επίσης), ξεφύτρωσε η λογική που θα άνοιγε τον δρόμο για μικρότερες παραγωγές, παράγοντας από μόνος του εξισορροπητικός για παραγωγές-μαμούθ - στις οποίες πάντως το Χόλιγουντ κατέφευγε για μια περίπου 15ετία, προκειμένου να απαντήσει στην πτώση των εισιτηρίων (και) από τον ερχομό της τηλεόρασης στην δεκαετία του '50.

Το ακόλουθο jazzy βίντεο-δοκίμιο, περιγράφει εν τάχει τον ερχομό δημουργών όπως ο Κασαβέτης, η Σίρλεϊ Κλαρκ και ο Ρόμπερτ Φρανκ, που άλλαξαν δια παντός το αμερικανικό σινεμά και οδήγησαν «νομοτελειακά» στην άνθιση του '70 και αργότερα βέβαια στην θεσμοθέτηση, τρόπον τινά, του ανεξάρτητου σινεμά. Ίσως αυτός να είναι ένας τρόπος και σήμερα για την διάσωση της κινηματογραφικής παραγωγής σε σχέση με την αίθουσα, βασισμένος στο αποφασιστικά χαμηλότερο κόστος και, οπωσδήποτε, την αποκλειστικότητα προβολής επί μακρόν στην αίθουσα. Το μέλλον ίσως δεν προδιαγράφεται λαμπρό, αλλά φαίνεται σίγουρα ενδιαφέρον.