Ο υπέροχος κόσμος της Pixar: τα καλύτερα μικρού μήκους! - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
10:23
1/9

Ο υπέροχος κόσμος της Pixar: τα καλύτερα μικρού μήκους!

Με την πρώτη μικρού μήκους ταινία της εταιρείας το 1984, η Pixar χρειάστηκε να περιμένει μέχρι το 1995 για να γίνει διάσημη με το πρώτο κεφάλαιο του «Toy Story». Δεν είναι όμως μονάχα οι μεγάλου μήκους επιτυχίες, μα και τα μικρά διαμάντια που τα συνοδεύουν. Το cinemagazine.gr με αφορμή το υπέροχο «Ψάχνοντας την Ντόρι» συγκέντρωσε τις 10 καλύτερες «μικρές» στιγμές της Pixar και τις παρουσιάζει.

Από το cinemagazine.gr

Η παρακάτω λίστα ταξινομείται με χρονολογική σειρά.

1. LUXO JR. (1986)
Η γέννηση του κλασικού πλέον λογοτύπου της Pixar ήταν μια ιδέα του Τζον Λάσετερ (από τα ιδρυτικά μέλη της εταιρείας), υπεύθυνου για την τριλογία του «Toy Story» και των «Αυτοκινήτων», με μια θεωρία που ήθελε τα άψυχα αντικείμενα να αποκτούν ζωή.

 

2. TIN TOY (1988)
Με ημερομηνία παραγωγής το 1988, το «Tin Toy» θα κάνει αρκετά χρόνια για να προβληθεί στη μεγάλη οθόνη. Ηταν η πρώτη μικρού μήκους ταινία που προηγήθηκε μιας μεγάλου και συγκεκριμένα του «Toy Story» το 1995. Η πρώτη ουσιαστικά προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η προηγμένη τεχνική του CGΙ για μια ταινία animation, ήταν και το πρώτο «μικρό» Όσκαρ της Pixar.

 

3. GERI'S GAME (1997)

Το 1997, και έχοντας ήδη «πάρει τον αέρα» της διασημότητας, η Pixar προωθεί τη νέα της ταινία που αφηγείται την ιστορία κάποιων «Ζουζουνιών» απέναντι στα σκαθάρια. Η μικρού μήκους που προηγείται της προβολής στις αίθουσες, είναι η πρώτη αποθέωση της τεχνικής, που πλέον μοιάζει να πατάει στα βήματα των «μεγάλων». Το «Geri's Game» αφηγείται μια παρτίδα σκάκι ανάμεσα σε έναν ηλικιωμένο και στον...εαυτό του. Η ταινία θα κερδίσει Όσκαρ μικρού μήκους ταινίας κινουμένων σχεδίων. 

 

4. FOR THE BIRDS (2000)
Μια παρέα πουλιών πάνω σε ένα σύρμα «χλευάζουν» ένα μεγαλύτερο πουλί που έρχεται στον πυλώνα. Με μια απλή αφηγηματική φόρμα και σε μόλις 4 λεπτά, η Pixar καταφέρνει να δείξει την δυναμική της όχι μόνο στην εικόνα, μα και στο σενάριο, κερδίζοντας ακόμη ένα Όσκαρ μικρού μήκους animation.

5. ONE MAN BAND (2005)
Ένα μικρό κορίτσι σε μια «μεσαιωνικών» χρόνων πλατεία, όπου δυο πλανόδιοι μουσικοί θα διεκδικήσουν τον θαυμασμό, αλλά κυρίως το χρυσό της νόμισμα. Και εκεί που ο ανταγωνισμός δίνει την σειρά του στην (καλοκουρδισμένη) πολυφωνία, η Pixar παίρνει την ευκαιρία για να βάλει και την μουσική μέσα στο παιχνίδι.