Κάννες 2021: Ο Πολ Βερχόφεν μιλάει αποκλειστικά στο cinemagazine.gr για τη Δάφνη Πατακιά - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
10:18
12/7

Κάννες 2021: Ο Πολ Βερχόφεν μιλάει αποκλειστικά στο cinemagazine.gr για τη Δάφνη Πατακιά

Διαβάστε τι είχε να πει ο Ολλανδός σκηνοθέτης της «Benedetta» για την Ελληνίδα πρωταγωνίστρια του φιλμ του, το οποίο διαγωνίζεται αυτές τις μέρες για τον Χρυσό Φοίνικα του 74ου Φεστιβάλ Καννών

Συνέντευξη στον Λουκά Κατσίκα

Όταν, σε κάποιο σημείο της 35λεπτης συνάντησης που είχαμε εχτές το πρωί, ρώτησα τον Πολ Βερχόφεν για την 29χρονη Δάφνη Πατακιά, την ερμηνευτική αποκάλυψη της τολμηρής νέας ταινίας του, περίμενα ίσως μια τυπική απάντηση από μέρους του. Ξέρετε, το είδος της ευγενικής πλην αναμενόμενης και συγκαταβατικής απάντησης που εισπράττει κάποιος όταν ρωτάει κάτι τέτοιο. Όμως ο 82χρονος σκηνοθέτης είχε πολλά περισσότερα να πει από δυο κολακευτικές κουβέντες, όπως θα διαβάσετε παρακάτω: 

«Την πρώτη μέρα που η Δάφνη εμφανίστηκε για την οντισιόν, με την έκφραση και μόνο που είχε στο πρόσωπό της με βοήθησε πολύ να καταλάβω ποια θα έπρεπε να είναι η ερμηνευτική κατεύθυνση για το ρόλο της, όσο και το πώς θα έπρεπε καλύτερα να τον προσεγγίσω κι εγώ. Υπήρχε μια γλυκύτητα, μια ξενοιασιά επάνω της, που μου φάνηκαν πολύ αναζωογονητικά, με αιφνιδίασαν κιόλας και με έπεισαν ότι έτσι έπρεπε αυτός ο ρόλος να ενσαρκωθεί.

Είναι ένας σκληρός και ατίθασος χαρακτήρας εκείνος της Μπαρτολομέα στο φιλμ. Το κορίτσι αυτό έχει υποστεί τεράστια βία στο σπίτι της, έχει ζήσει επάνω της όλη τη σκληρότητα του κόσμου και διατηρεί μια ορμή και μια αυθάδειά για τα πάντα. Η Δάφνη πρόσθεσε σε αυτά και την ξενοιασιά της, μια κάποια παιδικότητα.

Πέραν αυτού υπήρξε θαρραλέα με ένα ρόλο που ζητούσε πολλά από εκείνη και ο οποίος ήταν και σωματικά απαιτητικός. Και γενικά μιλώντας, ηθοποιοί όπως η Δάφνη έχουν το σπάνιο χάρισμα της άνεσης και της ειλικρινούς επικοινωνίας με τον φακό. Δεν τον αφήνουν να τις χειριστεί, εκείνες τον χειρίζονται. Αισθάνομαι πολύ τυχερός που τη γνώρισα για να σας πω την αλήθεια. Και μάλιστα, σκοπεύω να συνεργαστώ ξανά μαζί της αν η σωστή ευκαιρία το επιτρέψει.

Άλλωστε, το ίδιο το κοινό ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό απέναντι της, στην επίσημη πρεμιέρα της ταινίας. Πρέπει να είχε χιλιάδες κόσμου μέσα στην αίθουσα και το χειροκρότημα για τη Δάφνη ήταν το πιο έντονο». 

Διαβάστε τη γνώμη μας για την ταινία «Benedetta» στο άρθρο:
Κάννες 2021: Η βέβηλη «Benedetta» του Πολ Βερχόφεν είναι η ιδανική ταινία-σκάνδαλο για όσους επιθυμούσαν κάτι τέτοιο

Το ΣΙΝΕΜΑ / cinemagazine.gr ταξιδεύει στις Κάννες με την AEGEAN και σας προσφέρει καθημερινές ανταποκρίσεις. Το 74o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών διεξάγεται μεταξύ 6 - 17 Ιουλίου 2021

.