«From him to eternity»: Ένας μικρός αποχαιρετισμός στον Μισέλ Δημόπουλο - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
12:25
20/4

«From him to eternity»: Ένας μικρός αποχαιρετισμός στον Μισέλ Δημόπουλο

Μερικές σκέψεις για τη σημερινή απώλεια ενός πολύ σημαντικού ανθρώπου όπως τις καταθέτει ο Λουκάς Κατσίκας, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Από τον Λουκά Κατσίκα

Καμιά γενιά δεν χρωστά τόσο πολύ την κινηματογραφική της ενηλικίωση και παιδεία όσο η γενιά των θεατών που είχαν την τύχη να μεγαλώνουν στη δεκαετία του '80 με τις ξένες ταινίες που επέλεγε ο Μισέλ Δημόπουλος στον προγραμματισμό της τότε ΕΡΤ (με τη συνδρομή του Νίνου Φένεκ Μικελίδη) και στη θρυλική εκπομπή «Κινηματογραφική Λέσχη» (παρέα με τον Γιάννη Μπακογιαννόπουλο, φυσικά) η οποία, έστω και μέσα από τη μικρή οθόνη, μας έμαθε να βλέπουμε σινεμά.

Ελάχιστα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον κόσμο έχουν συνδέσει τόσο πολύ το όνομά τους και την ιστορία τους όσο το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με τον επί 12 χρόνια διευθυντή του, Μισέλ Δημόπουλο, ο οποίος το μεταμόρφωσε ριζικά, ανέλαβε την αποφασιστική διεθνοποίησή του, φιλοξένησε σε αυτό εξέχουσες προσωπικότητες του παγκόσμιου σινεμά, επιμελήθηκε εξαιρετικές εκδόσεις (που η αλήθεια είναι πως λείπουν πλέον), του έδωσε φιλοσοφία και όραμα που προκαλούν μέχρι σήμερα θαυμασμό και το σμίλευσε σε ό,τι παραμένει ως τώρα.

Λιγοστούς ανθρώπους έχουμε γνωρίσει που να ζουν και να αναπνέουν με σφοδρή αγάπη, στιβαρή μόρφωση και διαρκή ενθουσιασμό για τον κινηματογράφο. Ο Μισέλ Δημόπουλος ήταν ένας τέτοιος άνθρωπος, με καρδιά φιλόξενη και μεγάλη για όλο το σινεμά του κόσμου, κάθε ταινία, κάθε δημιουργό, με βλέμμα καθαρό και σταθερά συνεπαρμένο, με δέος αμείωτο απέναντι στην οθόνη, με άποψη καίρια και πάντα ψύχραιμη. 

Ο Μισέλ Δημόπουλος ήταν ένας από τους σημαντικότερους αν και αθέατους ήρωες του σύγχρονου πολιτισμού μας. Επί σειρά δεκαετιών, διακριτικά και αθόρυβα, από διαφορετικά πόστα κάθε φορά (μεταξύ των οποίων και εκείνο του κριτικού από το οποίο ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του άλλωστε), εκπαίδευε και ανανέωνε συνεχώς τον πιο ζηλευτό κινηματογραφόφιλο πληθυσμό της χώρας μας. Η σημερινή απώλειά του είναι τεράστια και αναντικατάστατη.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας τον αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη. Ήταν ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του, ακούραστος θεατής του επί σειρά ετών, Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού προγράμματος το 2020 και μονίμως με μια κουβέντα ενθαρρυντική και κολακευτική για τους ανθρώπους που δουλεύουν σε αυτό.

Θα μας λείψει όσο ελάχιστοι. Θα μου λείψει.

Σημείωση: Στην κεντρική φωτογραφία του άρθρου, ο Μισέλ Δημόπουλος (δεξιά) με την Φέι Ντάναγουεϊ και τον Γέρζι Σκολιμόφσκι, και οι δυο καλεσμένοι σε παλιότερο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ο Μισέλ Δημόπουλος (δεύτερος από τα δεξιά) εκτελεί χρέη Προέδρου της κριτικής επιτροπής του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας