Ρόμπιν Ράιτ: Ο Εξολοθρευτής Άγγελος - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
10:21
8/4

Ρόμπιν Ράιτ: Ο Εξολοθρευτής Άγγελος

58 ετών σήμερα μια καρατερίστα που συμπαθούμε ιδιαίτερα, που δουλεύει σχεδόν ασταμάτητα για σχεδόν 40 χρόνια και που παρά την διαρκή της κινηματογραφική παρουσία η μεγάλη της επιτυχία οφείλεται στην τηλεόραση.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Γεννημένη στο Ντάλας αλλά πλήρης καλιφορνέζικης ομορφιάς, στην οποία Καλιφόρνια και μεγάλωσε, η Ρόμπιν Ράιτ ξεκίνησε από την σαπουνόπερα της «Σάντα Μπάρμπαρα», που καμμιά 500αριά επεισόδια και μια σχετική «ημερήσια» βραβευτική αναγνώριση μετά, την έφερε στο «Princess Bride» του Ρομπ Ράινερ, που αγάπησε πολύ ο κόσμος (και η κριτική), φέρνοντάς την στην αριστοκρατία της σκοτεινής αίθουσας.

Έκτοτε η Ράιτ σημειώνει πρακτικά κάθε χρόνο κινηματογραφικές συμμετοχές ξεκινώντας μια καριέρα που δεν έφτασε στο stardom μιας πρωταγωνιστικότητας παρά ελάχιστες φορές («Μήνυμα σε Μπουκάλι» δίπλα στον Κόστνερ, «Ύποπτη Συνωμοσίας» σε σκηνοθεσία Ρέντφορντ) που δεν την εγκαθίδρυσαν.

Βέβαια ενδιάμεσα υπάρχουν καίριες συμμετοχές σε ταινίες που δεν (την) ξεχνάς. Πρώτα απ' όλες προφανώς ο ρόλος της στον «Φόρεστ Γκαμπ» κι έπειτα ο μικρός ρόλος στην «Χαριστική Βολή» του Φιλ Τζοάνου (που όσοι αγνοούν ενεργοποιούνται άμεσα), ο επίσης μικρός ρόλος στο «Crossing Guard», την δεύτερη ταινία του Σον Πεν, αγγελική είναι σ' αυτό, δεν ξεχνάμε φυσικά το «She's So Lovely» του γιου του Κασαβέτη, που είναι και βασικός ρόλος, ξανά με τον Πεν και τον Τραβόλτα αυτή τη φορά και το «HurlyBurly» που θα συναντήσει για πρώτη φορά και τον Κέβιν Σπέισι - που θα έχουμε μέλλον στην πορεία...

Από το '97 μέχρι το 2009, η Ράιτ κουβαλά και το «Πεν» στο όνομά της, καθώς ευρισκόμενη σε γάμο, μετά δύο τέκνων, με τον Σον Πεν, γάμο που απασχόλησε (σκωπτικά με τον καιρό) τα μίντια, καθώς χώριζαν και τα ξανάφτιαχναν με μετεωρικούς ρυθμούς. Σ' αυτό προσθέτεις το βεβαρημένο μητρώο του Πεν καθώς και την δική της, φαινομενική, αστάθεια (και επόμενες σχέσεις της είχαν πολύ on/off) και παίρνεις ένα κορίτσι που έχει περάσει πολλά και περιμένει έναν ρόλο που θα βγάλει την ωρίμανσή της.

Στην κυνική του πλευρά αυτό θα ενσαρκωθεί φυσικά στο «House of Cards», την μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας της, την πηγή των περισσότερων βραβευτικών τιμών της, την παραγωγική της εμπλοκή, ακόμα και μερικές σκηνοθεσίες στις έξι σεζόν της σειράς.

Μαζί με την Κλερ Άντεργουντ η Ράιτ (χωρίς το «Πεν», ποικολοτρόπως, πια) διεκδίκησε και πήρε ισότιμες αμοιβές με τον Σπέισι – έφτασε τις 500 χιλιάδες το επεισόδιο – συγκέντρωσε πλήθος τιμητικών υποψηφιοτήτων αλλά και μια Χρυσή Σφαίρα και κατάφερε στην, έστω ανεπιτυχή, τελευταία σεζόν να κρατήσει μόνη της τη σειρά.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, έπαιξε στις «Ιδιαίτερες Αδυναμίες», πέρασε από το φιντσερικό «Κορίτσι με το Τατουάζ», την χρειάστηκαν και τα super hero («Wonder Woman»), εμφανίστηκε στο σίκουελ του Βιλνέβ «Blade Runner 2046» και σκηνοθέτησε το μεγάλου μήκους ντεμπούτο της «Land», αποσπώντας θερμές κριτικές στο Sundance. Την περιμένουμε πως και πως στο κινηματογραφικό reunion με Τομ Χανκς, Ρόμπερτ Ζεμέκις, Ερικ Ροθ (30 χρόνια μετά το «Φόρεστ Γκαμπ») με το «Here».

Να είναι γερή, το πέρασμά της στην μέση ηλικία φαίνεται να γίνεται αγαστά και με την άνεση της πολυετούς εμπειρίας της, μακάρι να βρει και κινηματογραφικούς ρόλους να αντιπροσωπεύσουν την γεμάτη ζωή της.