Τα όσκαρ των αουτσάιντερ! - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
13:50
19/2

Τα όσκαρ των αουτσάιντερ!

Οι ηθοποιοί των ταινιών που ποζάρουν στις θέσεις των φαβορί για τα σημαντικότερα Οσκαρ τη χρονιά αυτή είναι στην πλειοψηφία τους είναι άγνωστοι.
Οι ηθοποιοί των ταινιών που ποζάρουν στις θέσεις των φαβορί για τα σημαντικότερα Οσκαρ τη χρονιά αυτή είναι στην πλειοψηφία τους είναι άγνωστοι. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως ο δρόμος μέχρι την τελετή δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα: τα Οσκαρ του 2009 μπορούμε να πούμε πως ανήκουν στα ..."αουτσάιντερ"!

Το ότι η ταινία "Slumdog Millionaire" είναι πιθανό να κερδίσει το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη έκπληξη. Γιατί; Γιατί η ταινία αυτή έχοντας προϋπολογισμό κατά δέκα φορές μικρότερο από την, επίσης υποψήφια στην ίδια κατηγορία, ταινία "Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον", λίγο έλειψε να μη βγει καν στις αίθουσες, αφού η εταιρία που είχε αρχικά αναλάβει τη διανομή της, έκλεισε και η Warner Bros εξέταζε το ενδεχόμενο να διανείμει την ταινία κατευθείαν σε DVD.
Η συνέχεια ανήκει στην ιστορία: η ταινία του Ντάνι Μπόιλ έχει κερδίσει μέχρι τώρα όλα τα βραβεία και οι εισπράξεις της φτάνουν τα 100 εκατομμύρια δολάρια στη Βόρεια Αμερική. Ο Βρετανός σκηνοθέτης δηλώνει τώρα σίγουρος πως η ταινία του ακολουθεί τη μοίρα της ... όπως και οι ήρωές της.

Αν ο Ντάνι Μπόιλ έχει κάθε λόγο να ονειρεύεται τη νίκη, η ηθοποιός Μελίσσα Λίο είναι απόλυτα ικανοποιημένη και μόνο από το γεγονός ότι θα πάρει μέρος στην τελετή.
Υποψήφια για την ταινία "Παγωμένο Ποτάμι", μια ανεξάρτητη παραγωγή με επίσης πολύ μικρό προϋπολογισμό, η 48χρονη Αμερικανίδα ηθοποιός έχει να αντιμετωπίσει σταρ, όπως η Μέριλ Στριπ, η Αντζελίνα Τζολί και η Κέιτ Ουίνσλετ. Η ίδια παραδέχεται πως στη διάρκεια των γυρισμάτων τής ταινίας το μόνο που δεν σκεφτόταν ήταν ότι θα βρεθεί στο κόκκινο χαλί που οδηγεί στο Κodak Theater.
Η Λίο και οι συμπρωταγωνιστές της αναγκάστηκαν να δουλεύουν σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν (στα σύνορα ΗΠΑ-Καναδα), να αλλάζουν ρούχα μέσα σε γκαράζ και γραφεία, χωρίς ανέσεις.

Τα ίδια αισθήματα εκφράζει και ο Ρίτσαρντ Τζέκινς, υποψήφιος για το Οσκαρ Α' ανδρικού ρόλου για την ταινία "The Visitor".
"Είναι τρελό, με την καλή έννοια του όρου. Ενα από τα πιο καταπληκτικά πράγματα που μου συμβαίνουν είναι ότι μιλάω με ανθρώπους που δεν με χαιρετούσαν εδώ και πολλά χρόνια", εξηγεί ο 61χρονος ηθοποιός.

Για την Βαϊόλα Ντέιβις, υποψήφια για Οσκαρ Β' γυναικείου ρόλου στη ταινία "Αμφιβολία", όλα είναι ακόμα απίστευτα. "Ζούσα σε δωμάτια με ποντίκια. Ζύγιζα 40 κιλά περισσότερα από σήμερα, έπαιζα φανταστικούς ρόλους σε γήπεδα μπάσκετ, οι άνθρωποι με κοιτούσαν χωρίς να με βλέπουν. Τα είχα δει όλα...", λέει χαρακτηριστικά η ίδια. "Θέλω πραγματικά να αλλάξω τη ζωή μου, αλλά δεν ήξερα πως να τα καταφέρω. Τα Οσκαρ είναι ό,τι καλύτερο μπορούσα να ελπίζω", καταλήγει η αφροαμερικανίδα ηθοποιός. 

Τέλος, δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι και ο καθόλου άγνωστος Μίκι Ρουρκ, του οποίου όμως η καριέρα θεωρείτο από πολλούς "τελειωμένη", δεν ήταν ποτέ από τα αγαπημένα παιδιά της Ακαδημίας. Πριν ο Ντάρεν Αρονόφσκι τού εμπιστευτεί τον "Παλαιστή" λίγοι θα πίστευαν ότι το άλλοτε ατίθασο είδωλο των '80s θα ... ξαναγεννιόταν μέσα από τις στάχτες του και θα κατέληγε "αδιαφιλονίκητο" φαβορί για το Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Τα όσκαρ των αουτσάιντερ!
  • Τα όσκαρ των αουτσάιντερ!
  • Τα όσκαρ των αουτσάιντερ!
  • Τα όσκαρ των αουτσάιντερ!