Χαρακτηριστικά Γνωρίσματα - ταινιες || cinemagazine.gr

Χαρακτηριστικά Γνωρίσματα

Identifying Features

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2020
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Μεξικό, Ισπανία
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Φερνάντα Βαλαντέζ
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Φερνάντα Βαλαντέζ, Αστρίτ Ροντέρο
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Μερσέντες Χερνάντεζ, Νταβίντ Ιλέσκας, Χουάν Χεσούς Βαρέλα, Άνα Λάουρα Ροντρίγκεζ
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Κλαούντια Μπεθερίλ Μπούλος
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Κλαρίς Γένσεν
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 95'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: ΝΕΟ Films
    Χαρακτηριστικά Γνωρίσματα

Ο Χρυσός Αλέξανδρος του περσινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το τολμηρό και αφτιασίδωτο σκηνοθετικό ντεμπούτο της Φερνάντα Βαλαντέζ μοιάζει με ένα οδοιπορικό προς την Κόλαση, εκεί όπου το Καλό δεν ξεχωρίζει από το Κακό.

Από τον Χρήστο Πολίτη

Μια γυναίκα αναζητά επίμονα τον γιο της, που λείπει εδώ και αρκετές εβδομάδες, όταν έφυγε για να περάσει τα σύνορα του Μεξικό για την «καλή πλευρά» της Αμερικής. Σε αντίθετη πορεία, ένας νεαρός επιστρέφει πίσω στην πατρίδα του, μετά την απέλαση του από τη βόρεια Αμερική, για να βρει τη μητέρα του. Όταν οι δυο τους συναντηθούν, τότε μονάχα θα καταλάβουν πως ακολουθούν μια κοινή πορεία.

Η Φερνάντα Βαλαντέζ μπολιάζει μέσα σε έναν συναισθηματικό στρόβιλο, μια ανθρώπινη ιστορία τρόμου, εκείνη της απώλειας, του θανάτου και της εγκατάλειψης, ενός αμερικανικού ονείρου, που για δεκαετίες μένει μπασταρδεμένο και εκλεκτικό. Για λίγους και για τυχερούς, όχι για εκείνους που κοιτάζουν τον ουρανό από την «κάτω πλευρά».

Ακολουθώντας με τους κανόνες ενός «σωστού» road movie, τα «Χαρακτηριστικά Γνωρίσματα» αντλούν την έμπνευσή τους από την αλήθεια, και πραγματεύονται με τις τεχνικές ενός αλλοιωμένου φιλμ τεκμηρίωσης, το ζήτημα της ίδιας της ζωής. Η σχέση που δημιουργεί το φιλμ για μια χαροκαμένη μητέρα που έχει χάσει τον γιο της και ενός νεαρού που έχει χάσει την μητέρα του, αποτελούν το ιδεώδες ενός φιλήσυχου ονείρου που δεν διαθέτει πια, εθνικότητα.

Ο τρόπος με τον οποίο η Βαλαντέζ χειρίζεται τα χρώματα, εκείνα τα ερεβώδη χρώματα που μαρτυρούν την απαξίωση, την εγκατάλειψη και τον θάνατο, είναι και το κέντρο βάρους ολόκληρης της ταινίας. Με βασανιστικά fade out των συμμοριών που καπηλεύονται τα όνειρα και τις ίδιες τις ζωές εκείνων που επιζητούν ένα καλύτερο ξημέρωμα, περνώντας τα σύνορα, η ταινία αποτελεί ένα πρώτης τάξεως ντοκουμέντο για μια κοινωνία στο σήμερα και στο πάντα που θα φοβάται να κάνει ένα επόμενο βήμα σε μια «επόμενη» χώρα.

Η Μερσέντες Χερνάντεζ,εκπληκτική στις ανάγκες του ρόλου μιας μητέρας που ζει για τον γιο της, αλλά βρίσκει την καρδιά του σε έναν άγνωστο νεαρό, που κι εκείνος ψάχνει να περάσει τα πιο ακίνδυνα σύνορα, κουβαλάει στις πλάτες της, τις ενοχές ενός ολόκληρου έθνους και τις σιωπές μιας ολόκληρης ταινίας.

Τα «Χαρακτηριστικά Γνωρίσματα» κρατούν για το φινάλε τους, το πιο λυτρωτικό ξεκλείδωμα μιας ιστορίας που με μαθηματική ακρίβεια οδηγείται στην Κάθαρση. Κι αυτό μονάχα ένας αυτόπτης μάρτυρας θα μπορούσε να δει και να μη μιλήσει ποτέ ξανά γι’ αυτό. Γιατί μοιάζει και είναι, μια Κάθραση εφιαλτική, αρκούντως τρομακτική και βίαιη, όπως η ίδια η ζωή, εκεί όπου κι οι προσευχές δεν ακούγονται πια.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Χαρακτηριστικά Γνωρίσματα
  • Χαρακτηριστικά Γνωρίσματα