Η Τζέιν Κάμπιον θα είναι τιμώμενο πρόσωπο του Φεστιβάλ του Λοκάρνο - νεα || cinemagazine.gr
9:45
25/4

Η Τζέιν Κάμπιον θα είναι τιμώμενο πρόσωπο του Φεστιβάλ του Λοκάρνο

Οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ και η Λεοπάρδαλη της Τιμής που θα παραλάβει η σημαντική Νεοζηλανδή δημιουργός το αποδεικνύει.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Ωραία χρόνια, αντικειμενικά, όχι νοσταλγικά, φέρνει αμέσως στο νου η εποχή που ξεπήδησε η Τζέιν Κάμπιον. Μια δημιουργός σποραδικής μεν εργογραφίας, μόλις 9 ταινίες σε 38 χρόνια, η οποία όμως με το ξεκίνημά της στα μέσα του '80, το ξέσπασμα του «Ένας Άγγελος στο Τραπέζι μου» το 1990, και την πολλαπλή επιτυχία των «Μαθημάτων Πιάνου», όχι μόνο υπενθύμισε το σινεμά της Ωκεανίας, που ήταν ήδη άλλωστε επί χρόνια ήδη σε μεγάλη άνθιση τότε, αλλά επέβαλε μια γυναίκα στην καρέκλα ταινιών που αναγνωρίζονταν.

Χρόνια και χρονιά Όσκαρ «Μαθημάτων ΠΙάνου» (φωτογραφία: Getty Images)

Η Κάμπιον άλλωστε είναι η πρώτη γυναίκα που έχει προταθεί δυο φορές για Όσκαρ Σκηνοθεσίας (το '21 το πήρε για την «Εξουσία του Σκύλου»), είναι η πρώτη γυναίκα από τη Νέα Ζηλανδία που διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ της Βενετίας και η πρώτη γυναίκα που πήρε Λέοντα Σκηνοθεσίας, έχει Όσκαρ Σεναρίου και είναι και η πρώτη γυναίκα που κέρδισε Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών.

Ακόλουθα των τιμών αυτών έρχεται και η Λεοπάρδαλη της Τιμής από το Φεστιβάλ του Λοκάρνο, ένα μεσαίο φεστιβάλ από πλευράς διαστάσεων, αλλά ένα ιστορικό φεστιβάλ 78 χρόνων - και με μια από τις ωραιότερες «αίθουσες» προβολών. 

Προς τιμήν της σκηνοθέτιδας θα προβληθούν οι δύο ταινίες που προαναφέραμε, με τα «Μαθήματα Πιάνου» να έρχονται με ολοκαίνουρια 4Κ αποκατάσταση. Σύντομα και εδώ, οι εν Ελλάδι λάτρεις της ταινίες δεν είστε και λίγοι!

Με το βραβείο αυτό η Κάμπιον εισέρχεται σε ένα κλαμπ επίσης ονομαστών κατόχων του, όπως οι Ζαν-Λικ Γκοντάρ, Βέρνερ Χέρτσογκ, Μπερνάνρτο Μπερτολούτσι, Μάικλ Τσιμίνο, Ανιές Βαρντά, Μάρκο Μπελόκιο, Κεν Λόουτς, Μανοέλ ντε Ολιβέιρα, Μάρκο Μπελόκιο. Το έχουν παραλάβει και οι Κέλι Ράιχαρντ, Τζον Γουότερς, ενώ μυστηριωδώς πέρυσι το παρέλαβε και ο Χάρμονι Κορίν, οπότε είπαν φέτος να διαδεχθούν την «τόλμη» με την σοβαρότητα. Η εκδήλωση για την Κάμπιον θα λάβει χώρα στις 16 Αυγούστου, ενώ το φεστιβάλ καθ' αυτό τρέχει από τις 7 έως τις 17 Αυγούστου.