Προσοχή, Πόθος - ταινιες || cinemagazine.gr

Προσοχή, Πόθος

Lust, Caution

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2007
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ανγκ Λι, Γουίλιαμ Κονγκ
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ανγκ Λι
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Τζέιμς Σέιμους, Γουάνγκ Χούι Λινγκ
    ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Τόνι Λιούνγκ, Γουέι Τανγκ, Τζόαν Τσεν, Γουάνκ Λίχομ
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ροντρίγκο Πριέτο
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Αλεξάντρε Ντεσπλά
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ:157'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Odeon
    Προσοχή, Πόθος

Χρυσός Λεόντας στο φετινό φεστιβάλ Βενετίας για ένα σύνθετο ερωτικό δράμα του Ανγκ Λι που αργεί να σε κερδίσει, εγγυάται όμως να σε στοιχειώσει.

Από τον Λουκά Κατσίκα

Ο κύριος Γι δεν είναι αυτός που νομίζουν οι γύρω του. Πίσω από την εικόνα του λιγομίλητου τζέντλεμαν, του πολυάσχολου συζύγου κρύβεται ένας ανελέητος δοσίλογος. Μπροστά στα μάτια του άνθρωποι βασανίζονται, πεθαίνουν. Τα αντιμετωπίζει όλα ως δουλειά. Και κάθε που τελειώνει η μέρα, κλειδώνει τη μυστική του ζωή σε ένα συρτάρι και επιστρέφει σπίτι, για να αποσυρθεί σιωπηλός μέσα στις σκιές του. Η νεαρή ερωμένη του δεν είναι επίσης αυτό που προδίδει η αριστοκρατική ανατροφή της. Για λίγο καιρό υπήρξε ικανή ηθοποιός σε έναν ερασιτεχνικό θίασο. Κατόπιν στρατολογήθηκε από την κινεζική Αντίσταση. Τώρα καλείται να τερματίσει την εγκληματική δράση του κυρίου Γι.

Ένας άντρας. Μια γυναίκα. Και ανάμεσά τους μια ατέρμονη εναλλαγή από διπλές ζωές, πανούργες μάσκες και είδωλα. Μια ολόκληρη παράσταση που παίζεται στο όνομα κάποιας πατρίδας, κάποιας ιδέας. Μέχρι που η απροσδόκητη έλευση του έρωτα παγιδεύει τους δυο σε έναν βίαιο, καταστροφικό εναγκαλισμό. Ποιο είναι όμως ο θύτης εδώ; Ποιο είναι το θύμα; Ποιος αγαπά αληθινά; Ποιος μισεί θανάσιμα; Και γιατί το πάθος των δυο ηρώων είναι έτσι συνυφασμένο με μια νοσηρή επιθυμία θανάτου;

Το «Προσοχή, Πόθος» διαβαίνει την ανεξερεύνητη χώρα που αποτελεί η αγάπη και η σεξουαλικότητα, ανακαλύπτοντας μέσα τους τη σημασία της μεταμόρφωσης

Ο Ανγκ Λι προσεγγίζει την ιστορία των δυο καταραμένων εραστών του μέσα από τις έννοιες της ερμηνείας και της μεταμφίεσης, όπου τίποτα δεν μοιάζει ειλικρινές και όλοι υποδύονται ρόλους. Όπως συμβαίνει στις περισσότερες ταινίες του, όμως, η ανεξέλεγκτη και μυστηριώδης δύναμη της αγάπης έρχεται να καταλύσει τα πάντα. Το ατσαλένιο προσωπείο του κυρίου Γι θα γίνει χίλια κομμάτια, για να αποκαλύψει πίσω του ένα θλιμμένο ανδρείκελο. Όσο για το νεαρό αντικείμενο του πόθου του, θα βρει τον πραγματικό του εαυτό μέσα από την εμπειρία του να ενσαρκώνεις κάποιον άλλο. Θα μάθει τη σημασία του να αγαπάς και να υποφέρεις, φορώντας δανεικά ρούχα και κουβαλώντας ψεύτικη ταυτότητα. Μόλις η ψευδαίσθηση υποχωρήσει, η ηρωίδα θα ανατρέψει κάθε σενάριο και θα ορίσει το δικό της φινάλε στο έργο που κλήθηκε να ερμηνεύσει. Θα είναι όμως ένα φινάλε πικρό.

Μαέστρος των ατελέσφορων ερωτικών ιστοριών και των καταδικασμένων ρομάντζων, ο Ανγκ Λι ανταλλάσσει εδώ τη γενναιόδωρη συγκινησιακή φόρτιση του «Μυστικού του Brokeback Mountain» για κάτι πιο δύστροπο, πιο σκοτεινό και ταυτόχρονα πιο σύνθετο. Το «Προσοχή, Πόθος» διαβαίνει και πάλι την ανεξερεύνητη χώρα που αποτελεί η αγάπη και η σεξουαλικότητα. Ανακαλύπτοντας αυτή τη φορά μέσα τους τη σημασία της μεταμόρφωσης. Ως μοναδικής αλήθειας στο ατέλειωτο θέατρο που είναι η ανθρώπινη ζωή.

Η κριτική της ταινίας δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο τεύχος 194 του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ, τον Νοέμβριο του 2007

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Προσοχή, Πόθος
  • Προσοχή, Πόθος