21ο ΦΝΘ: Τα «4 Επίπεδα της Ύπαρξης» και η απίστευτη ιστορία τους μόλις έγιναν ταινία! - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
11:26
8/3

21ο ΦΝΘ: Τα «4 Επίπεδα της Ύπαρξης» και η απίστευτη ιστορία τους μόλις έγιναν ταινία!

Η απίθανη περίπτωση ενός από τους πιο θρυλικούς δίσκους στην ιστορία του ελληνικού ροκ, του ταλαντούχου συγκροτήματός του, των αμύθητων ποσών που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα για την απόκτησή του και της αιφνίδιας σύνδεσής του με τον Jay-Z, την Rihanna, τον Kanye West και τα βραβεία Γκράμι. Όλα αυτά στο αξιόλογο ντοκιμαντέρ της Ηλιάνας Δανέζη.

Ανταπόκριση στη Θεσσαλονίκη: Λουκάς Κατσίκας

Στα μέσα της δεκαετίας του '90, ψάχνοντας τα δισκάδικα της Αθήνας για περίεργες κυκλοφορίες από το παρελθόν, πληροφορήθηκα για ένα άλμπουμ ελληνικού ροκ το οποίο εθεωρείτο ιερό δισκοπότηρο των απανταχού συλλεκτών. Ο δίσκος εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1976, ο στίχος του ήταν ελληνικός, η μουσική μια δυναμική επιμειξία ψυχεδελικών και progressive ήχων με αξιομνημόνευτα σόλο κιθάρας, οι τέσσερις εμπνευστές του προέρχονταν από το Ίλιον και τις φτωχογειτονιές της Δυτικής Αττικής και ο αινιγματικός τίτλο του ήταν ίδιος με το όνομα της μπάντας: «Τα 4 Επίπεδα της Ύπαρξης».

Στάθηκε η μοναδική κυκλοφορία του συγκροτήματος και δεδομένου του ελάχιστου θορύβου που προκάλεσε στον καιρό της, θα πίστευε κανείς ότι ήταν γραπτό να περάσει ανεπιστρεπτί στη λήθη. Όμως κύλησαν μερικά χρόνια και ο δίσκος βρέθηκε να κοσμεί μυστηριωδώς μια από τις υψηλότερες θέσεις στη λίστα των σπανιότερων και πιο περιζήτητων άλμπουμ όλων των εποχών και ολόκληρου του πλανήτη, με τις τιμές για την εξασφάλιση ενός από τα πρώτης κοπής αντίτυπα του 1976 να έχει εκτιναχθεί σε αστρονομικά ύψη.

Ο δίσκος βρέθηκε να κοσμεί μια από τις υψηλότερες θέσεις στη λίστα των σπανιότερων και πιο περιζήτητων άλμπουμ όλων των εποχών.

Κάπου εκεί, φυσικά, εγκατέλειψα κι εγώ την έρευνα καθώς θα μου ήταν αδύνατο να συγκεντρώσω το ποσό των 500-600 χιλιάδων δραχμών που ένας ιδιοκτήτης δισκοπωλείου με είχε ενημερώσει ότι θα χρειαζόταν να επενδύσω για την απόκτησή του. Ευτυχώς που το 1996, είκοσι χρόνια μετά την αθόρυβη πρώτη κυκλοφορία τους, η εγχώρια Wipe Out Records επανακυκλοφορεί τα «4 Επίπεδα της Ύπαρξης» και φέρνει τον θρυλικό δίσκο στα αυτιά (και στα χέρια) περισσότερων. 

Ακόμη και σε αυτό το σημείο αν τελείωνε η παραπάνω ιστορία, θα παρέμενε εξίσου ενδιαφέρουσα. Να όμως που το 2009, ένα sample του περιβόητου ελληνικού δίσκου χρησιμοποιείται στο κομμάτι «Run this Town», μια συνεργασία του Jay-Z με τη RIhanna και τον Kanye West, και λίγο αργότερα κερδίζει δύο Γκράμι. Το ένα από τα δύο βραβεία μοιράζεται ο Θανάσης Αλατάς, βασικό μέλος των 4 Επιπέδων της Ύπαρξης, ο οποίος έδωσε τη συγκατάθεσή του για να χρησιμοποιηθεί ένα απόσπασμα από το τραγούδι τους «Κάποια Μέρα στην Αθήνα» και το όνομά του μπήκε δίπλα στα credits των υπολοίπων τραγουδοποιών.

Αυτή την εκπληκτική ιστορία ανέλαβε να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη η Ηλιάνα Δανέζη (πολύτιμη συνεργάτης στα τηλεοπτικά «Στέκια» του αείμνηστου Νίκου Τριανταφυλλίδη και της Μαρίνας Δανέζη) για λογαριασμό ενός ντοκιμαντέρ το οποίο περιλαμβάνει κατατοπιστικές συνεντεύξεις, ενδιαφέρον αρχειακό υλικό και (κυρίως) τις απαραίτητες διηγήσεις των εναπομεινάντων μελών του συγκροτήματος. 

Πίσω από την περίπτωση των 4 Επιπέδων της Ύπαρξης και την απίστευτη πορεία (και επιβίωσή) τους μέσα στο χρόνο, ωστόσο, η Δανέζη πολύ σωστά εντοπίζει κι ένα χρονικό της ταραχώδους εποχής από την οποία προήλθαν, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα έναν φευγαλέο φόρο τιμής στους πολυάριθμους αφανείς ήρωες της τότε εγχώριας μουσικής. Το ότι όλα αυτά η σκηνοθέτις κατορθώνει και τα συνοψίζει σε 74 ζουμερά λεπτά, το χρωστά στην οικονομημένη της αφήγηση, στη συγκέντρωσή της και στο αποτελεσματικό μοντάζ της Δώρας Μασκλαβάνου. Το ότι το ντοκιμαντέρ δεν περιορίζεται μόνο στο να ικανοποιήσει τους μουσικόφιλους θεατές, αλλά έχει τη δυνατότητα να αγγίξει και ένα ευρύτερο κοινό, αποτελεί ένα επιπλέον κατόρθωμά της. 

Υ.Γ: Για όσους αναρωτιούνται ποιο είναι το σημερινό κόστος ενός αντίτυπου των «4 Επιπέδων της Ύπαρξης» από το 1976, να ενημερώσω ότι το ποσό αγγίζει τα 2000 ευρώ. 

Η ταινία «Τα 4 Επίπεδα της Ύπαρξης» προβάλλεται απόψε στο πλαίσιο του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε ακόμη:
21ο ΦΝΘ: Ο ήχος της ελευθερίας στην Χιλή έχει έντονα χρώματα κι ακούει στο όνομα «Λεμεμπέλ»

21ο ΦΝΘ: Από την Πόλι στην Πολίν. Δυο ταινίες για δυο εμβληματικές γυναίκες της ποπ κουλτούρας
21o ΦΝΘ: Απονομή Χρυσού Αλέξανδρου στον Λούι Ψυχογιό
21ο ΦΝΘ: Το «Mάριαν & Λέοναρντ: Λόγια Αγάπης» αφηγείται μια πανέμορφη ερωτική ιστορία

21o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αυτό είναι το πλήρες πρόγραμμα
21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Τα ελληνικά ντοκιμαντέρ
21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Οι πρώτες ταινίες του Διαγωνιστικού Τμήματος
«Marianne & Leonard»: Έναρξη με ένα θρυλικό love story για το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Επτά ταινίες για ό,τι «Συμβαίνει τώρα» στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Γιατί να κοιτάζουμε τα ζώα; Η σχέση του ανθρώπου με τα ζώα στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης