O Άντριου Ντόμινικ απαντά στις κριτικές για το «Blonde» - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
11:36
5/12

O Άντριου Ντόμινικ απαντά στις κριτικές για το «Blonde»

Η ταινία, που στον σοσιομιντιακά βιωμένο χρόνο φαντάζει σαν να προβλήθηκε πρόπερσι, δίχασε, οι επικριτές της ήταν ιδιαίτερα επιθετικοί, με τον σκηνοθέτη Άντριου Ντόμινικ να απαντά στα επιχειρήματά τους, επισημαίνοντας, πάντως, ότι δεν τον αγγίζουν επειδή, όπως επισήμανε για ακόμα μια φορά, έχει γυρίσει «μια σπουδαία ταινία».

Aπό τον Γιάννη Βασιλείου

Θυμάστε κάποτε που περιμέναμε το «Blonde» και μιλούσαμε συνέχεια γι’ αυτό; Ε, τελικά κυκλοφόρησε στο Netflix και όχι, αυτό δεν συνέβη πρόπερσι, ανέβηκε στην πλατφόρμα στις 28 Σεπτεμβρίου. Αν σας φαίνεται σαν να συνέβη πρόπερσι, είναι επειδή στον σοσιομιντιακά βιωμένο χρόνο δυο μήνες ισοδυναμούν με δύο χρόνια, είναι επειδή η ταινία, παρά τις εξαγγελίες του δημιουργού της,  δεν ήταν τελικά μία από τις δέκα καλύτερες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ , ίσως είναι κι επειδή δεν προβλήθηκε στις αίθουσες – να ένα ακόμα επιχείρημα υπέρ της αναγκαιότητας της κινηματογραφικής αίθουσας, αλλά αυτό είναι μια άλλη, μεγάλη κουβέντα.

Η ταινία τελικά δίχασε, με αρκετούς από τους επικριτές της να της επιτίθενται ανελέητα για τον τρόπο που απεικονίζει τη Μονρό, για τη θυματοποίησή της, για μια σειρά από ζητήματα, αισθητικά και μη. Ο ίδιος τοποθετήθηκε σχετικά σε ένα Q&A στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Ερυθράς Θάλασσας. «Περίμενα κριτική αναγνώριση και ότι κανείς δεν θα δει την ταινία», ανέφερε ο Ντόμινικ. «Αυτό έχω συνηθίσει να συμβαίνει με τις ταινίες μου, μα εδώ συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Στην Αμερική ειδικά μίσησαν την ταινία, ήταν θυμωμένοι μαζί της, αλλά πολλοί άνθρωποι την είδαν, κάτι που με εξέπληξε. Η κριτική μπορεί να σε πονέσει μόνο αν συμφωνείς μαζί της. Και δεν συμφωνώ καθόλου μαζί της, πιστεύω ότι το φιλμ είναι σπουδαίο», είπε ο Ντόμινικ με κάποια μετριοπάθεια αυτή τη φορά, αν σκεφτείς, ότι είχε δηλώσει πως έχει γυρίσει μια από τις δέκα καλύτερες ταινίες που έγιναν ποτέ, όπως γράψαμε και παραπάνω.

«Δεν μπορείς να επιβάλλεις στους άλλους τι θα σκεφτούν, αλλά νομίζω ότι όταν αφορά αμερικανικά είδωλα, θέλουν αγιογραφίες των προσώπων, θέλουν να πλέξεις το εγκώμιό τους και να είναι εναρμονισμένο με τα ήθη των καιρών. Ζούμε σε μια εποχή που είναι σημαντικό να παρουσιάζεις τις γυναίκες σαν δυναμικές και χειραφετημένες,οπότε ήθελαν να επανεφεύρω την Μέριλιν σαν μια χειραφετημένη γυναίκα. Αυτό ήθελα να δουν από μένα κι επειδή δεν τους του έδειξα, εξαγριώθηκαν. Οι Αμερικάνοι δεν θέλουν να παίζεις με τους μύθους τους, θέλουν να τρέξεις κατευθείαν στη λύση, χωρίς να εξετάσεις πρώτα το τραύμα», πρόσθεσε.

Όσο για τις κατηγορίες ότι εκμεταλλεύτηκε τον μύθο της Μέριλιν και έκανε θέαμα κοντινό στο exploitation; «Μου φαίνεται παράξενο», απάντησε, «επειδή είναι νεκρή. Η ταινία δεν κάνει καμία διαφορά για εκείνη, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. «Αυτό που εννοούν είναι ότι η ταινία εκμεταλλεύτηκε τη μνήμη τους και την εικόνα που έχουν για εκείνη, που το καταλαβαίνω. Αλλά αυτή είναι όλη η ιδέα της ταινίας, πήρα την εικονογραφία της ζωής της και την χρησιμοποίησα για να εξυπηρετήσω κάτι άλλο. Πήρα πράγματα με τα οποία είσαι εξοικειωμένος και αναποδογύρισα το νόημά τους». Κανείς δεν είπε ότι ο Ντόμινικ δεν ήθελε να κάνει ακριβώς αυτή την ταινία που γύρισε, αλλά η βασιμότητα μίας από τις ενστάσεις πολλών από  εμάς, ότι θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένας οποιοσδήποτε φανταστικός γυναικείος χαρακτήρας στη θέση της Μέριλιν, αλλά έτσι θα ασχολιόταν λιγότερος κόσμος με την ταινία του, μάλλον μόλις επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον σκηνοθέτη.

Υπενθυμίζουμε, για εκείνους που το ξέχασαν ήδη και θέλουν να τη δουν, ότι η ταινία βρίσκεται στον κατάλογο του Netflix από τις 28 Σεπτεμβρίου.