«Κτήνη»: Μία ταινία-σοκ και μία απαραίτητη συζήτηση στο 22ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
3:31
2/4

«Κτήνη»: Μία ταινία-σοκ και μία απαραίτητη συζήτηση στο 22ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Το 22ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος προβάλει την Κυριακή 3 Απριλίου την ταινία «Κτήνη» του Ναμπίρ Μπεν Γιαντίρ, που βασίζεται στην ομοφοβική δολοφονία του νεαρού Ισάν Ζαρφί στο Βέλγιο το 2012. Θα ακολουθήσει συζήτηση που θα συντονίσει ο Αλέξανδρος Διακοσάββας (LiFO) με τον σκηνοθέτη και την Άννα Αποστολέλλη (Orlando LGBT+).

Από τον Πάνο Γκένα

Το σινεμά πολλές φορές έχει λειτουργήσει ως ένας ανακλαστικός καθρέφτης της κοινωνικής παθογένειας, μεταφέροντας με διαπεραστικές εικόνες αποτρόπαια εγκλήματα μίσους. Αυτό, όμως που στην αίθουσα είναι μυθοπλασία, στους απέναντι δρόμους είναι φριχτή αλήθεια. Κι αν στο σινεμά μπορείς να στρέψεις το βλέμμα, να καλύψεις τα μάτια, στην πραγματική ζωή δεν επιτρέπεται να εθελοτυφλείς. Γιατί η βία που γεννά η ομοφοβία κοστίζει. Ζωές.

Τα παραπάνω αποτελούν την θεματική βάση της νέας ταινίας του Ναμπίρ Μπεν Γιαντίρ «Κτήνη» (Animals, 2021) μία σκληρή, παραστατική, και γι' αυτό ωμά ρεαλιστική καταγραφή μιας ομοφοβικής επίθεσης που συντάραξε το Βέλγιο το 2012. Η ταινία εμπνέεται από την δολοφονία του Ισάν Ζαρφί, την πρώτη που σχετίστηκε με ομοφοβία στην χώρα. Οι τέσσερις δολοφόνοι του Ζαρφί καταδικάστηκαν με παραδειγματικές ποινές, οι τρεις από αυτούς σε ισόβια κάθειρξη και ο τέταρτος σε 30 χρόνια φυλάκιση. Ο Γιαντίρ, έχοντας την έγκριση της οικογένειας του θύματος, ακολουθεί το τελευταίο απόγευμα του Μπραχίμ (ο συγκλονιστικός Σουφιάν Τσίλα στο ρόλο) και αποκαλύπτει μεθοδικά σε τρεις πράξεις την αποκτήνωση όσων βλέπουν με μίσος το περήφανο φάσμα της αγάπης.

Την ειδική προβολή της ταινίας την Κυριακή 3 Απριλίου, θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Ναμπίρ Μπεν Γιαντίρ και την Άννα Αποστολέλλη (Orlando LGBT+ που θα συντονίσει ο Αλέξανδρος Διακοσσάβας, δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης της LiFO.

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη:

Ο Μπραχίμ είναι ένας νεαρός άντρας, που κρύβει την ομοφυλοφιλία του. Στα γενέθλια της μητέρας του, η ένταση που δημιουργείται γύρω από την μη αποδεκτή σεξουαλικότητά του γίνεται ανυπόφορη. Ο Μπραχίμ φεύγει από το σπίτι μέσα στη νύχτα, όπου τον περιμένει η φρίκη… 

Ακατάλληλο για ανηλίκους: έκδηλη απεικόνιση βασανιστηρίων (έγκλημα μίσους), ομοφοβικής βίας και βιασμού. 

Πληροφορίες για την προβολή:
«Κτήνη» (Animals) του Ναμπίρ Μπεν Γιαντίρ
Κυριακή 3 Απριλίου 2022 | 20:30
Aμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας - Auditorium Theo Angelopoulos
Υπότιτλοι: ελληνικά, αγγλικά
Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ
Αγοράστε το εισιτήριό σας online μέσω viva.gr εδώ

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου επιστρέφει και πάλι στις αίθουσες, στο καθιερωμένο ανοιξιάτικο ραντεβού του με τους/ις σινεφίλ Αθήνας και Θεσσαλονίκης από τις 29 Μαρτίου έως τις 6 Απριλίου 2022.

Κατεβάστε το ωρολόγιο πρόγραμμα των προβολών Αθήνας
Κατεβάστε το ωρολόγιο πρόγραμμα των προβολών Θεσσαλονίκης

Αγοράστε online εισιτήρια για τις προβολές Αθήνας εδώ
Αγοράστε online εισιτήρια για τις προβολές Θεσσαλονίκης εδώ