To «Avatar:The Way of Water» πρέπει να γίνει η τρίτη εμπορικότερη ταινία όλων των εποχών για να κάνει απόσβεση - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
12:41
23/11

To «Avatar:The Way of Water» πρέπει να γίνει η τρίτη εμπορικότερη ταινία όλων των εποχών για να κάνει απόσβεση

Αυτό φέρεται να ειπε ο Τζέιμς Κάμερον στο στούντιο. Ο πήχης είναι τοποθετημένος ψηλά, η ισοτιμία ευρω-δολαρίου δυσκολεύει τον στόχο ακόμα περισσότερο, αλλά μια παλιά κινέζικη παροιμία λέει μην στοιχηματίζεις ποτέ ενάντια στον Κάμερον. 

Από τον Γιάννη Βασιλείου

Τα έχουμε ξαναπει πολλές φορές: η πείρα έχει διδάξει ότι καλά θα κάνεις να μην ποντάρεις ενάντια στον Τζέιμς Κάμερον – μόνο στην περίπτωση της «Αβύσσου» μπορείς να πεις ότι έπεσε κάπως έξω εισπρακτικά, αλλά ακόμα κι εκεί διπλασίασε το μπάτζετ του στο box-office. To «Avatar:The Way of Water» είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση. Έχει μεσολαβήσει μια πανδημία μεν, αν μια ταινία εκληφθεί ως event  στη συνείδηση του κοινού, όμως, μπορεί ακόμα να κάνει απίθανα νούμερα – το «Spiderman:No Way Home» έκανε 1,9 δις στο παγκόσμιο box-office στην καρδιά της πανδημίας.

Το πρόβλημα είναι ότι το πρώτο «Avatar» είχε το έξτρα δέλεαρ του τρισδιάστατου format, καμωμένου από έναν μετρ, άρα και μια εγγύηση ποιότητας, και ότι είναι μια ταινία που δεν έχει τέτοια λαϊκή εκτίμηση για να μπορείς να πεις με βεβαιότητα ότι το σίκουελ όχι θα αυξήσει, αλλά θα επαναλάβει τα εισιτήρια του πρώτου. Σε ερώτηση προς τον Κάμερον για το πόσο ακριβή είναι η ταινία, εκείνος απάντησε «πολύ γ**ημένα ακριβή». Οι φήμες θέλουν πάντως σε συζητήσεις που είχε με το στούντιο να τους εξηγεί ότι για να μην μπει μέσα η ταινία, πρέπει να γίνει η τρίτη εμπορικότερη στην ιστορία.  Αυτό σημαίνει ότι η τελική της σούμα στο παγκόσμιο box-office πρέπει να βρεθεί κάπου ανάμεσα στα 2.1 δισεκατομμύρια δολάρια του «Τιτανικού» και στα 2,07 του «Avengers:Infinity War». Την περίπτωσή του δυσκολεύει αρκετά και η ιστορική πτώση της ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου. Όταν ένα ευρώ έχει φτάσει να ισούται με ένα δολάριο, εκεί που το 2009 1 δολάριο αντιστοιχούσε σε 1.39 ευρώ, καταλαβαίνουμε όλοι ότι μόνο στην αγορά της Ευρώπης το σίκουελ θα πρέπει να ξεπεράσει κατά πολύ τα έσοδα της πρώτης ταινίας ώστε να γίνει απόσβεση.

Οι πιο αισιόδοξοι αναλυτές του αμερικανικού box-office κάνουν  λόγο για ένα ποσό γυρω στα 500 εκατομμύρια δολάρια. Η ταινία θα παίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς αντίπαλο κι αυτό ισως λειτουργήσει υπέρ της. Αλλά ίσως να έχουμε και μια σπάνια περίπτωση ταινίας που ξεπερνά το 1 δις εισπράξεων μεν, μα καταλήγει να θεωρείται αποτυχία.