Τρέιλερ: Το «Empire of Light» του Σαμ Μέντες κοινωνεί το σινεμά - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
11:52
15/11

Τρέιλερ: Το «Empire of Light» του Σαμ Μέντες κοινωνεί το σινεμά

Το «Σινεμά ο Παράδεισος» συναντά τον Ντάγκλας Σερκ; Ο Μέντες χτυπά και πάλι την πόρτα των Όσκαρ, ο Ρότζερ Ντίκινς ζωγραφίζει πίνακες με τον φακό του και η Ολίβια Κόλμαν μας επιφυλάσσει ακόμα μια μεγαλειώδη ερμηνεία.

Από τον Γιάννη Βασιλείου

Μετά τον θρίαμβο του «1917» ο Σαμ Μέντες επιστρέφει με κάτι μικρότερο στα χαρτιά. Και λέμε στα χαρτιά, επειδή για όλους εμάς τους φορείς του σινεφιλικού ιού, το σινεμά είναι πολύ μεγάλο πράγμα, σαν τη σωτηρία της ψυχής που λέει και το άσμα. Το σινεμά, άλλωστε, είναι ο λόγος που γράφουμε αυτές τις γραμμές, το σινεμά είναι κι ο λόγος που τις διαβάζετε.

«Φιλμ. Είναι στατικά καρέ με σκοτάδι ανάμεσα τους. Υπάρχει όμως ένα ψεγάδι στο οπτικό σου νεύρο. Οπότε αν τρέξω το φιλμ στα 24 καρέ το δευτερόλεπτο δίνει την ψευδαίσθηση κίνησης. Την ψευδαίσθηση ζωής. Ώστε να μην βλέπεις το σκοτάδι. Οι θεατές εκεί έξω βλέπουν μόνο μια δέσμη φωτός. Και τίποτα δεν συμβαίνει χωρίς φως». Aυτά λέει στην ταινία ο Τόμπι Τζόουνς ως μηχανικός προβολής, με τον χαρακτηριστικό ήχο των Τρεντ Ρέζνορ και Άτικους Ρος να ντύνει τους πίνακες που ζωγραφίζει ο Ρότζερ Ντίκινς με τον φακό του. 

Το «Empire of Light» αφηγείται μια ιστορία αγάπης που τοποθετείται στη δεκαετία των ‘80s στη Νότια Αγγλία σε ένα πανέμορφο σινεμά. Μια υπάλληλος του σινεμά ερωτεύεται έναν νεότερο μαύρο υπάλληλο, κάτι που καθόλου δεν αρέσει στους ντόπιους. Άραγε το «Σινεμά ο Παράδεισος» και το «Πορφυρό Ρόδο του Καϊρου» θα συναντήσουν το σερκικό (εκ του Ντάγκλας Σερκ) μελόδραμα;

Το σίγουρο είναι ότι μετά τις κτηνώδεις ερμηνείες της στον «Πατέρα» και στη «Χαμένη Κόρη», η φορμαρισμένη Ολίβια Κόλμαν ετοιμάζεται να πετύχει χατ-τρικ  με τη νέα ταινία του Μέντες. Πλην  του Τόμπι Τζόουνς, την πλαισιώνουν ο Κόλιν Φερθ και ο Μάικλ Γουόρντ του «Τhe A List» και του «Top Boy». Στις ΗΠΑ η ταινία κυκλοφορεί στις 9 Δεκεμβρίου,  στην χώρα μας θα την δούμε στις 23 Φεβρουαρίου.

Το «Empire of Light» έκανε πρόσφατα πρεμιέρα στο 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κι εσείς μπορείτε να διαβάσετε τη γνώμη μας για την τανία εδώ.