Κάννες 2009: Χλιδή και Οικονομία - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
12:10
25/5

Κάννες 2009: Χλιδή και Οικονομία

Η οικονομική κρίση χτύπησε και τις Κάννες, αλλά τα νούμερα και τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι για άλλη μια φορά η κρίση χτυπά μόνο τους φτωχούς...
Η οικονομική κρίση χτύπησε και τις Κάννες. Συγκεκριμένα υπάρχουν ανεξακρίβωτες πληροφορίες ότι η πτώση του συνολικού τζίρου κυμαίνεται γύρω στο 20%. Κι όμως τα ξενοδοχεία ήταν γεμάτα, τραπέζι δεν έβρισκες πουθενά, ενώ στα πάρτυ η σαμπάνια δεν τελείωνε ποτέ. Ο Ζερόμ Παγιάρ πάντως, διευθυντής της «Αγοράς των Φίλμ»- του τμήματος δηλαδή που υποδέχεται παραγωγούς και διανομείς- δήλωσε ότι φέτος στο τμήμα του γράφτηκαν 10.000 άτομα, δηλαδή 15% λιγότερα από πέρσι.


-Κι η θλιβερή επιβεβαίωση ότι η «κρίση χτυπάει, και πάλι, τους φτωχούς» ήταν το πάρτυ που οργάνωσε η φιλανθρωπική οργάνωση Miracle Africa International Foundation στο VIP room του Palm Beach. Λιγότεροι από 300 «εκλεκτοί» άκουσαν πριβέ την Κάιλι Μινόνγκ η οποία, λέγετε, ότι πληρώθηκε 1.100.000 ευρώ για να τραγουδήσει μία ώρα. Κι όλα αυτά βέβαια για τα παιδιά της Αφρικής!


-Απείρως μεγαλύτερη ήταν η χλιδή στο ετήσιο φιλανθρωπικό πάρτυ της AmfAR, μιας οργάνωσης που συγκεντρώνει χρήματα και υποστηρίζει την επιστημονική έρευνα εναντίον του AIDS- sida το λένε εδώ οι Γάλλοι. Κι αυτό όμως το έπληξε η κρίση, αφού τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν ήταν 3,2 εκατομμύρια ευρώ, σε αντίθεση με τα περσινά 6,5 εκατομμύρια. Τελετάρχης, όπως κάθε χρόνο ήταν η Σάρον Στόουν, η οποία φέτος είχε την βοήθεια του Μπιλ Κλίντον, το θρυλικό σαξόφωνο του οποίου πουλήθηκε- στην φιλανθρωπική δημοπρασία- 130.000 ευρώ.


-Και μέσα σ΄ αυτή τη χλιδή και την σπατάλη το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου έδωσε το παράδειγμα της αυτοσυγκράτησης και κατέβηκε στις Κάννες μόνο με δύο μόνιμους υπαλλήλους. Όσο για τον Πρόεδρο Γιώργο Παπαλιό, αυτός έμεινε τρία μόνο βράδια ως επίσημος προσκεκλημένος του φεστιβάλ! Εξαιρετικά σπάνιες- αν όχι πρωτοφανείς- αυτές οι ενέργειες δείχνουν ότι ο, διεφθαρμένος κρατικός μηχανισμός κρύβει και έντιμους ανθρώπους οι οποίοι ξέρουν να κάνουν το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο- δηλαδή σωστά την δουλειά τους.


ΟΡΕΣΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗΣ