«Ο Δραπέτης» του «Mauthausen» στο 10ο Art Visuals & Poetry Film Festival της Βιέννης - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:04
20/11

«Ο Δραπέτης» του «Mauthausen» στο 10ο Art Visuals & Poetry Film Festival της Βιέννης

Μέρος του ντοκιμαντέρ «Mauthausen» των Παναγιώτη Κουντουρά και Αρίσταρχου Παπαδανιήλ, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη, προβλήθηκε την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου στο 10o Art Visuals & Poetry Film Festival της Βιέννης.

Το πολυταξιδεμένο και βραβευμένο «Mauthausen» των Παναγιώτη Κουντουρά και Αρίσταρχου Παπαδανιήλ συμμετέιχε στο 10o Art Visuals & Poetry Film Festival της Βιέννης, το δεύτερο μεγαλύτερο φεστιβάλ κινηματογράφου ποίησης διεθνώς, που πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 17 Νοεμβρίου με τιμώμενη χώρα την Ελλάδα. Στο Φεστιβάλ παρουσιάστηκε το απόσπασμα «Ο Δραπέτης» και η προβολή έλαβε χώρα στο Factory im Künstlerhaus. Στη συνέχεια ακολούθησε η αυστριακή πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Like Stone Lions at the Gateway into Night» του Ελβετού σκηνοθέτη Olivier Zuchuat με θέμα το στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μακρονήσου και την εκεί κράτηση και βασανισμό, μεταξύ άλλων, και Ελλήνων ποιητών, όπως οι Γιάννης Ρίτσος, Τάσος Λειβαδίτης, Μενέλαος Λουντέμης.

Προσκεκλημένοι του φεστιβάλ ήταν οι σκηνοθέτες της ταινίας «Mauthausen» Παναγιώτης Κουντουράς και Αρίσταρχος Παπαδανιήλ, οι οποίοι συμμετείχαν σε πάνελ ομιλητών μαζί με την αυστριακή ιστορικό Elisabeth Luif, τον Ελβετό σκηνοθέτη Olivier Zuchuat και την Ελληνίδα ηθοποιό, ποιήτρια Σίσσυ Δουτσίου στο πλαίσιο του αφιερώματος «Lost & Found History - Greek Poets Arrested». Το πάνελ συντόνισε η διευθύντρια του φεστιβάλ, Sigrun Höllrigl.

To ποιητικό ντοκιμαντέρ «Mauthausen» αποτελεί το πλέον προσωπικό κινηματογραφικό σενάριο του επιζήσαντα του στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης Μαουτχάουζεν, γενάρχη του νεοελληνικού μεταπολεμικού θεάτρου και ακαδημαϊκού Ιάκωβου Καμπανέλλη («Στέλλα», «Ο Δράκος», «Κορίτσια στον Ήλιο»). Τριαντε πέντε χρόνια μετά την αρχική του σύλληψη (1988) έλαβε την τελική του μορφή, στον τόπο όπου μαρτυρικά βιώθηκε, αλλά και εμπνευσμένα συνελήφθη.

Το αδημοσίευτο κείμενο του Ι. Καμπανέλλη, «Οδοιπορικό Μαουτχάουζεν - Μάιος 1988» -που παραχωρήθηκε από την κόρη του, Κατερίνα Καμπανέλλη- γράφτηκε τον Μάιο του 1988 κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και ιστορικής συναυλίας στο Μαουτχάουζεν, στο πλαίσιο της Διεθνούς Επετείου Μνήμης Απελευθέρωσης 1988 και «ζωντανεύει» στο φυσικό του περιβάλλον -το Mauthausen Memorial της Αυστρίας το 2022- για πρώτη φορά. Ένα μεγάλου μήκους ποιητικό ντοκιμαντέρ και ιδιότυπο μιούζικαλ, που παρουσιάζει τη νέα προσέγγιση στην Καντάτα Μαουτχάουζεν σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη ερμηνευμένη από τον Αρίσταρχο Παπαδανιήλ (φωνή) και τον Άρη Ζέρβα (βιολοντσέλο), η οποία κυκλοφόρησε με την άδεια του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη και πολιτικού ακτιβιστή Μίκη Θεοδωράκη ένα μόλις μήνα πριν τον θάνατό του.

Το οπτικοακουστικό έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών από πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Mέλλον.

Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Los Angeles Greek Film Festival στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούνιο του 2023 (Best Documentary Nominee), προβλήθηκε στo 28ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Αυστραλίας στο πλαίσιο του αφιερώματος «Από τη Θεσσαλονίκη στο Άουσβιτς: 80 Χρόνια», έλαβε Εύφημο Μνεία (Odysseus Awards for Fiction Feature / Experimental Film) στο London Greek Film Festival, το Βραβείο «Μίκης Θεοδωράκης» από τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, και πραγματοποίησε ειδική προβολή στην Ακαδημία Αθηνών με αφορμή την ολοκλήρωση της έκθεσης «Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης επιστρέφει στην Ακαδημία Αθηνών».

CREDITS
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης Ποίηση-Αδημοσίευτο κείμενο: Ιάκωβος Καμπανέλλης Αφήγηση-Ερμηνεία: Αρίσταρχος Παπαδανιήλ Βιολοντσέλο - Ενορχήστρωση: Άρης Ζέρβας Ιδέα-Σενάριο: Αρίσταρχος Παπαδανιήλ Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κουντουράς, Αρίσταρχος Παπαδανιήλ Παραγωγή: Syllipsis, 2023