Πρώτη εικόνα «The Whale»: Ο Ντάρεν Αρονόφσκι υπενθυμίζει ηχηρά τον Μπρένταν Φρέιζερ - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
9:16
27/7

Πρώτη εικόνα «The Whale»: Ο Ντάρεν Αρονόφσκι υπενθυμίζει ηχηρά τον Μπρένταν Φρέιζερ

Πέντε χρόνια μετά το «Mother!», o σκηνοθέτης των μεταμορφωμένων ηθοποιών (και όχι μόνο βέβαια) είναι έτοιμος, σύμφωνα με τον ηθοποιό του, να φέρει μια ταινία «που δεν θα ξεχαστεί εύκολα». 

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Πρώτα-πρώτα ας είναι καλορίζικο το καλωσόρισμα του Μπρένταν Φρέιζερ πίσω στον κόσμο του σινεμά. Ένας συμπαθέστατος ηθοποιός, που είχε την μεγάλη...ατυχία να κάνει εμπορικές ταινίες και την μεγαλύτερη να μην θυμάται κανείς ένα «Θεοί και Δαίμονες» ή ένα «Quiet American», ας πούμε. Μετά ήρθαν προσωπικές ατυχίες, κακή υγεία, κατάθλιψη, ένα οικονομικά άγριο διαζύγιο, ένας θάνατος και μια κακή δημοσιότητα σε λάθος στιγμή και ο Μπρένταν Φρέιζερ μπήκε στο πάνθεον των περίφημων χολιγουντιανών απωλειών. Είθε αυτή να είναι η αρχή της επιστροφής του, έστω κι αν στα 54 του θα χρειαστεί να επανεφευρεθεί.

Ο σωστός άνθρωπος να καλέσεις σε αυτές τις περιπτώσεις, «who you gonna call» με φωνή Μπιλ Κλίντον σα να λέμε, είναι Ντάρεν Αρονόφσκι. Ξέρει όσο σινεμά 10 ομοτεχνοί του μαζί, και μπορεί να στήσει προσωποπαγές δράμα με μισό βλέφαρο στην πρόκληση όσο κανείς. Οπότε, «The Whale». Μια ταινία που θα συζητηθεί αναπόφευκτα πολύ, μια ταινία που θα χρειαστεί να είναι καλή, πολύ καλή, όχι «ουδέτερα» καλή, ώστε να λειτουργήσει.

Ο Μπρένταν Φρέιζερ υποδύεται έναν ακραία παχύσαρκο καθηγητή Αγγλικών που προσπαθεί να επανασυνδεθεί με την κόρη του για μια τελευταία ευκαιρία να λυτρωθεί. Με άλλα λόγια, «The Wrestler», αλλιώς.

Το R-rated έργο της Α24 στηρίζεται στο θεατρικό του Σάμιουελ Ντ. Χάντερ, ο οποίος αναλαμβάνει και την σεναριακή προσαρμογή. Δηλώνει ευγνώμων για την συνεργασία, δηλώνει επίσης θαυμαστής του Αρονόφσκι από το «Ρέκβιεμ για Ένα Όνειρο» κι έπειτα. Το θεατρικό του απέσπασε το 2012, όταν βγήκε, πλήθος τιμών, ανάμεσά του Drama Desk, GLAAD Media και Lucille Lortel βραβεία.  

Στην ταινία πλην του πλήρους προσθετικών Μπρένταν Φρέιζερ, συμμετέχουν οι Χονγκ Τσάου, Τάι Σίμπκινς και Σαμάνθα Μόρτον. Φωτογραφίζει ο Μάθιου Λιμπατίκ - που επίσης έχει διευθύνει φωτογραφικά και το «Don't Worry Darling» της Ολίβια Γουάιλντ που ομοίως συμμετέχει στο φεστιβάλ της Βενετίας.

«Θα είναι κάτι που δεν έχετε δει ποτέ», λέει ο Φρέιζερ. «Αυτό είναι μακρύτερα από οτιδήποτε έχω συμμετάσχει. Ξέρω ότι θα αφήσει μια εντύπωση που θα διαρκέσει». Τίποτα δεν το κάνει σήμερα αυτό φίλε Μπρένταν, αλλά εδώ θα είμαστε κάμποσοι να σε εκτιμήσουμε όσο γίνεται. Ο ηθοποιός παίζει επίσης στο «Killers of the Flower Moon» του Σκορσέζε, καθώς και στο «Batgirl» του HBO Max. Γυρίζει ο τροχός.

Τέλος να σημειώσουμε ότι η Α24 είναι με άλλες δύο ταινίες στην φετινή Βενετία, μία το πρίκουελ του «Χ» του Τι Γουέστ και η άλλη το «Eternal Daughter» της Τζοάνα Χογκ, με την Τίλντα Σουίντον.