24ες Νύχτες Πρεμιέρας: «Κληρονόμοι», «Ληστεία στο Μουσείο» και «Μια Γυναίκα Αιχμάλωτη» οι μεγάλοι νικητές του Φεστιβάλ! ? cinemagazine.gr
21:59
29/9

24ες Νύχτες Πρεμιέρας: «Κληρονόμοι», «Ληστεία στο Μουσείο» και «Μια Γυναίκα Αιχμάλωτη» οι μεγάλοι νικητές του Φεστιβάλ!

Με την απονομή των βραβείων στα δύο Διαγωνιστικά τμήματα και την προβολή της ταινίας «Ο Κύριος & το Όπλο » με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ολοκληρώθηκε η Τελετή Λήξης του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, στο Παλλάς.

Οι δυο συνεργάτες του φεστιβάλ Πάνος Γκένας (υπεύθυνος προγράμματος ελληνικών ταινιών μικρού μήκους) και Δήμητρα Αργυράκη (υπεύθυνη προγράμματος διεθνών ταινιών μικρού μήκους) παρουσίασαν τα βραβεία της βραδιάς, καλωσόρισαν τις κριτικές επιτροπές που τα απένειμαν, ενώ επίσης ευχαρίστησαν χορηγούς και συνεργάτες.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ 

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τους:

Άρι Φόλμαν (Πρόεδρος της Επιτροπής), σκηνοθέτη
Νατάσα Γκίκας, υπεύθυνη Γερμανικού Μουσείου Κινηματογράφου 
Μαρκ Σμιθ, δημοσιογράφο για τους Times του Λονδίνου, Fantastic Man και ELLE UK
Έλεν Ντε Γουίτ, επιμελήτρια, καθηγήτρια και σεναριογράφο
Μάκης Γαζής, υπεύθυνο διανομής ρόλων

Το Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας κέρδισε η ταινία «Οι Κληρονόμοι» του Μαρσέλο Μαρτινέσι

Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής:
«Η επιτροπή απονέμει το βραβείο στις Κληρονόμους. Η ταινία αυτή είναι ένα οικείο πορτραίτο της σχέσης ενός ζεύγους λεσβιών μεγαλύτερης ηλικίας και του κοινωνικού τους κύκλου, μιας σχέσης που σπάνια αναπαριστάται. Η συγκροτημένη κινηματογράφηση αποδίδει εξαίρετα τους περιορισμούς της κατάστασης στην οποία βρίσκονται και πως η  ηρωίδα απελευθερώνεται παρά τις προσωπικές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Η ταινία συνολικά δημιουργεί ένα περίπλοκο αλλά συνάμα πιστευτό σύμπαν, τόσο γοητευτικό όσο και ανατρεπτικό.»

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών κέρδισε η ταινία «Ληστεία στο Μουσείο» του Αλόνσο Ρουιθπαλάθιος.

Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής:
«Η επιτροπή αποφάσισε να απονείμει το Βραβείο Σκηνοθεσίας στον Αλφόνσο Ρουίθ Παλάθιος για την εξέχουσα σκηνοθετική του δουλειά στην «Ληστεία στο Μουσείο». Η χρήση της κινηματογραφικής γλώσσας τελειοποιείται στο έργο του Αλφόνσο: η χορογραφία των ηθοποιών σε κάθε σκηνή είναι δυναμική και όμορφη, η σύνθεση επιδεικνύει εντυπωσιακή επινοητικότητα και υπάρχουν στιγμές που λες και η κάμερα σκαλίζει το φως ώστε να αποτυπώσει την πλοκή και τους ηθοποιούς. Ανυπομονούμε για την επόμενη ταινία του Αλφόνσο Ρουίθ.»

Το Βραβείο Σεναρίου κέρδισαν οι Κλέμενς Μέγιερ και Τόμας Στούμπερ για την ταινία «Στους Διαδρόμους».

Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής:
«Με μεγάλη χαρά η επιτροπή απονέμει το βραβείο σεναρίου στην ταινία «Στους Διαδρόμους», σε σενάριο Κλέμενς Μέγιερ και Τόμας Στούμπερ. Με οικονομία και παιγνιώδη αντίληψη του μεταφορικού λόγου, το σενάριο αυτό κατόρθωσε να αποδώσει μια πλειάδα ανθρώπινων αξιών και συναισθημάτων χωρίς ποτέ να διολισθήσει στην υπερβολή και τον συναισθηματισμό. Συγχαίρουμε τους εξαιρετικούς πρωταγωνιστές που υπηρέτησαν την λεπτότητα του υλικού που τους δόθηκε. Συγχαρητήρια σε όλους.»

Το Βραβείο Κοινού Fischer Beer κέρδισε η ταινία «Ανάσα Ελευθερίας» της Ίσολντ Ιγκατότιρ


 

Το Βραβείο Π.Ε.Κ.Κ. (Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) κέρδισε η ταινία «Στους Διαδρόμους» του Τόμας Στούμπερ

Με τα λόγια της ΠΕΚΚ:
«Με σύγχρονη κινηματογραφική γλώσσα και πολλές φιλμικές αναφορές, ο σκηνοθέτης καταπιάνεται με ένα καυτό, κοινωνικό θέμα -την αισιοδοξία της εργατικής τάξης κόντρα στην κοινωνική απομόνωση και περιθωριοποίηση, στην καρδιά της Ευρώπης.»

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ NTOKIMANTEΡ

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Ντοκιμαντέρ του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τους:

Μενέλαος Καραμαγγιώλης (Πρόεδρος της επιτροπής), σκηνοθέτης
Σίμραν Χανς, κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα The Observer
Ευαγγελία Κρανιώτη, σκηνοθέτιδα
Άντιε Έμαν, επιμελήτρια εικαστικών/ κινηματογραφικών προγραμμάτων, συγγραφέας
Γκιουρτσάν Κελτέκ, σκηνοθέτης

 Τη Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ κέρδισε η ταινία «Μια Γυναίκα Αιχμάλωτη» της Μπερναντέτ Τούζα-Ρίτερ

Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής:
«Πρόκειται για μια συνεργασία δύο γυναικών, της ηρωίδας και της σκηνοθέτιδος που γύρισε και μόνταρε η ίδια το ντοκιμαντέρ. Συγκινηθήκαμε από την ιστορία, μια σοκαριστική και δυστυχώς απόλυτα αληθινή περίπτωση σύγχρονης δουλείας, αλλά και από την αμεσότητα της κινηματογράφησης της Τούζα-Ρίτερ, και την ικανότητά της να δομήσει ένα ντοκιμαντέρ τόσο έντονα και δραματικά, σαν να πρόκειται για θρίλερ μυθοπλασίας. Θέλουμε να τη συγχαρούμε για την οικειότητα που προκύπτει μεταξύ της ηρωίδας και της κάμερας, όπου ο φακός μετατρέπεται σε έμπιστο φίλο της αιχμάλωτης γυναίκας, και της δίνει δύναμη και στήριξη ώστε να αναζητήσει της ελευθερία της.»

Ειδική Μνεία δόθηκε στις ταινίες «Μπίσμπι 1917» του Ρόμπερτ Γκριν & «Η Σχεδία» του Μάρκους Λίντεν

Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής:
«Για την εξαιρετική σκηνοθετική προσέγγιση και τον επινοητικό τρόπο που συνδυάζουν τη μνήμη και την εξερεύνηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς με τα ντοκουμέντα, τη θεατρική διαδικασία και το installation (εγκατάσταση) σε ένα φιλμικό αποτέλεσμα που εξασφαλίζει τη δημιουργική συμμετοχή των ηρώων της ταινίας και κυρίως την αφύπνισή τους.»