The show must go on! «Bohemian Rhapsody», «Green Book» και «Roma» οι νικητές των Χρυσών Σφαιρών - cinemagazine.gr
7:16
7/1

The show must go on! «Bohemian Rhapsody», «Green Book» και «Roma» οι νικητές των Χρυσών Σφαιρών

Οι 76ες Χρυσές Σφαίρες επιφύλαξαν αρκετές εκπλήξεις αφήνοντας εκτός στόχου το φαβορί «Ένα Αστέρι Γεννιέται». Ολίβια Κόλμαν και Γκλεν Κλόουζ οι νικήτριες στους Α’ ρόλους!

Από τον Πάνο Γκένα

Το «A Star is Born» κατατέθηκε στις Χρυσές Σφαίρες ως Δράμα και όχι ως Μιούζικαλ - Κωμωδία, κατηγορία πιο ταιριαστή, για να μην ανταγωνιστεί τους δυνατούς τίτλους «Vice», «Green Book», «The Favourite» και τελικά είδε τον έτερο μουσικό παίκτη «Bohemian Rhapsody» να κερδίζει τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας! 

Επιβεβαιώνοντας το απρόβλεπτο της φετινής χρονιάς, η Ένωση Ξένων Ανταποκριτων του Χόλιγουντ παραμέρισε από τα μεγάλα βραβεία την ταινία του Μπράντλεϊ Κούπερ και της απένειμε μόνο εκείνο για το Καλύτερο Τραγούδι («Shallows) σε μία τελετή που είχε αρκετές αποκλίσεις από τα αναμενόμενα φαβορί. Το γεγονός πως η πολύπαθη ταινία του Μπράιαν Σίνγκερ, επικράτησε των κοινωνικά επίκαιρων «Black Panther» και «BlackKklansman» είναι απορίας άξιο, και κάτι που σίγουρα συμμερίζονται και οι παραγωγοί του «Bohemian Rhapsody» αφού παρέλαβαν το μεγάλο βραβείο της βραδιάς έκπληκτοι. Εξαίρεση μόνο η επικράτηση του Ράμι Μάλεκ στον Α΄Αντρικό ρόλο, αφού η μεταμόρφωσή του σε Φρέντι Μέρκιουρι είχε σχολιαστεί ήδη θετικά από κοινό και κριτικούς.

O Ράμι Μάλεκ με τους Μπράιαν Μέι και Ρότζερ Τέιλορ των Queen

Η Γκλεν Κλόουζ, έκπληκτη κι αυτή, απέσπασε δικαίως τη Χρυσή Σφαίρα Α’ Γυναικείου ρόλου (Δράμα) για το «The Wife». Μετά από 45 χρόνια καριέρας, η Κλόουζ παραδίδοντας τον πιο συγκινητικό λόγο της βραδιάς, μπορεί να ελπίζει επιτέλους στα επόμενα Όσκαρ μετά από έξι ανεπιτυχείς υποψηφιότητες. Το αντίστοιχο βραβείο στην κατηγορία Κωμωδία - Μιούζικαλ κέρδισε η Ολίβια Κόλμαν του «The Favourite» λέγοντας «Ευχαριστώ Γιώργο και my bitches!» όταν παρέλαβε πανευτυχής το βραβείο, την ώρα που ο Γιώργος Λάνθιμος και οι συμπρωταγωνίστριές της Έμα Στόουν, Ρέιτσελ Βάις την χειροκροτούσαν.

Όσον αφορά το μεγάλο ντέρμπι Vice -  Green Book, σημειώστε 2. Το «Vice» συγκέντρωσε τις περισσότερες υποψηφιότητες στις φετινές Χρυσές Σφαίρες, κατέκτησε όμως μόνο μία, αυτή του Α’ Αντρικού για την μεταμόρφωση του Κρίστιαν Μπέιλ σε Ντικ Τσένεϊ. Χαριτολογώντας ο Μπέιλ ευχαρίστησε τον σατανά για την έμπνευση που του έδωσε στον ρόλο! Από την άλλη το «Green Book» αποδείχθηκε ο μεγάλος νικητής της βραδιάς με τα περισσότερα βραβεία (3), Καλύτερης Ταινίας (Κωμωδία - Μιούζικαλ), Σεναρίου και Β’ Αντρικού για τον Μαχερσάλα Άλι στο ρόλο του βιρτουόζου πιανίστα Ντον Σέρλι.

Ο Αλφόνσο Κουαρόν κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Σκηνοθεσίας και Ξενόγλωσσης ταινίας με το «Roma», προσωπικό στοίχημα του δημιουργού και ταινία που λογίζεται από την πλειοψηφία των κριτικών ως η καλύτερη της χρονιάς. Κρίνοντας από την υποδοχή της στην αίθουσα, το «Roma» φαίνεται πως έχει και ευρύτερη αποδοχή. «Το σινεμά στα καλύτερά του είναι γέφυρα που όταν την διασχίζουμε καταλαβαίνουμε πόσα κοινά μοιραζόμαστε», σχολίασε ο Κουαρόν, ο οποίος ευχαρίστησε την οικογένειά του, το Μεξικό και το Netflix που διένειμε την ταινία παγκοσμίως.

Η Ρετζίνα Κινγκ, φαβορί για τον Β’ Γυναικείο ρόλο με το «If Beale Street Could Talk» του Μπάρι Τζένκινς επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και στον ευχαριστήριο λόγο της δεσμεύτηκε πως σε κάθε παραγωγή που συμμετέχει θα φροντίζει να υπάρχει αντιπροσώπευση γυναικών κατά 50%. «Όσοι είστε σε θέση εξουσίας σας προκαλώ να δείξετε αλληλεγγύη», πρόσθεσε.

Ο συνθέτης Τζάστιν Χούρβιτς κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Μουσικής για το «First Man»

Ο Τζεφ Μπρίτζες, ο σπουδαίος «Dude» του σινεμά, παρέλαβε το βραβείο Σέσιλ Μπ. Ντε Μιλ για το σύνολο της προσφοράς του στον κινηματογράφο, δίνοντας με το λόγο του παλμό στην αίθουσα κι ευχαριστώντας παλαιούς και νυν συνεργάτες του, από τον Πίτερ Μπογκντάνοβιτς ως τους αδελφούς Κοέν. Με καριέρα που ξεπερνά τις έξι δεκαετίες, ο Μπρίτζες έγινε γνωστός από το «The Last Picture Show» (1971) του Μπογκντάνοβιτς και παραμένει μία ποιοτική σταθερά στο Χόλιγουντ. Έχει κερδίσει μια Χρυσή Σφαίρα για το «Crazy Heart» (2010), ενώ ήταν άλλες τέσσερις φορές υποψήφιος για τα «Starman» (1984), «Fisher King» (1991), «The Contender» (2001) και «Hell of High Water» (2017). 

Παράλληλα οι Χρυσές Σφαίρες θέσπισαν φέτος νέο βραβείο που θα απονέμεται κάθε χρόνο σε σημαντική προσωπικότητα από το χώρο της τηλεόρασης, και αντίστοιχα με το τιμητικό Σέσιλ ντε Μιλ, το βραβείο ονοματίστηκε από την πρώτη παραλήπτριά του, τη θρυλική Κάρολ Μπερνέτ. Ο Στιβ Καρέλ παρέδωσε το βραβείο στην 85χρονη Μπερνέτ, άξια διάδοχο της Λουσίλ Μπολ στην τηλεοπτική κωμωδία, βασίλισσα του ανεπανάληπτου «The Carol Burnett Show» και τιμημένη με πέντε Χρυσές Σφαίρες.

Ο Μάικλ Ντάγκλας έκανε την αρχή των βραβείων με τη Χρυσή Σφαίρα ερμηνείας (την τρίτη της καριέρας του) για το «The Kominsky Method» του Netflix, αφιερώνοντας το βραβείο στον πατέρα του Κερκ, που συμπλήρωσε τα 102 χρόνια ζωής. Στη συνέχεια η Ένωση συνέχισε με μερικές εκπλήξεις, όπως τη βράβευση του ανατρεπτικού «Spider-Man: Into the Spider-Verse» στην κατηγορία Κινουμένων Σχεδίων και του Ρίτσαρντ Μάντεν ως Καλύτερου Ηθοποιού σε Δραματική σειρά για το «Bodyguard».

Δυστυχώς οι παρουσιαστές Άντι Σάμπεργκ και Σάντρα Ο αποδείχθηκαν μία αδιάφορη επιλογή για την τελετή. Και μπορεί η Σάντρα Ο, πρώτη ηθοποιός ασιατικής καταγωγής που προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα (φέτος έκανε το νταμπλ με το «Killing Eve») να μην είχε προηγούμενη εμπειρία σε ανάλογη εκδήλωση, ο Σάμπεργκ με παρελθόν στο SNL και ως οικοδεσπότης στα MTV Movie Awards, Emmys, Independent Spirit Awards, δεν ανταπεξήλθε των προσδοκιών. 

Στον πρόλογό τους οι Σάμπεργκ και Ο καλωσόρισαν το κοινό απειλώντας πως κάποιος από τους καλεσμένους μέχρι το τέλος της βραδιάς θα αναλάβει να παρουσιάσει τα φετινά Όσκαρ, δηκτικό σχόλιο για την αδυναμία της Ακαδημίας να βρει αντικαταστάτη μετά την απομάκρυνση του Κέβιν Χαρτ. Στη συνέχεια εξήγησαν πως ανέλαβαν τη δουλειά γιατί δεν μπορούν να πουν κάτι προσβλητικό για συνάδελφο, κι αντί να αρπάξουν την ευκαιρία να σχολιάσουν τα όρια της σάτιρας και του πολιτικά ορθού, κινήθηκαν με αστεία που τελικά δεν πέρασαν στην αίθουσα και προκαλούσαν μόνο αμηχανία. Ο διάλογος με τον Τζιμ Κάρεϊ, που καθόταν σε μπροστινό «κινηματογραφικό» τραπέζι, ενώ ήταν υποψήφιος για τηλεοπτική σειρά, η συγκινητική στιγμή της Σάντρα Ο σχετικά με την ανάληψη της ευθύνης της παρουσίασης ήταν οι μοναδικές θετικές στιγμές του διδύμου, που αργότερα επιφύλασσε δωρεάν αντιγριπικα εμβόλια(;!) για τους λαμπερούς καλεσμένους της τελετής.

Στα τηλεοπτικά βραβεία, το «The Assassination of Gianni Versace» κέρδισε τα βραβεία Καλύτερης Μίνι Σειράς και Αντρικού ρόλου (για τον εντυπωσιακό Ντάρεν Κρις), ενώ ο τελευταίος κύκλος «The Americans» και το «The Kominsky Method» ξεχώρισαν ως Καλύτερη Δραματική και Κωμική σειρά αντίστοιχα.

Διαβάστε αναλυτικά τους νικητές (με κόκκινο)

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ
A Star is Born
If Beale Street Could Talk
Bohemian Rhapsody
BlackKklansman
Black Panther

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΩΜΩΔΙΑ / ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ
Crazy Rich Asians
The Favourite
Green Book
Mary Poppins Returns
Vice

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Αλφόνσο Κουαρόν, Roma
Μπράντλεϊ  Κούπερ, A Star is Born
Πίτερ Φαρέλι, Green Book
Σπάικ Λι, BlackKklansman
Άνταμ ΜακΚέι, Vice

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ
Γκλεν Κλόουζ, The Wife
Lady Gaga, A Star is Born
Νικόλ Κίντμαν, Destroyer
Μελίσα ΜακΚάρθι, Can you Ever Forgive Me?
Ρόζαμουντ Πάικ, A Private War

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ
Ράμι Μάλεκ, Bohemian Rhapsody
Μπράντλεϊ Κούπερ, A Star is Born
Γουίλεμ Νταφό, At Eternity’s Gate
Λούκας Χέτζες, Boy Erased
Τζον Ντέιβιντ Γουόσινγκτον, BlackKklansman

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΚΩΜΩΔΙΑ / ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ
Έμιλι Μπλαντ, Mary Poppins Returns
Ολίβια Κόλμαν, The Favourite
Έλσι Φίσερ, Eighth Grade
Σαρλίζ Θερόν, Tully
Κόνστανς Γου, Crazy Rich Asians

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΚΩΜΩΔΙΑ / ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ
Κρίστιαν Μπέιλ, Vice
Λιν-Μανουέλ Μιράντα, Mary Poppins Returns
Βίγκο Μόρτενσεν, Green Book
Ρόμπερτ Ρέντφορντ, The Old Man and the Gun
Τζον Σ. Ράιλι, Stan and Ollie

Β' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ
Έιμι Άνταμς, Vice
Κλερ Φόι, First Man
Ρετζίνα Κινγκ, If Beale Street Could Talk
Έμα Στόουν, The Favourite
Ρέιτσελ Βάις, The Favourite

Β’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
Μαχερσάλα Άλι, Green Book
Τιμοτέ Σαλαμέ, Beautiful Boy
Άνταμ Ντράιβερ, BlackKklansman
Ρίτσαρντ Γκραντ, Can you Ever Forgive Me?
Σαμ Ρόκγουελ, Vice

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Roma
The Favourite
Vice
If Beale Street Could Talk
Green Book

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ
Incredibles 2
Isle of Dogs
Ralph Breaks the Internet
Spider-Man: Into the Spider-Verse
Mirai

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΤΑΙΝΙΑ
Roma (Μεξικό)
Capernaum (Λίβανος)
Shoplifters (Ιαπωνία)
Never Look Away (Γερμανία)
Girl (Βέλγιο)

ΚΑΛΥΤΕΡH MOYΣΙΚΗ
Μάρκο Μπελτράμι, A Quiet Place
Λούντβικ Γκόρανσον, Black Panther
Αλεξάντρ Ντεσπλά, Isle of Dogs
Τζαστιν Χούρβιτς, First Man
Μαρκ Σάιμαν, Mary Poppins Returns

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
«All the Stars», Black Panther
«Girl In the Movies», Dumplin
«Requiem for a Private War», A Private War
«Revelation», Boy Erased
«Shallow», A Star is Born

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ
The Americans
Bodyguard
Homecoming
Killing Eve
Pose

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΩΜΙΚΗ ΣΕΙΡΑ
Barry
The Good Place
Kidding
The Kominsky Method
Marvelous Mrs Maisel

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ Ή ΤΗΛΕΤΑΙΝΙΑ
The Alienist
The Assassination of Gianni Versace
Escape from Dannemora
Sharp Objects
A Very English Scandal

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ
Τζέισον Μπέιτμαν, Ozark
Στίβεν Τζέιμς, Homecoming
Ρίτσαρντ Μάντεν, Bodyguard
Μπίλι Πόρτερ, Pose
Μάθιου Ρις, The Americans

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ
Κατριόνα Μπαλφ, Outlander
Ελίζαμπεθ Μος, The Handmaid's Tale
Σάντρα Ο, Killing Eve
Τζούλια Ρόμπερτς, Homecoming
Κέρι Ράσελ, The Americans

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΚΩΜΙΚΗ ΣΕΙΡΑ
Σάσα Μπάρον Κοέν, Who Is America?
Τζιμ Κάρεϊ, Kidding
Μάικλ Ντάγκλας, The Kominsky Method
Ντόναλντ Γκλόβερ, Atlanta Robbin'
Μπιλ Χέιντερ, Barry

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΚΩΜΙΚΗ ΣΕΙΡΑ
Κρίστεν Μπελ, The Good Place
Κάντις Μπέργκεν, Murphy Brown
Άλισον Μπρι, GLOW
Ρέιτσελ Μπροσνάχαν, The Marvellous Mrs Maisel
Ντέμπρα Μέσινγκ, Will & Grace

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ Ή ΤΗΛΕΤΑΙΝΙΑ
Αντόνιο Μπαντέρας, Genius: Picasso
Ντάνιελ Μπρουλ, The Alienist
Ντάρεν Κρις, The Assassination of Gianni Versace
Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Patrick Melrose
Χιου Γκραντ, A Very English Scandal

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ Ή ΤΗΛΕΤΑΙΝΙΑ
Έιμι Άνταμς, Sharp Objects
Πατρίσια Αρκέτ, Escape at Dannemora
Κόνι Μπρίτον, Dirty John
Λόρα Ντερν, The Tale
Ρετζίνα Κινγκ, Seven Seconds

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ Β' ΡΟΛΟ ΣΕ ΣΕΙΡΑ, ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ Ή ΤΗΛΕΤΑΙΝΙΑ
Αλαν Άρκιν, The Kominsky Method
Κιέραν Κάλκιν, Succession
Έντγκαρ Ραμίρεζ, The Assassination of Gianni Versace
Μπεν Γουίσο, A Very English Scandal
Χένρι Γουίνκλερ, Barry

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ Β' ΡΟΛΟ ΣΕ ΣΕΙΡΑ, ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ Ή ΤΗΛΕΤΑΙΝΙΑ
Αλεξ Μπόρσταϊν, The Marvelous Mrs Maisel
Πατρίσια Κλάρκσον, Sharp Objects
Πενέλοπε Κρουζ, The Assassination of Gianni Versace
Τάντι Νιούτον, Westworld
Ιβόν Στραχόφσκι, The Handmaid's Tale