Το «Kitbag», η ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ για τον «Ναπολέοντα», αγοράστηκε από την Apple - νεα || cinemagazine.gr
9:44
15/1

Το «Kitbag», η ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ για τον «Ναπολέοντα», αγοράστηκε από την Apple

Ο Χοάκιν Φίνιξ στον ρόλο του περίφημου στρατηγού και αυτοκράτορα, επιστρέφει δύο χρόνια μετά το Όσκαρ του «Τζόκερ» και συνεργάζεται εκ νέου, δυο δεκαετίες αργότερα, με τον σκηνοθέτη του «Μονομάχου».

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Το μπάσιμο της Πλατφόρμας όλο και ισχυροποιείται στον θεαματικό κόσμο μας, και σειρά έχει το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Ρίντλεϊ Σκοτ στην «ταινία για το Ναπολέοντα» που πολλοί επεχείρησαν, κανείς όμως εδώ και πολλά χρόνια δεν πρόλαβε να καταπιαστεί - Κιούμπρικ προεξάρχοντος. Ο αειθαλής 84χρονος Σκοτ όμως δείχνει ότι θα τα καταφέρει και στην Apple βρήκε τον χρηματοδότη του.

Η ταινία έχει πλέον και σενάριο, από τον Ντέιβιντ Σκάρπα, που δεν έχει ηχηρό βιογραφικό («The Day the Earth Stood Still», «Τελευταίο Οχυρό» και «Όλα τα Λεφτά του Κόσμου» - με τον Σκοτ αυτό), αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Περισσότερο προβληματίζει η οπτική που προδίδει ο Σκοτ, λέγοντας ότι ο «Ναπολέων ήθελε να κατακτήσει τον κόσμο για να κατακτήσει την Τζοζεφίνα, ότι τον κατέκτησε για την καταστρέψει» και κάτι τέτοια που μειδιούν οι πέτρες, αλλά ας κάνουμε υπομονή μπορεί να μην το εννοεί. Άλλωστε Σκοτ είναι, όσο κι αν μας παιδεύει δεκαετίες τώρα, πάντα περιμένουμε, μαζοχιστικά μάλλον, το έργο του. 

«Το έργο», συνεχίζει ο Σκοτ, «είναι ένα πρωτότυπο και προσωπικό βλέμμα στην καταγωγή του Ναπολέοντα και την γοργή, αδίστακτη αναρρίχησή του στον θρόνο, υπό το πρίσμα της παθιασμένης σχέσης του με την σύζυγο και μοναδική του αγάπη, την Τζοζεφίνα. Θα δείξουμε όμως και τις περίφημες μάχες του, καθώς και την αδυσώπητη φιλοδοξία και το εκπληκτικό στρατηγικό μυαλό του».

Διάχυτη η ανησυχία στις τάξεις του σινεφίλ, ιστορημένου, στρατεύματος, ένα τόσο διάσημο, μεγαλοφυές, «λευκό αρσενικό», με ανάλογα γιγάντια ελαττώματα, είναι δίκοπο μαχαίρι στην αναθεωρητική εποχή μας, εντούτοις έχεις ένα υπερόπλο στον Φίνιξ, τον άνθρωπο που μπορεί να προσεγγίσει και να «βγάλει» την περιπλοκότητα μιας προσωπικότητας. Και ομολογουμένως, η προηγούμενη συνεργασία τους, στο πρόσωπό του τουλάχιστον, είναι μια ευτυχής στιγμή, αν και ποικίλουν οι απαντήσεις ως προς το πότε ήταν ήταν η τελευταία συνολικά καλή ταινία του Σκοτ.

«Κανείς δεν μπορεί να παίξει τον Ναπολέοντα σαν τον Χοάκιν», διατείνεται ο Σκοτ. «Έχουμε όμως ένα λαμπρό σενάριο και δεν υπάρχει καλύτερος συνεργάτης από την Apple για να φέρουμε αυτή την ιστορία σε ένα παγκόσμιο κοινό», ολοκληρώνει σε άνευ προηγουμένου μεγαθυμία ο Άγγλος.

H Apple συνεχίζει πάντως δυναμικά, μετά από τον Χανκς («Greyhound»), την Σοφία Κόπολα («On The Rocks») και βέβαια τον Σκορσέζε που ετοιμάζεται («Killers of the Flower Moon»), έχει στο «Kitbag» (ένας τίτλος που πρέπει επειγόντως να αλλάξει - kitbag είναι το στρατιωτικό 'λουκάνικο') μια ταινία που θα συζητηθεί ανεξαρτήτως καλλιτεχνικής εμβέλειας.