Oscars 2023: Εκτός βραβείων οι ταινίες από πλατφόρμες που δεν προβάλλονται στις αίθουσες - νεα || cinemagazine.gr
10:20
19/5

Oscars 2023: Εκτός βραβείων οι ταινίες από πλατφόρμες που δεν προβάλλονται στις αίθουσες

Η Ακαδημία αλλάζει τους κανόνες της: Netflix, Amazon και Apple TV+ (και λοιποί), εάν επιθυμούν  οσκαρικό πόνο και δόξα, θα πρέπει πλέον να επιβάλλουν αιθουσιακή ζωή στα προϊόντα τους.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Στον θαυμαστό καινούργιο κόσμο «μετά» την πανδημία, αυτοί που είναι να πεθάνουν θα πεθάνουν απροστάτευτοι από κράτη και συνανθρώπους, αλλά η Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών θα έχει προσαρμοστεί/επιστρέψει στην προ πανδημίας λογική. Τέλος λοιπόν αυτά που ξέρανε μέλη και παραγωγοί υποβαλλόμενων ταινιών. 

Έτσι, στο βασικότερο λήμμα των αλλαγών, οι πλατφόρμες δεν θα μπορούν να ελπίζουν σε οσκαρικές μνείες, αν δεν έχουν προβάλλει τα έργα τους στις αίθουσες. Netflix, HBO Max, Paramount+, Disney+, Apple TV+, Amazon, Hulu, και όσοι θα έχετε δημιουργηθεί ως τότε, επιληφθείτε.

Το screening room της Ακαδημίας καταργείται ως μέθοδος αποτίμησης, αφού οι αίθουσες έχουν ανοίξει, και οι μητροπολιτικές περιοχές που πρέπει να έχει προβληθεί ένα έργο για να είναι έγκυρο είναι και πάλι οι ιστορικές (Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Μαϊάμι, Ατλάντα, Σικάγο και Σαν Φρανσίσκο).

Υπάρχουν επίσης αναπροσαρμογές για τις κατηγορίες Ντοκιμαντέρ και Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ, ενώ σημαντική αλλάγή υπάρχει και στην κατηγορία της Μουσικής στο Τραγούδι, όπου πλέον δεν θα μπορούν να υποβάλλονται πάνω από τρεις συμμετοχές από την ίδια ταινία. Στον Ήχο, οι παραγωγοί θα πρέπει να διαθέτουν τις ταινίες τους για τους ειδήμονες του Ήχου, ιδίως εάν η ταινία πρόκειται να βγει αφ' ότου η προκαταρκτική ψηφοφορία έχει ξεκινήσει.

Ο κύκλος εγκυρότητας για υποβολή του έργου επιστρέφει στο κλασικό 1η Ιανουαρίου μέχρι 31η Δεκεμβρίου, ενώ γνωρίζουμε ήδη ότι η 95η Απονομή θα λάβει χώρα στις 12 Μαρτίου στο Dolby Theater και θα μεταδοθεί από το ABC σε πάνω από 200 περιοχές - ώστε να μπορούμε απρόσκοπτα να χαρούμε τα όχι πια σινεφιλικά χαΐρια που μας ετοιμάζουν για του χρόνου.

Η πλήρης αναπροσαρμογή των κανόνων της Ακαδημίας εδώ