12ο AOAFF: Το «Zabriskie Point» του Μικελάντζελο Αντονιόνι στον Κήπο της Ιταλικής Πρεσβείας - νεα || cinemagazine.gr
12:00
25/6

12ο AOAFF: Το «Zabriskie Point» του Μικελάντζελο Αντονιόνι στον Κήπο της Ιταλικής Πρεσβείας

Το 12ο Athens Open Air Film Festival παρουσιάζει σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα το αριστουργηματικό «Zabriskie Point» του Μικελάντζελο Αντονιόνι στον κήπο της Ιταλικής Πρεσβείας (Βασιλίσσης Σοφίας 13, Κολωνάκι) την Δευτέρα 27 Ιουνίου στις 21:30.

Εξαρχής σημαδεμένο από υπερσυντηρητικούς κύκλους μέχρι το ίδιο το FBI, οι οποίοι περίμεναν με το μαχαίρι στα δόντια ένα αριστερό φιλμ που θα έβαλλε κατά του αμερικανικού status quo με παντιέρες τον ελεύθερο έρωτα και την πολιτική ριζοσπαστικοποίηση, το «Zabriskie Point» ήταν μάλλον προορισμένο να αποτύχει εισπρακτικά. Κι όμως, το πρώτο και μοναδικό όπως αποδείχθηκε αμερικανικό φιλμ του σπουδαίου Αντονιόνι βρέθηκε στην καρδιά της εποχής του, πιάνοντας όσο λίγα φιλμ τον παλμό μιας περιόδου παρατεταμένης αμφισβήτησης, οξύτατης πολιτικής πόλωσης και κοινωνικής αναταραχής στις ΗΠΑ, κατά την οποία οι αγώνες για τα πολιτικά δικαιώματα και ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ βρήκαν την πολιτιστική τους άρθρωση κάτω από το κίνημα της αντικουλτούρας.

Κοιτώντας το από μια ασφαλή απόσταση πενήντα και πλέον χρόνων, το «Zabriskie Point» μοιάζει πλέον με τη φυσική συνέχεια του παλλόμενου «Blow Up» ως προς την ψυχεδελική εξέλιξη των swinging ‘60s. Μέσα από την ελευθεριακή περιπέτεια της Ντάρια και του Μαρκ που πάγια ενέχει τον έρωτα και τη σύγκρουση με το κατεστημένο, το οριακά καταραμένο φιλμ του Ιταλού μετρ εξακολουθεί να προσφέρει ντελιριακά επίπεδα κορύφωσης που παραμένουν εμβληματικά. Όπως η αποστομωτική σκηνή της έκρηξης υπό τους εκκωφαντικούς ήχους των Pink Floyd και βέβαια εκείνη η αλησμόνητη ερωτική σκηνή στους αμμόλοφους της Κοιλάδας του Θανάτου. Νεκτάριος Σάκκας

Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα. Λόγω περιορισμένης χωριτικότητας, η είσοδος θα επιτρέπεται σε όσους/-ες έλαβαν επιβεβαίωση της κράτησής τους.

Για διαρκή ενημέρωση και περισσότερες πληροφορίες για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας συντονιστείτε στα site των aiff.gr και cinemagazine.gr και στις σελίδες μας στα social media: Facebook AIFFInstagram AIFF & AOAFFTwitter.