Οι προβλέψεις των Όσκαρ: Ντοκιμαντέρ

2014-02-22 17:08:08

Η αντίστροφη μέτρηση μέχρι την 86η απονομή Όσκαρ στις 2 Μαρτίου έχει πια αρχίσει για τα καλά και το cinemagazine.gr σάς παρουσιάζει τους υποψηφίους για κάθε μια από τις κατηγορίες των βραβείων, επιχειρώντας ταυτόχρονα τις προβλέψεις του και προτείνοντας εναλλακτικούς υποψηφίους. Σήμερα: ντοκιμαντέρ.

Η αντίστροφη μέτρηση μέχρι την 86η απονομή Όσκαρ στις 2 Μαρτίου έχει πια αρχίσει για τα καλά και το cinemagazine.gr σάς παρουσιάζει τους υποψηφίους για κάθε μια από τις κατηγορίες των βραβείων, επιχειρώντας ταυτόχρονα τις προβλέψεις του και προτείνοντας εναλλακτικούς υποψηφίους. Σήμερα: καλύτερο ντοκιμαντέρ.

«The Act of Killing»

Το πραξικόπημα του 1965 στην Ινδονησία έφερε στα πράγματα ένα σωρό γκάνγκστερ, οι οποίοι μέσα σε χρόνο ρεκόρ μετατράπηκαν από μαυραγορίτες σε μακελάρηδες ταγμάτων θανάτου. Οι παραστρατιωτικές ομάδες που σχημάτισαν, σκότωσαν περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, κυρίως κομμουνιστές και όσους το καθεστώς έβλεπε ως εχθρούς.

Το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ των Οπενχάιμερ και Σιν (μεταξύ άλλων, βραβείο Bafta, βραβείο κοινού στο περσινό Πανόραμα της Μπερλινάλε) κονιορτοποιεί κάθε κοινότοπο όρο τύπου «συγκλονιστικό», καθώς παγιδεύει ενώπιον του φακού τους ατιμώρητους μακελάρηδες, οι οποίοι αναπαριστούν περιχαρείς και χωρίς ίχνος μεταμέλειας τα αμέτρητα φονικά που διέπραξαν, παίζοντας τόσο το ρόλο του θήτη όσο και του θύματος, μέσα από τα αγαπημένα τους κινηματογραφικά είδη: το γουέστερν, το μιούζικαλ, την ταινία τρόμου κ.τ.λ.

«Cutie and the Boxer»

Σαράντα χρόνια γάμου ανάμεσα στον νεοντανταϊστή ζωγράφο, Ούσιο Σινοχάρα και τη Νορίκο, πέρασε από ισάριθμα κύματα, καθώς ο πρώτος πάλευε να χτίσει την καριέρα του και η δεύτερη να βρει τον προσωπικό της χώρο έκφρασης κάτω απ’ τη σκιά της έντονης προσωπικότητας του συζύγου της.

Η πολύπλοκη σχέση τους καταγράφεται από τον πρωτοεμφανιζόμενο Ζάκαρι Χάινζερλινγκ (βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ του Σάντανς), για να αναδείξει το συντροφικό, αλλά και το καλλιτεχνικό αποτύπωμα τεσσάρων δεκαετιών, τόσο από πλευράς του αναγνωρισμένου πια Ιάπωνα εικαστικού, όσο και της συζύγου του με το έντονα αυτοβιογραφικό της έργο.

«Dirty Wars»

Ο ντοκιμαντερίστας Ρικ Ρόουλι ακολουθεί τον διακεκριμένο δημοσιογράφο και συγγραφέα Τζέρεμι Σκάχιλ, σε ένα οδοιπορικό που περιλαμβάνει χώρες όπως το Αφγανιστάν, τη Σομαλία και την Υεμένη, καθώς ο τελευταίος ερευνά σκιώδεις επιχειρήσεις εξόντωσης διαφόρων «στόχων» των Η.Π.Α. στον περίφημο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Οι επιχειρήσεις αυτές διεξάγονται μυστικά, με απροσδιόριστη άνωθεν εξουσιοδότηση και χωρίς κανέναν επίσημο έλεγχο, υπό τη διεύθυνση της ως φαίνεται ανεξέλεγκτης αμερικανικής υπηρεσίας Joint Special Operations Command. Οι προς εξόντωση «στόχοι», δε, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμα και Αμερικανούς πολίτες.

Ο κινηματογραφικά και πολιτικά δραστήριος Ρόουλι τιμήθηκε στο Σάντανς με το βραβείο φωτογραφίας.

«The Square»

Η πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου είναι η κεντρική σκηνή μιας διαρκούς επανάστασης που, έχοντας ξεσπάσει στην Αίγυπτο από τις αρχές του 2011, αναζητά ακόμη το δρόμο της. Μέσα από τα μάτια έξι διαδηλωτών, η Αιγύπτια Γιεχάν Νουχαΐμ καταγράφει εκ των έσω το χρονικό της εξέγερσης, από την ευφορία της πτώσης του Χόσνι Μουμπάρακ μέχρι την αβεβαιότητα της σημερινής «μεταβατικής περιόδου» στην οποία πρωταγωνιστεί η στρατιωτική ηγεσία.

Βραβείο κοινού στο Σάντανς και το Τορόντο, αλλά και βραβείο σκηνοθεσίας στην κατηγορία του ντοκιμαντέρ από το Σωματείο Αμερικανών Σκηνοθετών (DGA).

«20 Feet from Stardom»

Ο Μόργκαν Νέβιλ φέρνει στο φως μερικές από τις κορυφαίες «δεύτερες» φωνές της αμερικανικής μουσικής βιομηχανίας. Παραμένοντας αθέατες, λίγα μόλις μέτρα μακριά από τη διασημότητα που γνώρισαν κορυφαίοι εκπρόσωποι της ποπ, ροκ και σόουλ μουσικής, σπουδαίες ερμηνεύτριες όπως η Νταρλίν Λαβ, η Μέρι Κλέιτον και η Λίσα Φίσερ αποκαλύπτονται, σε ένα ντοκιμαντέρ που λάτρεψε το κοινό, συμπεριλαμβανομένου και αυτό των πρόσφατων Νυχτών Πρεμιέρας.

 

Θα κερδίσει: To «The Act of Killing». Δεν είναι μόνο το αγαπημένο των κριτικών, αλλά κατά πολλούς και η κορυφαία ταινία της χρονιάς.
Μπορεί να κάνει την έκπληξη: «20 Feet from Stardom» - η απόφαση της Ακαδημίας να δώσει δικαίωμα ψήφου σε όλα τα μέλη της (και όχι σε μία κλειστή ομάδα, όπως συνηθιζόταν στην κατηγορία του ντοκιμαντέρ μέχρι δύο χρόνια πριν), δίνει στο «20 Feet from Stardom» το δικαίωμα να εξαντλήσει τις όποιες πιθανότητες έχει απέναντι στο μεγάλο φαβορί «The Act of Killing», κεφαλαιοποιώντας την επιτυχία του στο box-office και την περισσότερο mainstream θεματολογία του.
Θέλουμε να κερδίσει: «The Act of Killing» - Παρότι θα μας άρεσε να δούμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να βραβεύεται ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στις Νύχτες Πρεμιέρας (μετά το «Αναζητώντας τον Sugar Μan»), θα ήταν αμαρτία να μην καταλήξει το φετινό χρυσό αγαλματίδιο στο «The Act of Killing». Άλλωστε, λίγες ταινίες στην ιστορία του παγκόσμιου σινεμά αιχμαλώτισαν τόσο αποκαλυπτικά τις πιο αποκρουστικές γωνιές του ανθρώπινου ψυχισμού, συνδέοντάς τον τόσο με την ιστορική μνήμη, την έννοια του δικαίου, τον υποκειμενισμό της αλήθειας αλλά και την πραγματικά χαοτικά εμπλοκή της τέχνης στην ίδια τη ζωή.
Γιατί δεν είναι υποψήφιο; Το πολύ δυνατό «Stories We Tell» της υποψήφιας για Όσκαρ ηθοποιού, σκηνοθέτιδας και σεναριογράφου Σάρα Πόλεϊ («Υστερόγραφο μιας Σχέσης», «Το Δικό μας Βαλς»), έφτασε πάρα πολύ κοντά στην τελική πεντάδα και κατά πολλούς άξιζε και με το παραπάνω το πλασάρισμα.

  • Όσκαρ: Oι καλές και οι κακές στιγμές της απονομής

    Ανατρέχουμε στα συν και τα πλην της βραδιάς, τουλάχιστον αυτά που θυμόμαστε καλύτερα στο θολωμένο από το ξενύχτι μυαλό μας, και τα παραθέτουμε - εσείς τι θα θυμάστε από αυτήν την απονομή [...]

  • Οι προβλέψεις των Όσκαρ: Καλύτερη Ταινία

    Η αντίστροφη μέτρηση μέχρι την 86η απονομή Όσκαρ στις 2 Μαρτίου έχει πια αρχίσει για τα καλά και το cinemagazine.gr σάς παρουσιάζει τους υποψηφίους για κάθε μια από τις κατηγορίες των βραβείων [...]

  • 86 στιγμές των Όσκαρ (μέρος γ’)

    Αναμένοντας ακόμη ένα ξενύχτι γεμάτο από βραβεύσεις, ευχαριστήριους λόγους, επίσημες εμφανίσεις και, ελπίζουμε, και κάποια απρόοπτα, ανατρέχουμε σε αγαπημένες και χαρακτηριστικές στιγμές [...]

  • Οι προβλέψεις των Όσκαρ: Σκηνοθεσία

    Η αντίστροφη μέτρηση μέχρι την 86η απονομή Όσκαρ στις 2 Μαρτίου έχει πια αρχίσει για τα καλά και το cinemagazine.gr σάς παρουσιάζει τους υποψηφίους για κάθε μια από τις κατηγορίες των βραβείων [...]

  • Οι προβλέψεις των Όσκαρ: Α' Γυναικείος Ρόλος

    Η αντίστροφη μέτρηση μέχρι την 86η απονομή Όσκαρ στις 2 Μαρτίου έχει πια αρχίσει για τα καλά και το cinemagazine.gr σάς παρουσιάζει τους υποψηφίους για κάθε μια από τις κατηγορίες των βραβείων [...]

  • Οι προβλέψεις των Όσκαρ: Α' Ανδρικός Ρόλος

    Η αντίστροφη μέτρηση μέχρι την 86η απονομή Όσκαρ στις 2 Μαρτίου έχει πια αρχίσει για τα καλά και το cinemagazine.gr σάς παρουσιάζει τους υποψηφίους για κάθε μια από τις κατηγορίες των βραβείων [...]

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ