Τα πολλά (και τολμηρά) πρόσωπα του Μάικλ Φασμπέντερ [photos] - αφιερωματα , photo gallery || cinemagazine.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ / PHOTO GALLERY
9:50
2/4

Τα πολλά (και τολμηρά) πρόσωπα του Μάικλ Φασμπέντερ [photos]

«Hunger» (2008) του Στιβ ΜακΚουίν
«Hunger» (2008) του Στιβ ΜακΚουίν

46α γενέθλια σήμερα για τον Ιρλανδο-Γερμανό ηθοποιό με την εντυπωσιακή γκάμα συνεργασιών και ρόλων, που ωστόσο δεν κατάφερε, ή και δεν θέλησε, να μπει στην πραγματικά πρώτη λίστα των σταρ του Χόλιγουντ. Κι ίσως έτσι είναι ακόμα πιο ελεύθερος κι ακόμα πιο ωραίος.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

 

Όλα όμως συνάδουν ότι ο Μάικλ Φασμπέντερ είναι ωραίος τύπος. Δεν βλέπουμε στο βιογραφικό του να έχει πολυσπουδάσει Υποκριτική, αν και κάποιο πέρασμα φαίνεται στο Drama Centre του Λονδίνου, που ακολουθήθηκε από μία περιοδεύουσα εποχή με την Oxford Stage Company. Όλα τους εξισορροπούνται από μια anti-hero όψη, μια απολύτως κοσμοπολίτικη, μειλίχιας φωνής και τρυφερού βλέμματος όψη παλιόπαιδου και βέβαια την επίγνωση του επαναστατικού αίματος Μάικλ Κόλινς που τρέχει στις φλέβες του από τη μεριά της Ιρλανδής μαμάς. (Ο πατέρας του είναι Γερμανός και γεννήθηκε και ο ίδιος στην Γερμανία).

Ο Φασμπέντερ ξεκίνησε από πολλή τηλεόραση, ήταν στον «Band of Brothers» των Χανκς/Σπίλμπεργκ, ενώ οι λάτρεις του Πουαρό τον θυμόμαστε από ένα επεισόδιο της σειράς πίσω στο 2005 («After the Funeral»). Την αμέσως επόμενη χρονιά τον βρήκε ο Ζακ Σνάιντερ για τους «300» του και το νερό μπήκε στο αυλάκι το 2007 με την συνάντησή του με τον Στιβ ΜακΚουίν, που είναι σημαδιακή για την καριέρα του. Με τα «Hunger», «Shame» και τον δεύτερο ρόλο στο «12 Χρόνια Σκλάβος» (που όμως του έφερε και την πρώτη του οσκαρική υποψηφιότητα), ο πάντα στέρεος Φασμπέντερ άγγιξε τις, ως σήμερα, κορυφές του. 

Μέσα στα λίγο περισσότερα από 10 χρόνια της πρωταγωνιστικής παρουσίας του και παρά την παρουσία ολίγων φωναχτά μέτριων ταινιών («Jonah Hex», «Assassins Creed»), περηφανεύεται σπουδαίες συνεργασίες με δημιουργούς (Άλφρεντσον, Άρνολντ, Κρόνενμπεργκ, Σκοτ, Σόντερμπεργκ, ΜακΚουίν, Μπόιλ, Μάλικ), πάτημα σε υπερηρωϊκό franchise (X-Men), παρουσία στο art house κύκλωμα και μια τρέχουσα συζήτηση στο αν μπορεί να κουβαλήσει μόνος ταινία και στην εισπρακτική της προοπτική. Για την ώρα δεν φαίνεται να μπορεί, το «Killer» του Φίντσερ που αναμένουμε φέτος μπορεί να το απαντήσει εκ νέου όμως αυτό.

Τέλος να σημειωθεί ότι ο ενδιαφέρων γενετικός του συνδυασμός τον έχει κάνει αρκετά τρελό (ιρλανδικό κομμάτι) να θέλει να τρέχει επαγγελματικά με αυτοκίνητα και αρκετά μεθοδικό (γερμανικό κομμάτι) ώστε να είναι αξιόλογος σε αυτό. Στο Ευρωπαϊκό Λε Μαν 2021 (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία) ήταν συνολικά 6ος, κατόρθωμα πραγματικό, τρέχοντας με Πόρσε. 

Στην Πορτογαλία τέλος διάλεξε να είναι και το σπιτικό του με την σύζυγό του, Αλίσια Βικάντερ. Να είναι γερός, έχει πολλά και ωραία μπροστά του.