Βίντεο: Πώς ο James Bond και ο Batman καθιέρωσαν ένα νέο είδος reboot - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
11:24
6/10

Βίντεο: Πώς ο James Bond και ο Batman καθιέρωσαν ένα νέο είδος reboot

Και οι δύο χαρακτήρες ξεκίνησαν από το χαρτί για να φτάσουν στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο σε διαδρομές που ήδη αριθμούν πολλές δεκαετίες. Πώς όμως φτάσαμε στην σημερινή, θεωρούμενη, «σοβαρότητα» των κινηματογραφικών τους μεταφορών;

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Ο Σκοτεινός Ιππότης πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του '30 σε έναν κόσμο σε αγωνιώδη αναζήτηση υπερηρώων (τίποτα δεν έχει αλλάξει), σαν αντίβαρο στον Σούπερμαν. Σύντομα, εν μέσω του πολέμου έφτασε στην τηλεόραση απ΄όπου και τα μετέπειτα χρόνια έφτασε στο τηλεοπτικό του απόγειο, προτού, με κάποια καθυστέρηση ίσως, έρθει ο Τιμ Μπέρτον να δώσει μια άλλου τύπου υπόσταση, την κινηματογραφική, στον χαρακτήρα. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Ο Μποντ ξεκίνησε με πιο περιθωριακές αναζητήσεις, σαν μια απλή, σκληροπυρηνική, τραχιά φιγούρα της pulp λογοτεχνίας των κατασκόπων σε μια μεταπολεμική εποχή που χρειαζόταν (ή έτσι πίστευε) τους ανθρώπους που δεν έβλεπε. Το κοινό του Μποντ κανείς δεν πίστευε ότι επαρκεί για μια mainstream φυσιογνωμία, εξού και οι πρώτη ταινία στην ουσία φτιάχτηκε σαν b παραγωγή προορισμένη για το κοινό των drive in. Δύο χρόνια μετά ο κόσμος ζούσε σε spy mania, κινηματογραφική.

Και οι δύο χαρακτήρες ξέρουν καλά την τέχνη του reboot, ο 007 την ξέρει κινηματογραφικώς καλύτερα όμως γιατί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την έχει πραγματοποιήσει πάρα πολλές φορές, σε διάστημα 55+ χρόνων, είναι η τέχνη του αυτή που τον κρατά στη θέση που έχει ως σήμερα. Ο κιηματογραφικά νεαρότερος Ιππότης ακολουθεί έναν δρόμο που ίσως να μοιάζει ζηλευτός, πλέον και ο Μποντ θα κληθεί να τον ακολουθήσει, όμως την εξέλιξή του δεν την γνωρίζουμε ακόμα. 

Περισσότερα για το πώς οι δύο τρομερά επιτυχημένοι χαρακτήρες απέκτησαν την «τραχιά» τους υπόσταση τα τελευταία 15-16 χρόνια, στο βίντεο-δοκίμιο που ακολουθεί.