Φολκλόρ έρωτας με γεύση από σουβλάκι! - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
14:13
26/5

Φολκλόρ έρωτας με γεύση από σουβλάκι!

Η Νία Βαρντάλος επανέρχεται, έπειτα από έξι χρόνια στασιμότητας, με τη ρομαντική κομεντί «Ερωτας αλά ελληνικά», που σατιρίζει τους σύγχρονους Ελληνες... στην έδρα τους
Για την παραγωγή του «Έρωτας αλά ελληνικά» γνωρίζουμε σχεδόν τα πάντα. Εξάλλου, τα γυρίσματα της ταινίας -ένα προσωπικό πρότζεκτ της Νία Βαρντάλος που δρομολογήθηκε από τους Ολυμπιακούς του 2004 για να κερδίσει το αποκλειστικό προνόμιο της εισόδου στον κλειστό στα κινηματογραφικά συνεργεία αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης- διαφημίστηκαν εκτενώς από το ξεκίνημά τους, πριν από δύο περίπου χρόνια.

Η ίδια η Βαρντάλος βρέθηκε στην Αθήνα με τον σκηνοθέτη Ντόναλντ Πέτρι («Μις με το ζόρι», «Πώς να χωρίσετε σε δέκα μέρες») τον περασμένο Απρίλιο για την παγκόσμια πρεμιέρα του φιλμ, προτού αυτό δοκιμαστεί στο Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα στη Νέα Υόρκη (αρχές Μαΐου).

Τι σημαίνει όμως αυτή η ταινία (από αυτήν την Πέμπτη, 28 Μαΐου θα προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες) για την Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιό και σεναριογράφο που βρέθηκε υποψήφια για Οσκαρ με το σενάριο του «Γάμος αλά ελληνικά»;

Με τούτη τη ρομαντική κωμωδία, που έχει εξασφαλίσει τη στήριξη της παραγωγού εταιρείας «Playtone» του Τομ Χανκς και της Ρίτα Γουίλσον, όπως και του στούντιο της «Fox Searchlight» που έχει αναλάβει τη διανομή της (σ’ αυτό βοήθησε ο ελληνικής καταγωγής πρόεδρος της «Fox», Τζιμ Γιαννόπουλος), η Βαρντάλος επανέρχεται στη δημοσιότητα ύστερα από έξι χρόνια στασιμότητας.

Η απρόσμενη επιτυχία του «Γάμος αλά ελληνικά», το οποίο αποκόμισε 356 εκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο μποξ όφις και διεκδίκησε ένα βραβείο στην απονομή των Οσκαρ του 2003 για να μας θυμίσει χρυσές εποχές ελληνικών διακρίσεων στο Χόλιγουντ, δεν είχε συνέχεια.

Η απόπειρα της κωμικού να συνεχίσει τις περιπέτειες της ηρωίδας της Τούλας Πορτοκάλος στην τηλεόραση του NBC απέτυχε, ενώ η επόμενη κινηματογραφική της κωμωδία «Κόνι & Κάρλα» σκόνταψε πάνω στις κακές κριτικές και την αδιαφορία θεατών και κριτικών.

Με το «Ερωτας αλά ελληνικά», γραμμένο από τον «τηλεοπτικό» Μάικ Ρις υπό τη δικιά της εποπτεία, οι τουριστικοί πράκτορες μπορούν να είναι ήσυχοι ότι οι βασικοί αρχαιολογικοί χώροι-ατραξιόν της χώρας -από την Ακρόπολη έως την Ολυμπία και τους Δελφούς- θα διαφημιστούν επαρκώς στο εξωτερικό.

Η συνταγή εδώ είναι απλή και αναγνωρίσιμη: η Γεωργία, μια γκρινιάρα Ελληνοαμερικανίδα ξεναγός που έχει χάσει το «κέφι» της (μια έκφραση που χρησιμοποιείται συχνά στο φιλμ), αναλαμβάνει τη φαινομενικά ρουτινιάρικη ξενάγηση ενός πολυσυλλεκτικού γκρουπ τουριστών για να «χαλαρώσει» στην πορεία και να ξαναθυμηθεί τις χαρές της ζωής. Κι αυτό χάρη σ’ έναν χήρο Αμερικανό τουρίστα (Ρίτσαρντ Ντρέιφους) και έναν Ελληνα οδηγό λεωφορείου με το όνομα... Πούπι (Αλέξης Γεωργούλης).

Δεν υπάρχει καμία έκπληξη σε όλα αυτά. Αντίθετα, η ταινία κατασκευάστηκε πάνω στα στερεότυπα των εμπορικών κομεντί με σαφή διάθεση αναπαραγωγής και ξεχειλώματος (χάριν σάτιρας) του ελληνικού φολκλορικού στοιχείου. Οπως έγινε, δηλαδή, και στο «Γάμος αλά ελληνικά».

Η μόνη διαφορά είναι ότι η σάτιρα αφορά αυτήν τη φορά τους σύγχρονους Ελληνες στην έδρα τους και όχι την ελληνική παροικία στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Στόχος είναι πρωτίστως το κοινό, γένους θηλυκού, που δεν θα έλεγε όχι να (ξανα)δει τα ερωτικά μπερδέματα μιας οικείας πρωταγωνίστριας με γαρνίρισμα σουβλάκι από το Μοναστηράκι, αλλά και παραπομπές σε παλιά χιτ, όπως είναι ο «Αλέξης Ζορμπάς» και το «Ποτέ την Κυριακή»!

Η υπόθεση, μάλιστα, θυμίζει περισσότερο ελληνικές ταινίες του ‘60 (την «Επιχείρηση Απόλλων», για παράδειγμα, με την Ελενα Ναθαναήλ ως ξεναγό και τον Τόμας Φριτς ως πρίγκιπα) παρά γυναικεία φιλμ σαν το «Σίρλεϊ Βαλεντάιν» του Λούις Γκίλμπερτ, όπου η μεσόκοπη ξένη βρίσκει τον έρωτα στην αγκαλιά ενός σπουδαίου Greek lover!

Σε αντίθεση με άλλους Ελληνοαμερικανούς που εργάζονται στο Χόλιγουντ, όπως η ηθοποιός Ολυμπία Δουκάκις και ο σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν, αμφότεροι κάτοχοι ενός Οσκαρ, η Νία Βαρντάλος χρησιμοποίησε τα εξαγώγιμα προϊόντα της ελληνικής κουλτούρας για να φτιάξει την εικόνα της.

Και πολύ καλά έπραξε, μόνο που τώρα έχει απόλυτη ανάγκη από μια διεθνή επιτυχία για να μπορέσει να διαφημίσει πιο άνετα και το σκηνοθετικό της ντεμπούτο με τη ρομαντική κομεντί «Ι hate Valentine’s day», όπου κρατά και τον πρώτο ρόλο, έχοντας δίπλα της τον Τζον Κορμπέτ, το κινηματογραφικό της έτερον ήμισυ στο «Γάμος αλά ελληνικά».


ΑΝΤΑ ΔΑΛΙΑΚΑ
adaliaka@pegasus.gr
ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Φολκλόρ έρωτας με γεύση από σουβλάκι!
  • Φολκλόρ έρωτας με γεύση από σουβλάκι!
  • Φολκλόρ έρωτας με γεύση από σουβλάκι!