Το IndieWire ψηφίζει τις 100 καλύτερες ταινίες της δεκαετίας του '90 - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
14:52
17/8

Το IndieWire ψηφίζει τις 100 καλύτερες ταινίες της δεκαετίας του '90

Έτοιμοι για '90s νοσταλγία; Από τα «Καλά Παιδιά» ως το «Matrix», οι συντάκτες του IndieWire ψηφίζουν τις 100 καλύτερες ταινίες της δεκαετίας του '90.

Από τον Πάνο Γκένα

Για 'μας στο Περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ, η δεκαετία του '90 σημαίνει ανεξίτηλη σφραγίδα κινηματογραφικής μνήμης.

Μαζί με την ανάπτυξη/κυκλοφορία του περιοδικού και την ίδρυση των Νυχτών Πρεμιέρας, παρακολουθήσαμε στις θέσεις και στις σελίδες μας την ακμή του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά, την ανατολή του Ασιατικού, το Δόγμα 95 και τον Σπίλμπεργκ στα Όσκαρ, την άνοδο δημιουργών όπως η Κλερ Ντενί, ο Σπάικ Λι, η Τζέιν Κάμπιον, ο Κουέντιν Ταραντίνο, ο Γουόνγκ Καρ-Γουάι, ο Τοντ Χέινς αλλά και την ωρίμανση των Πέδρο Αλμοδόβαρ, Κριστόφ Κισλόφσκι, αδελφών Κοέν και Ντέιβιντ Λιντς. Ήταν η δεκαετία που η Ελλάδα πήρε Χρυσό Φοίνικα, ο Πολ Τόμας Άντερσον έστρεψε τα βλέμματα πάνω του και ο Μάρτιν Σκορσέζε έστειλε τα «Καλά Παιδιά» στο «Καζίνο». Επιπλέον, ήταν η δεκαετία που έληξε με σαρωτικό κρότο, με ένα ένδοξο '99 που φιλοξένησε το κύκνειο άσμα του Κιούμπρικ και την θεαματική επανάσταση του «Matrix». Την ατμόσφαιρα των «Αυτόχειρων Παρθένων» και το δάκρυ του «Όλα για τη Μητέρα μου». Το ευθύβολο κοινωνικό σχόλιο της «Ροζέτας» και το υπνωτιστικό «Beau Travail». Το χάος του «Fight Club» και την πολυσυλλεκτική μυρωδιά μιας «Μανόλιας». Και όχι μόνο...

Με αφορμή το αφιέρωμα '90s Week, οι συντάκτες του δημοφιλούς IndieWire αποφάσισαν να ψηφίσουν τις 100 καλύτερες ταινίες της δεκαετίας σε μία λίστα που είναι περιεκτική κι ενδεικτική. Μπορεί να μην συμφωνείτε με όλα όσα περιλαμβάνει ή στην αξιολογική σειρά τους, δεν παύει όμως να είναι μία ενημερωμένη λίστα με όλα όσα θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας για τα γεμάτα αντιφάσεις, προκλήσεις και συγκινήσεις '90s! 

Σύμφωνα με το IndieWire οι 10 καλύτερες ταινίες είναι οι:
01. Μάτια Ερμητικά Κλειστά (Eyes Wide Shut, 1999) του Στάνλεϊ Κιούμπρικ
02. Κοντινό Πλάνο (Close-Up, 1990) του Αμπάς Κιαροστάμι

03. Η Λίστα του Σίντλερ (Schindler’s List, 1993) του Στίβεν Σπίλμπεργκ
04. Beau Travail (1999) της Κλερ Ντενί
05. Hoop Dreams (1994) του Στιβ Τζέιμς
06. Τα Καλά Παιδιά (Goodfellas, 1990) του Μάρτιν Σκορσέζε
07. After Life (1998) του Χιροκάζου Κόρε-Έντα
08. Τιτανικός (Titanic, 1997) του Τζέιμς Κάμερον
09. The Long Day Closes (1992) του Τέρενς Ντέιβις
10. Safe (1995) του Τοντ Χέινς

Διαβάστε την πλήρη λίστα εδώ.