Οι «μπασταρδεμένες» καλλιτεχνικές συγγένειες του Νίκου Πάστρα - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
14:32
23/5

Οι «μπασταρδεμένες» καλλιτεχνικές συγγένειες του Νίκου Πάστρα

Τα βραβευμένα με Αργυρό Αλέξανδρο «Μπάσταρδα» ντεμπουτάρουν στις αίθουσες την Πέμπτη 25 Μαΐου και ο σκηνοθέτης τους, Νίκος Πάστρας, εξομολογείται στο ΣΙΝΕΜΑ τις καλλιτεχνικές τους ρίζες.

Από τον Πάνο Γκένα

Τα «Μπάσταρδα» του Νίκου Πάστρα είναι μία ταινία «οικογενειακή», όχι, όμως, με την παραδοσιακή έννοια του όρου. Τα «Μπάσταρδα» ερευνούν το «μαζί» μιας chosen family, μιας παρέας 10 φίλων που μαζεύτηκαν, εμπιστεύτηκαν, στήριξαν και γέννησαν μία «οικογένεια» οι ίδιοι. Μία οικογένεια που έχει δεσμούς κατ' επιλογή και όχι εκ γενετής.

Απέναντι, λοιπόν, σε μία ενστικτώδη ταινία/ιδέα που δεν είναι παραδοσιακή, σκέφτηκα πως θα ήταν ανακόλουθο να οργανώσουμε μία «παραδοσιακή» συνέντευξη με τον σκηνοθέτη της, Νίκο Πάστρα, λίγο πριν την κυκλοφορία της ταινίας στις αίθουσες. Γι' αυτό το λόγο, λοιπόν, και από τη στιγμή που ο Νίκος είναι ένας πολυπράγμων καλλιτέχνης (σκηνοθέτης, σεναριογράφος, μοντέρ, γραφίστας, illustrator, video artist), του ζήτησα να μας γράψει τις καλλιτεχνικές συγγένειες των  κινηματογραφικών του «Μπάσταρδων» σαν να απαντούσε σε ένα αντισυμβατικό λεύκωμα.

Ανακαλύψτε στη συνέχεια τους καλλιτεχνικούς συγγενείς των «Μπάσταρδων» και αναζητήστε τα στις αίθουσες από την Πέμπτη 25 Μαΐου.

Αν τα «Μπάσταρδα» ήταν...

...μουσικό κομμάτι

Atari Teenage Riot "Destroy 2000 Years Of Culture”

Προφανώς ο Τζίμης (Πολιούδης, δηλαδή ο Mazoha) και τα κομμάτια του είναι η μουσική ψυχή της ταινίας, αλλά για λόγους (μη) ευκολίας θα πω αυτό το κομμάτι των Βερολινέζων ATR, για τους λόγους που ακολουθούν:

«It's a dead world... And it's about that time to clear things here! One generation follows another... But something in my head says: Keep going! don't give up! Cold sweat - running down my back! I don't fear the chaos!»

...πίνακας

Τα «ταραγμένα» γυμνά σώματα του Egon Schiele, με την έκδηλη και επιθετική σεξουαλικότητα και η punk και βρώμικη pop art του Jean-Michel Basquiat θα έδιναν τον τόνο για τα ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ αν έπρεπε να εκτεθούν σε μια γκαλερί.

      

  

...κόμικ

Οι Νέοι Μεταλλαγμένοι (ειδικά τα τεύχη 18-31 που είχαν την ευτυχία να έχουν την πένα του Bill Sienkiewicz να τους δίνει μια τρομερή εικαστικότητα και αφήγηση).

Οι Νέοι Μεταλλαγμένοι είναι μια σειρά της Marvel, κάπως σαν spin-off των X-Men που κυκλοφόρησε και στα ελληνικά από την Μαμούθ Κόμιξ στα μέσα του ‘80, για μια ομάδα νέων με υπερ-δυνάμεις που προσπαθεί να βρει τη θέση της στον κόσμο. Έγινε και ταινία το ‘20 με φρικτή υποδοχή από την κριτική και το κοινό, αδίκως κατά τη γνώμη μου, μιας και είναι ίσως η σκοτεινότερη ταινία βασισμένη σε κόμικ της Marvel, θυμίζοντας περισσότερο το A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors (που ήταν και βασική επιρροή του) παρά τα υπόλοιπα, ιλουστρασιόν φιλμ του MCU.

 

...γλυπτό

Τα δυσοίωνα, αλλά ταυτόχρονα γλυκά λούτρινα ζωάκια του Mike Kelley, που μοιάζουν σαν απολιθώματα παιδικότητας. Δεν είναι τυχαίο που ένα από αυτά φιγουράρει στο εξώφυλλο του Dirty των Sonic Youth.

 

...βιβλίο

Τα Αγρια Αγόρια του William S. Burroughs

«Γυμνά αγόρια στέκονται δίπλα σ’ ένα νερόλακκο σκηνικό σαβάνας, στο βάθος το κεφάλι μιας καμηλοπάρδαλης. Τα αγόρια μιλάνε με γρυλίσματα και μουγκρητά, λυγμούς και μικρά γαβγίσματα και δείχνουν σαν άγρια σκυλιά τα δόντια τους το ένα στο άλλο.»

Εκδόσεις Απόπειρα, μετάφραση Βασίλης Κιζήλος

...φωτογραφία

Tuinol Barry, 1981 του Derek Ridgers

Ο Tuinol Barry, ένα αγόρι με τους στίχους «We're the flowers in the dustbin» από το God Save the Queen των Sex Pistols τατουάζ στο κούτελο. Ενα κομμάτι που οι στίχοι του συνεχίζουν έτσι «We're the poison in your human machine / We're the future / Your future». Στο μάγουλο του υπάρχει και ένα λουλούδι. Ο μηδενισμός και η ελπίδα χέρι-χέρι.

Λίγα λόγια για την ταινία «Μπάσταρδα»

Πέντε κορίτσια και πέντε αγόρια αφήνουν την πόλη για να ζήσουν κοινοβιακά σε ένα σπίτι στην εξοχή. Επανεφεύρεση της ελληνικής οικογένειας με glitter, neon φώτα και ψυχή. Αργυρός Αλέξανδρος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το σέξι και δροσερό ντεμπούτο του Νίκου Πάστρα.

Ειδικές Προβολές

Το Cinobo θα διοργανώσει τρεις ειδικές προβολές στον θερινό κινηματογράφο Ριβιέρα (Βαλτετσίου 46, Αθήνα) παρουσία σκηνοθέτη, που θα συζητήσει με το κοινό μετά το τέλος της πρώτης προβολής, την Παρασκευή 26, την Κυριακή 28 και την Τρίτη 30 Μαΐου.

Από 25 Μαΐου στους κινηματογράφους σε διανομή cinobo.com