Τζορτζ Κλούνεϊ και Ίντρις Έλμπα εναντιώνονται στα «ολόλευκα Όσκαρ» - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:50
21/1

Τζορτζ Κλούνεϊ και Ίντρις Έλμπα εναντιώνονται στα «ολόλευκα Όσκαρ»

Μετά τις διαμαρτυρίες του Σπάικ Λι, της Τζάντα Πίνκετ Σμίθ και της προέδρου της Ακαδημίας Σέριλ Μπουν Άιζακς που άνοιξαν τη μεγάλη συζήτηση για τον τρόπο που αποκλείονται οι έγχρωμοι, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, από τις οσκαρικές υποψηφιότητες, έρχεται κι ο Τζορτζ Κλούνεϊ να προστεθεί στη λίστα με αυτούς που έχουν ενοχληθεί από τις επιλογές της Ακαδημίας.

Από τον Γιάννη Σμοΐλη

Σε ερώτηση του Variety για τη γνώμη του επί του θέματος, ο πολιτικοποιημένος ηθοποιός, δήλωσε:

«Αν το καλοσκεφτείς, πριν δέκα χρόνια η Ακαδημία έκανε καλύτερη δουλειά. Αναλογίσου πόσοι περισσότεροι αφροαμερικανοί ήταν υποψήφιοι. Δεν πιστεύω ότι είναι τόσο ζήτημα του ποιον διαλέγεις, όσο, κατά κύριο λόγο, του πόσες επιλογές έχουν οι μειονότητες στην κινηματογραφική βιομηχανία, και ειδικότερα στις ποιοτικές ταινίες.»

Ο Κλούνεϊ συνέχισε λέγοντας ότι βρίσκει καταπληκτικό το γεγονός ότι στην δεκαετία του τριάντα, πρωταγωνιστούσαν περισσότερες γυναίκες, ενώ τώρα, μια γυναίκα άνω των 40, αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες για να έχει τον βασικό ρόλο σε μια ταινία.

Αναφέρθηκε, επίσης, στον τρόπο με τον οποίο έθιξαν το ζήτημα της ανισότητας στις αμοιβές, οι Τζένιφερ Λόρενς και Πατρίτσια Αρκέτ, λέγοντας ότι αυτό είναι κάτι που έπρεπε να έχουμε προσέξει εδώ και καιρό, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι αφροαμερικανοί έχουν απόλυτο δίκιο να διαμαρτύρονται ότι η βιομηχανία δεν τους αντιπροσωπεύει σωστά.

«Νομίζω ότι περίπου το 2004, υπήρχαν μαύροι υποψήφιοι, όπως ο Ντον Τσιντλ, ο Μόργκαν Φρίμαν. Και ξαφνικά κινούμαστε προς τη λάθος κατεύθυνση», τόνισε ο Κλούνεϊ, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στον Γουίλ Σμιθ που θα μπορούσε να είναι υποψήφιος για την ταινία «Concussion» αλλά και στον Ίντρις Έλμπα, για το «Beasts of No Nation» αντίστοιχα.

Ο δε Ίντρις Έλμπα, μίλησε επίσης για το ζήτημα, επισημαίνοντας ότι το Χόλιγουντ δεν είναι το μόνο μέρος στο οποίο οι μειονότητες αδικούνται. Ο Έλμπα, που δέχθηκε εξαιρετικές κριτικές για την ερμηνεία του στο «Beasts of No Nation», ήταν ένας ακόμα από τους έγχρωμους ηθοποιούς που αποκλείστηκαν από τις ερμηνευτικές κατηγορίες. Στηλιτεύοντας τα στερεότυπα της βιομηχανίας ο Έλμπα δήλωσε:

«Πρέπει να αναρωτηθείτε: παίζουν, συνήθως, τους εγκληματίες οι μαύροι; Οι γυναίκες είναι συνήθως το ερωτικό ενδιαφέρον ενός άντρα ή μιλούν για άντρες; Είναι οι ομοφυλόφιλοι πάντα στερεότυπα; Οι άνθρωποι με αναπηρίες δείχνονται πουθενά, γενικότερα;»

Κατά την γνώμη του 43χρονου Λονδρέζου, η Αμερική έχει τη φήμη ότι εφαρμόζει μια πολιτική ποικιλίας (που ονομάζεται «Αμερικάνικο Όνειρο»), κι αυτός ήταν κι ο λόγος που ο ίδιος μετακόμισε στην Αμερική για να κυνηγήσει τους στόχους του, αλλά, όπως λέει, η απόσταση ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα είναι πολύ μεγάλη.

Κατόπιν όλων αυτών, η Ακαδημία επεξεργάζεται τρόπους για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κανείς να γίνεται μέλος, προκειμένου να παύσουν οι αντιδράσεις. Στο συνέδριο των μελών που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, μπορεί να παρθούν αποφάσεις για αλλαγές στην οσκαρική κούρσα για την Καλύτερη Ταινία.

Διαβάστε ακόμη:
Η «Επιστροφή» και ο «Mad Max» για χρυσό! Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες των Όσκαρ 2016

Αφού, όπως καλά γνωρίζουμε, η εικόνα στο Χόλιγουντ, παίζει πρωτεύοντα ρόλο, δεν αποκλείεται τα μέλη της Ακαδημίας να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να αποσείσουν την αντίληψη ότι η Ακαδημία είναι ελιτίστικη ή ρατσιστική. Ενδέχεται να γίνουν διάφορες προτάσεις για να αντιμετωπιστεί, έστω και την τελευταία στιγμή, η έλλειψη ποικιλίας της 88ης Απονομής.

Ακούγονται διάφορες ιδέες, όπως, για παράδειγμα, να ξαναγίνουν δέκα οι υποψηφιότητες για την καλύτερη ταινία, προκειμένου να χωρέσει το «Straight Outta Compton», και να αυξηθούν οι θέσεις στις κατηγορίες των ερμηνειών, μήπως έτσι προστεθούν οι ερμηνείες των Σμιθ και Έλμπα, για τα «Concussion» και «Beasts of No Nation», αντίστοιχα.

Στις 26 Ιανουαρίου, που θα γίνει η συνάντηση των μελών, θα δούμε ποιες θα είναι αυτές οι αλλαγές που ευαγγελίζεται η Ακαδημία κι αν θα μπορέσουν να «χρυσώσουν το χάπι» στους έγχρωμους, ώστε να ανακαλέσουν την απόφασή τους για μποϋκοτάζ στα «ολόλευκα» (όπως παντού χαρακτηρίζονται πλέον), φετινά Όσκαρ.