Blow Up - ταινιες || cinemagazine.gr

Blow Up

Blow Up

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

1966
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ην.Βασίλειο, Ιταλία
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μικελάντζελο Αντονιόνι
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Τονίνο Γκουέρα, Μικελάντζελο Αντονιόνι
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ντέιβιντ Χέμινγκς, Βανέσα Ρέντγκρεϊβ, Σάρα Μάιλς, Τζέιν Μπίρκιν
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Κάρλο ντι Πάλμα
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Χέρμπι Χάνκοκ
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 111'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Summer Classics
    Blow Up

Ο Αντονιόνι εγκαταλείπει την Ιταλία και γυρίζει στο Λονδίνο μια καθαρά αγγλική ταινία που κυριαρχεί το νευρωσικά μοντέρνο Λονδίνο των χρόνων 60- 70, με την ελευθεριότητα των ηθών, την πρωτοκαθεδρία των νεανικών ωραίων σωμάτων, το τρελό παιχνίδι, τη μόδα και τη φωτογραφία ως εικόνα και είδωλο, απέναντι στο βίωμα.

Από τον Κωστή Θεοδοσόπουλο

Στο αγγλόφωνο σκηνοθετικό του ντεμπούτο, ο Μικελάντζελο Αντονιόνι εμπνέεται από το διήγημα «Las Babas del Diablo» του Χούλιο Κορτάσαρ για να παραδώσει ένα αινιγματικό θρίλερ μυστηρίου αλλά και πιο ευρείας απήχησης από τις προηγούμενες δουλειές του, με το οποίο απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών καθώς και υποψηφιότητες για Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Σεναρίου. Ο Ντέιβιντ Χέμινγκς υποδύεται τον Τόμας, ένα επιτυχημένο φωτογράφο στο Λονδίνο ο οποίος νιώθει ότι βαλτώνει σε μια καθημερινότητα που περιλαμβάνει εύκολο σεξ, ναρκωτικά, φήμη και χρήματα. Μετά το πέρας μιας θυελλώδους φωτογράφισης, ο νεαρός άντρας περιπλανιέται σε ένα πάρκο όπου φωτογραφίζει τυχαία ένα απομονωμένο ζευγάρι. Η Τζέιν (Βανέσα Ρεντγκρέιβ), τον πλησιάζει ενοχλημένη για να του ζητήσει το φιλμ αλλά φεύγει με άδεια χέρια, παρότι ο Τόμας γοητεύεται από κάτι τόσο σπάνιο όσο μια γυναίκα που αντιστέκεται στον φακό του. Όταν το φιλμ εμφανιστεί, ο Τόμας ανακαλύπτει έκπληκτος ότι πιθανόν να έχει απαθανατίσει την δολοφονία του συντρόφου της Τζέιν και μεγεθύνει τις φωτογραφίες από το αρνητικό ώστε να ανακαλύψει όσα στ’ αλήθεια κρύβονται εκεί.

Η σεξουαλική απελευθέρωση των 60s, η επανάσταση στη μόδα και την μουσική, οι ήχοι και οι εικόνες του περιβόητου Swinging London περικλείονται ιδανικά στο «Μπλόου Απ», καθώς ο Αντονιόνι καταγράφει ένα κοινωνικό φαινόμενο εν τη γενέσει, υπογράφοντας ένα αληθινό κειμήλιο για την -ίσως- πιο περιπετειώδη δεκαετία του προηγούμενου αιώνα. Κάτω όμως από το ποπ περιτύλιγμα, ο σπουδαίος δημιουργός μένει πιστός σε ένα όραμα που σπάει τις κινηματογραφικές συμβάσεις υπέρ μιας ελλειπτικής αφηγηματικής φόρμας και μια φιλοσοφικής αναζήτησης η οποία έχει ως αφετηρία τον υπαρξισμό και την σχέση του υποκειμένου με την πραγματικότητα. Με αφορμή την ιστορία ενός άντρα και της πυρετώδους προσπάθειάς του να να διαπεράσει το φαίνεσθαι των πραγμάτων για να βρει την ουσία τους, το θρυλικό «Μπλόου Απ» αποτελεί μέχρι σήμερα όχι μόνο έναν ακριβοθώρητο συνδυασμό καλλιτεχνικής και εμπορικής επιτυχίας αλλά και έναν αριστουργηματικό στοχασμό πάνω στην εύθραυστη σχέση ανάμεσα στην αλήθεια και την ψευδαίσθηση. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Blow Up
  • Blow Up