Ένοχος ο Ασγκάρ Φαρχαντί για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
12:11
5/4

Ένοχος ο Ασγκάρ Φαρχαντί για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων

Η ιρανική δικαιοσύνη έκρινε ένοχο τον Ιρανό δημιουργό για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, με την ανακοίνωση της τελικής ποινής του να βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Σύμφωνα με την απόφαση, ο Φαρχαντί όφειλε να αποδώσει σεναριακό credit για το σενάριο της ταινίας του «Ένας Ήρωας» σε μια φοιτήτρια κινηματογράφου, που γύρισε υπό την επίβλεψή του ένα ντοκιμαντέρ βασισμένο στο ίδιο πραγματικό γεγονός.

Από τον Γιάννη Βασιλείου

Η ταινία του Ασγκάρ Φαρχαντί «Ένας Ήρωας», που άνοιξε και το περασμένο φεστιβάλ των Νυχτών Πρεμιέρας, απασχόλησε την ιρανική δικαιοσύνη, καθώς μια φοιτήτρια του Ιρανού δημιουργού τον κατηγόρησε για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Εκείνος ανταπάντησε με μήνυση για δυσφήμηση, την οποία το αρμόδιο δικαστήριο απέρριψε λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων. Και ευτυχώς που την απέρριψε, διότι σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης σε βάρος της φοιτήτριας, η τελευταία θα έπρεπε να υποστεί πλην της φυλάκισης και 74 χτυπήματα με μαστίγιο – αδιανόητες οι διατάξεις του ιρανικού ποινικού κώδικα.

Και τώρα η ιρανική δικαιοσύνη αποφάνθηκε επί του ζητήματος και έκρινε τον Φαρχαντί ένοχο για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Εκκρεμεί ο ορισμός της ποινής του σκηνοθέτη που, σύμφωνα με τις πληροφορίες μπορεί να εκτείνεται από την απόδοση του συνόλου των κερδών από την εκμετάλλευση της ταινίας στην φοιτήτρια Αζαντέχ Μαζιχζαντέχ, μέχρι την φυλάκισή του. Ο Φαρχαντί είχε παραδεχτεί ότι το σενάριο της ταινίας του βασίστηκε στην ίδια αληθινή ιστορία την οποία αξιοποίησε και η Μαζιχζαντέχ για το ντοκιμαντέρ της «All Winners are Losers». Η λεπτομέρεια που κάνει την διαφορά είναι ότι το εν λόγω ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε στο πλαίσιο ενός workshop για ντοκιμαντέρ με επιβλέποντα τον ίδιο τον Φαρχαντί. Ο Φαρχαντί ουδέποτε απέδωσε σεναριακό credit στη νεαρή φοιτήτρια για το σενάριο του  «Ένας Ήρωας», κάτι που, σύμφωνα με την απόφαση του ιρανικού δικαστηρίου, όφειλε να έχει πράξει.

 Δεν γνωρίζουμε τι ένδικα μέσα προβλέπει το ιρανικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης, αλλά σίγουρα δεν είναι η τελευταία φορά που ακούμε για αυτή την υπόθεση. Και αναρωτιόμαστε τι θα συνέβαινε αν η Μαζιχζαντέχ δεν είχε κατοχυρώσει τα πνευματικά της δικαιώματα πάνω στο ντοκιμαντέρ, όπως συμβαίνει σε πολλά ανάλογα περιστατικά, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η απόδειξη των ισχυρισμών του παθόντος ενώπιον του δικαστηρίου.