«Κανείς δε θα κερδίσει αν εξαφανιστούμε»: Τα μέλη των Χρυσών Σφαιρών μιλάνε - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
11:31
12/5

«Κανείς δε θα κερδίσει αν εξαφανιστούμε»: Τα μέλη των Χρυσών Σφαιρών μιλάνε

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου ή μήπως ένα καλοστημένο παιχνίδι σαν πινγκ πονγκ ευθυνών;

Από τον Χρήστο Πολίτη

Μπερδεμένο κουβάρι οι εξελίξεις των Χρυσών Σφαιρών, ας τα πάρουμε όμως βήμα βήμα.

Όταν η Ένωση των Ξένων Ανταποκριτών, εκείνη δηλαδή που απαρτίζει όλο αυτό που έχουμε μάθει να αποκαλούμε Χρυσές Σφαίρες μπήκε προ εβδομάδων σε διαδικασία αναδιάρθρωσης, οι περισσότεροι στάθηκαν με επιφύλαξη πριν καν ανακοινωθεί πως θα κυμανθεί αυτή, τι μέτρα θα έχει και κυρίως ποιές θα ήταν αυτές οι αλλαγές.

Γιατί όμως φτάσαμε ως εδώ; Η αρχή έγινε όταν η Κίρστι Φλάα, Νορβηγή ανταποκρίτρια έκανε αγωγή στην Ένωση προ μηνών και την κατηγόρησε πως λειτουργεί «ως ένα καρτέλ που απαγόρευε την ένταξη μελών με προσόντα ένταξης», αλλά κυρίως μίλησε ανοιχτά για χρηματισμό μελών της.

Κάπου εκεί άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση για το εκλεκτικό σώμα της Ένωσης, που απαρτίζεται από ούτε 100 μέλη και δη κανένα από αυτά, μαύρο. Και ύστερα ήρθε το φετινό σνομπάρισμα του «I May Destroy You» από τις υποψηφιότητες με την οργή της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας για μη εκπροσώπηση.

Στη συνέχεια η δήλωση του Φίλιπ Μπερκ, μέλους και Προέδρου της Ένωσης για 8 χρόνια πως το κίνημα του #BlackLivesMatter αποτελεί ένα «ρατσιστικό κίνημα που καλλιεργεί το μίσος», οδήγησε το NBC -που προβάλλει τηλεοπτικά την απονομή- να ζητήσει εξηγήσεις. Ο Μπερκ απομακρύνθηκε και η κατάσταση αναζωπυρώθηκε.

Κάπως πολλά μαζεύτηκαν και είπαν οι Χρυσές Σφαίρες να φέρουν νέο αέρα στο δωμάτιο. Εκεί ανακοίνωσαν πως θα υποδεχτούν 20 νέα μαύρα μέλη, πως θα καταργηθεί η απαίτηση διαμονής των μελών στη Νότια Καλιφόρνια, πως θα ανοίξει η βεντάλια σε εκείνους που δεν δουλεύουν σε παραδοσιακά μέσα -όπως εφημερίδες, περιοδικά - και θα παταχθεί ο χρηματισμός.

Τότε άνοιξε από την άλλη μεριά νέος ασκός, αφού η Σκάρλετ Γιόχανσον αρνείται πλέον να συμμετέχει ξανά σε οποιαδήποτε συνέντευξη ενός οργανισμού «που νομιμοποιήθηκε από τον Γουάινστιν», ο Μαρκ Ράφαλο αισθάνεται μη περήφανος ως κάτοχος ενός τέτοιου βραβείου «αν οι απόψεις τους δεν προχωρήσουν μπροστά», τα Amazon Studios ανακοίνωσαν πως περιμένουν αποφάσεις που θα πάνε την Ένωση μπροστά, 100 μεμονωμένοι εκπρόσωποι Τύπου αποφάσισαν να απέχουν από όποια διοργάνωσή τους το 2022, το NBC ακύρωσε την τηλεοπτική μετάδοση για τη νέα χρονιά, ο Τομ Κρουζ επέστρεψε πίσω τα βραβεία και ο Τεντ Σαράντος του Netflix σταμάτησε «κάθε συνεργασία μαζί τους, αν οι αποφάσεις -και οι αλλαγές- δεν γίνουν πιο ουσιαστικές».

Κοινώς, μια μεγάλη, πολύ μεγάλη τρικυμία.

Τώρα όμως, ήρθε η ώρα των μελών να απαντήσουν. Και λογικά θα ανοίξει κάποια στιγμή ένας δεύτερος κύκλος συζητήσεων. Ή αυτό θα σημάνει το τέλος των Χρυσών Σφαιρών.

Μέλος που δεν ονοματίζεται, λέει ευθαρσώς στο Variety πως «η απουσία μαύρων μελών στην Ένωση ήταν γνωστή εδώ και 30, 40 χρόνια, γιατί τώρα αυτό να αποτελεί έκπληξη;», ενώ άλλο υπερτονίζει το γεγονός «πως δεν είμαστε ρατσιστές ως Ένωση, η χώρα είναι ρατσιστική, όταν μας ζητάει να έχουμε ένα ποσοστό 13% μαύρων ψηφοφόρων», χαρακτηρίζοντας «γελοίες» αυτές τις τακτικές.

Κατηγορούν ως «υποκριτές» τους μεμονωμένους publicists που άσκησαν βαριά κριτική στα μέλη και στην ίδια την Ένωση για απαξίωση παραγωγών που διαπραγματευόταν ζητήματα που αργότερα ανδρώθηκαν με το #BlackLivesMatter, όπως το «When They See Us» .

Η Τζάκι Μπαζάν, εκπρόσωπος ενός τέτοιου γραφείου απαντάει πως «η Ένωση προσπαθεί ξεκάθαρα να αποφύγει να δει το πραγματικό πρόβλημα και τις ευθύνες της, μετατοπίζοντας τες συνεχώς αλλού, ενώ θα έπρεπε να καταπολεμήσει δεκαετίες ρατσισμού, ομοφοβίας και σεξισμού».

Από την άλλη, η Ισραηλινή Τζούντι Σόλομον, μέλος της Ένωσης από το 1956 και πρόεδρος στις αρχές του ’80, δηλώνει με απουσία έστω ενός υποτυπώδους τακτ πως «έχουμε Κινέζους, Ιάπωνες αλλά όχι μαύρους για τον απλό λόγο, πως κανείς δεν αιτήθηκε, άρα που να τους βρούμε;», όταν η Σαμάνθα Όφολε-Πρινς, μαύρη ρεπόρτερ από τη Μεγάλη Βρετανία παραδέχεται πως δεν της επιτράπηκε η εγγραφή της το 2013, λόγω μη επαρκών άρθρων(!). Για την ιστορία, 33 από τα μέλη που υπερασπίστηκαν την εγγραφή της στην Ένωση, λένε πως ήταν «υπεραρκετά».

Καιρός για αλλαγές, καιρός για διαφορετικές φωνές; Η αλήθεια είναι πως το σίριαλ με τις Χρυσές Σφαίρες δεν έχει τελειωμό. Μια ατέλειωτη παράθεση απόψεων και επεισοδίων που με τον καιρό γίνονται πιο άγρια. Είναι όντως μια άγρια εποχή, αλλά μήπως έπρεπε να φανούν δόντια για να πονέσει το σύστημα; Από όποια μεριά.